3.9.2015 00:00 | MobilMania
Video

Huawei Mate S je na svete: Nechýba Force Touch displej

Zdroj: Ján Trangel

Nová vlajková loď Huawei prináša doteraz nepoznané ovládanie tlakom, vylepšenú interakciu a dizajn vycibrený diamantom.

Spoločnosť Huawei predstavila v Berlíne svoj nový top model pod názvom Huawei Mate S . Telefón dostal do vienka inovatívny dizajn, ktorý sa zároveň inšpiroval modelovým predchodcom Huawei Mate 7. Mate S chce pútať pozornosť aj 5,5-palcovým 2.5D displejom s Full HD rozlíšením. Je typu AMOLED. Hrúbka tela pritom nepresahuje 7,2 milimetra.

fotogaléria
Huawei Mate S naživo, foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Nový Huawei Mate S sa potenciálne môže pochváliť vylepšenou dotykovou interakciou medzi používateľom a telefónom vďaka možnosti ovládania tlakom - Force Touch. To umožňuje zariadenie ovládať jedným prstom napríklad pri zväčšovaní fotografií alebo prezeraní ich náhľadu.

fotogaléria
force touch - Telefón prináša prevratnú Zdroj: Ján Trangel

K pohodlnej manipulácii s telefónom prispieva aj jeho zakrivený zadný kryt. O high-endových materiáloch telefónu svedčí použitie technológie brúsenia diamantom, CNC opracovanie či zafírové sklíčko fotoaparátu. Za zmienku stojí technika nanometrového nastreľovania, ktorá celistvo spája anténu s kovovým telom telefónu a jej výsledkom je hladký povrch zariadenia.

Huawei Mate S je poháňaný čipsetom Hisilicon Kirin 935 (osem procesorových jadier s taktom 2,2 a 1,5 GHz). Sekunduje mu grafický čip MALI 628 MP4 680M. Plynulý chod operačného systému Android 5.1 s nadstavbou EMUI 3.1. majú zaistiť aj 3 GB operačnej pamäte RAM. Nechýba ani 32 GB vnútornej pamäte.

fotogaléria
Huawei Mate S naživo, foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

K zaznamenaniu zážitkov poslúži dvojica fotoaparátov. Zadný je s rozlíšením 13 megapixelov s RGBW snímačom a optickou stabilizáciou obrazu. Vybavený je tiež duálnou color-temp LED diódou pre blesk a nezávislými signálovými procesorovými jednotkami určenými výlučne pre fotoaparát, čo zabezpečí lepšiu kvalitu výsledných snímkov.

fotogaléria
Huawei Mate S naživo, foto: Ján Trangel Zdroj: Ján Trangel

Úlohou predného fotoaparátu s 8-megapixelovým snímačom je najmä vyhotovenie kvalitných selfie fotografií.

Telefón je tiež vybavený technológiou slúžiacou na snímanie odtlačkov prstov Fingerprint 2.0. Senzor umožňuje používateľovi ovládať notifikačnú lištu, dvojitým kliknutím zmazať všetky neprečítané notifikácie. Nechýba možnosť pretiahnutím lišty prijímať hovory alebo zobrazovať náhľad fotografií v galérii.

Aj technológia Knuckle Control 2.0 vylepšuje ovládanie. Patrí sem aktivácia kamery pomocou nakreslenia písmena C kĺbom prstu alebo spustenie video záznamu obrazovky dvojitým poklepaním po displeji.

Telefón s celkovými rozmermi 149,8 × 75,3 × 7,2 mm a hmotnosťou 156 g je napájaný batériou s kapacitou 2 700 mAh. Cena novej vlajkovej lode Huawei Mate S pre slovenský trh je stanovená na 649 eur.

Huawei Mate S v skratke
Displej 5,5-palcový AMOLED, ONCELL, Full HD rozlíšenie
Čipset Hisilicon Kirin 935, štvorjadrový 2,2 GHz + štvorjadrový 1,5 GHz, GPU MALI 628 MP4 680M
Pamäť 3 GB RAM a 32 GB ROM
Fotoaparát/kamera Hlavný fotoaparát: 13 Mpix, AF, BSI, F2.0; Predný fotoaparát: 8 Mpix, FF, BSI, F2.4;
OS EMUI3.1, Android 5.1
Senzory akcelerometer, kompas, gyroskop, ALS, proximity senzor, HALL
Navigácia GPS (A-GPS), GLONAS
Konektivita 3G/4G
Batéria 2700 mAh, Li-Poly
Rozmery 149,8 × 75,3 × 7,2 mm
Hmotnosť 156 g
Cena 649 eur

Náklady na cestu a pobyt redaktora hradí Huawei