3.9.2015 11:00 | MobilMania
Video

Reakcie na silu dotyku na smartfóne? Toto je technológia budúcnosti!

Zdroj: Huawei

Huawei ukázal prvý smartfón, ktorý naznačuje, ako budú vyzerať mobilné zariadenia budúcnosti.

Huawei predstavil svoj nový smartfón Mate S . Ako prvý na svete disponuje technológiou Force Touch, teda schopnosťou snímať silu dotyku na displej. Je ale skutočne prvý? Keď počítame prvého podľa toho, kto ho verejne prezentoval, tak áno. Medailu získavajú Číňania.

Avšak pokiaľ by sa zápis do kroník mal uskutočniť až v momente komerčnej dostupnosti, je veľmi pravdepodobné, že si ho ukoristí Apple. Huawei totižto ukázal dve verzie modelu Mate S, pričom Force Touch má iba vrcholová so 128 GB vnútornej pamäte.

Áno, práve pre tú čínsky výrobca zatiaľ neuviedol cenu ani predpokladanú dostupnosť. A keďže sa Apple už dlhšie riadi rovnakou stratégiou, nové iPhony s Force Touch by mali byť dostupné ešte v priebehu septembra.

Čítajte aj Reakcie na silu dotyku na smartfóne? Toto je technológia budúcnosti!

Bude štandardom. Otázkou je ako rýchlo?

Dajme ale ocenenia a prvenstvá bokom. V Berlíne sme si mali možnosť podrobne Force Touch vyskúšať a doslova nás nadchol. V hodinkách Apple Watch je síce príjemným osviežením, v spojení so smartfónom ale otvára úplne novú kapitolu.

Reakcie na silu snímania skutočne majú zmysel, a to pritom ani nemusíte byť drogový díler či vášnivý kuchár, ktorý bude pravidelne využívať funkciu váhy.

Očakávame, že technológia Force Touch sa v dohľadnej dobe stane „priemyslovým štandardom“ a budú ju používať všetci výrobcovia a dokonca aj v lacnejších modeloch – tak isto ako kapacitný displej nahradil rezistívny či vyťukávanie textu na alfanumerických klávesniciach, na ktoré si už spomenie iba málokto.

fotogaléria
Prvý oficiálne predstavený smartfón s Force Touch Zdroj: Ján Trangel

Za pomoci snímania tlaku na displej je totiž možné výrazne zjednodušiť ovládanie smartfónu a zároveň odstrániť (alebo aspoň zakamuflovať) niekoľko dlhodobých problémov.

Hry, vkladanie textu aj prehliadanie webu

Napríklad virtuálne systémové tlačidlá na displeji. Každý vie, kde sa nachádzajú a napriek tomu tam musia byť zobrazené. Takto ich ale tvorcovia aplikácií môžu nechať zmiznúť a dostupné budú jedine pri silnom stlačení v príslušnej oblasti displeja. Odstránia sa tak aj nechcené stlačenia napríklad v hrách.

Priam nekonečné možnosti technológia prináša aj pre vývojárov aplikácií. Predstavte si, že v pretekárskej hre bude možné pridávať plyn podľa sily dotyku na displej. Alebo v arkádach odmerať silu skoku na základne intenzity stlačenia. A to je iba úplný začiatok.

fotogaléria
Rozdielnym tlakom na displej môžete napríklad Zdroj: Huawei

Úplne na zahodenie nie je ani lupa, ktorú v Berlíne ukázal Huawei. Samozrejme, pri fotografiách ide skôr o marketingovú ukážku. Pokiaľ sa ale správne implementuje do prehliadača, táto technológia môže zásadne zmeniť spôsob, akým prehliadame web na malých obrazovkách smartfónov.

Meranie sily dotyku môže zmeniť aj zaužívané cesty vkladania textu. Slabé stlačenie znamená základný znak, silnejšie alternatívny symbol. Možností je toľko, že aj celým zástupom vývojárov bude trvať roky, kým ich odhalia a nájdu spôsob ich prenesenia do praxe.

Konečne!

Ciest, ako využívať Force Touch displej, je skutočne mnoho. Z pohľadu používateľa ide o ďalší z krokov k prirodzenejšiemu ovládaniu smartfónov a pre výrobcov otvára nové bojisko so skutočnou technológiou, ktorú budú ľudia naozaj žiadať.

Práve Force Touch a schopnosť jeho integrácie do systému totižto môže byť ďalšou z kľúčových technológií, ktorá reálne priláka zákazníkov a bude rozhodovať o úspechu alebo neúspechu daného smartfónu či dokonca samotných výrobcov.

Náklady na cestu a pobyt redaktora hradí Huawei