2.9.2015 17:40 | MobilMania
Doplnené

Zákazníkom O2 samovoľne odchádzali SMS do zahraničia. Neúčtuje ich

Zdroj: dreamstime

Nepomáha ani vypnutie mobilu, vytiahnutie SIM karty či zablokovanie odchádzajúcich SMS správ. Nejde o dômyselný vírus. Problém už priznal O2.

Pôvodný článok zo včerajšej 14. hodiny sme viacnásobne doplnili - na vyznačených miestach.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Viacero slovenských zákazníkov sa dostalo do nepríjemnej situácie. Z ich paušálu či preplatenej karty totiž začali odchádzať SMS správy na zahraničné čísla , a to bez ich vedomia.

Podľa informácií portálu MobilMania.sk boli zdokumentované už desiatky hlásení . Počas stredy sa zároveň potvrdilo, že problémy mal len operátor O2.

SMSky sa nezobrazujú medzi odoslanými , používateľa tak v horšom prípade na problém upozorní až výška faktúry, prípadne rýchlo prečerpaný kredit.

Aj po vybraní SIM karty

Hoci sa pôvodne zdalo, že za situáciu je zodpovedný vírus, SMS správy sú podľa skúseností infolinky O2 v niektorých prípadoch naďalej odosielané aj po vytiahnutí SIM karty, vypnutí telefónu, zablokovaní SIM karty či zablokovaní odosielania SMS správ . Ako je to možné, zatiaľ nie je jasné.

Doplnené dnes o 12. a 15. hodine:  MobilManii problém oficiálne potvrdil O2 . „Problém nevyžiadaného zasielania SMS správ sa týkal malého počtu SIM kariet. Aj vďaka rýchlej reakcii našich zákazníkov pri ohlasovaní problému sa podarilo v krátkom čase vzniknutú situáciu stabilizovať,“ uviedla hovorkyňa Martina Jamrichová.

Zasiahnutí zákazníci sa podľa nej nemajú čoho obávať. „Uniknuté SMS samozrejme nebudeme účtovať .“ Vrátenie súm bude podľa operátora automatické.

Problém potvrdzovala už včera infolinka operátora a MobilManii nahlasovali čitatelia. Jedna SMS je spoplatnená sumou 6 centov, väčším počtom odoslaných správ nabiehala čitateľom spotreba nad 10 eur.

Operátor tvrdí, že ďalšie nechcené posielanie SMS by už nemalo nastávať . Príčinu chyby ani na opakovanú žiadosť MobilManie nijako nekonkretizoval.

Doplnené dnes o 11. hodine: Orange dnes pre MobilMania.sk vylúčil, že by v sieti zaznamenal popísanú situáciu. „Neevidujeme v súčasnosti žiadny problém so samovoľným odosielaním SMS, ktoré v článku popisujete, a to na úrovni monitoringu ani v podobe podnetov od našich zákazníkov,“ uviedol vedúci komunikácie Orangeu Peter Tóth. „Celú situáciu dôkladne monitorujeme a v prípade, že by sme takú prevádzku zachytili, určite by sme taký problém riešili v prospech zákazníka.“

Doplnené dnes o 17. hodine: Ani Telekom sa s výskytom obdobného problému sa nestretol. „Takýto prípad sme nezaznamenali v systémoch, ani medzi zákaznickými podnetmi,“ potvrdil pre MobilManiu hovorca Martin Vidan.

Odosielajú sa aj napriek zabezpečeniu

Viacerí čitatelia nás informovali, že problém s nechceným posielaním SMS v sieti O2 u nich nastal, hoci na svojich telefónoch majú nainštalované bezpečnostné aplikácie či dokonca nástroje na kontrolu práv aplikácií – a napriek tomu u nich k posielaniu neželaných SMS začalo dochádzať. V jednom prípade čitateľ tvrdí, že má SIM kartu len v starom telefóne s uzatvoreným systémom a vôbec cez zariadenie nepoužil internet.

Ak ste medzi zasiahnutými, pomôžete objasneniu príčin, keď nám cez tento formulár pošlete podrobnosti o chybe.