3.9.2015 00:00 | MobilMania
PR článok

Od vodiča autobusu k odborníkovi na bunkové komunikačné systémy

Zdroj: archív

Doc. PharmDr. Marek Obložinský, PhD., z Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, chcel byť ako mladý vodičom autobusu. My sa však tešíme, že sa vybral cestou, po ktorej kráča dodnes a volant autobusu vymenil za vedecké laboratórium.

Aby mohol náš organizmus úspešne fungovať, musíme byť schopní  prijímať a spracovávať signály z prostredia okolo nás  (napr. intenzita svetla, zmena tlaku a pod.).  Každá bunka ľudského tela, ktorá má za úlohu spracovať dodanú informáciu do primeranej odpovede, je nútená toto prostredie neustále  monitorovať.

fotogaléria
doc. PharmDr. Marek Obložinský, PhD., zdroj: Zdroj: súkromný archív M. Obložinského

Poznanie týchto procesov na molekulárnej úrovni prispieva k ucelenému pohľadu na bunkové komunikačné systémy a pomáha nám objasniť konkrétne správanie sa buniek resp. organizmu. „Náš výskum sa orientuje na štúdium enzýmov, ktoré v týchto procesoch zohrávajú určité úlohy. Študujeme napríklad, aký vzťah majú tieto enzýmy k biosyntéze terapeuticky účinných obsahových látok rastlín,“ prezrádza najcoolerskejší fanúšik slovenskej autobusovej dopravy.

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE. 

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

fotogaléria
:gallery:true:false:true