3.9.2015 20:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Nová aplikácia informuje o stave vozovky

Zdroj: INRIX

Nový systém vodičov nepretržite informuje o aktuálnom stave vozovky.

Spoločnosť INRIX oznámila vznik novej aplikácie, ktorá varuje pred nebezpečenstvami na cestách zapríčinenými nepriaznivým počasím. Ide o prvý systém, ktorý v reálnom čase zbiera údaje z vozidiel, kombinuje ich s globálnymi modelmi predpovede počasia a upozorňuje vodičov na prípadné cestné nástrahy.

Spoločnosť INRIX je jednou z najrýchlejšie rastúcich spoločností na svete v oblasti Big Data. Zaoberá sa získavaním obrovského množstva údajov o dopravnej situácii na cestách. Predchádzajúca aplikácia z jej dielne informuje o dopravnej situácii a navrhne najrýchlejšiu trasu so zreteľom na hustotu dopravy.

Nová aplikácia funguje inak ako tradičné predpovede počasia. Informácie získava z verejných a súkromných údajov o počasí a z meteorologických modelov spoločnosti Global Weather Corporation (GWC), s ktorou spoločnosť INRIX uzatvorila partnerstvo. Načítava taktiež údaje z automobilových senzorov snímajúcich brzdenie, pridávanie plynu, pohyb stieračov, barometrický tlak, množstvo zrážok, vonkajšiu teplotu a aktiváciu hmlových svetiel.

zdroj: INRIX Zdroj: INRIX

Vyhnete sa kritickým úsekom

Po spracovaní získaných údajov systém informuje o problematických úsekoch cesty, o stave vozovky, aktuálnom množstve zrážok a viditeľnosti. Informácie aktualizuje každých 15 minút.

Aplikácia je v súčasnosti dostupná pre výrobcov automobilov, vývojárov mobilných aplikácií a pre vládne agentúry. Čoskoro si ju budú môcť stiahnuť aj bežní používatelia.

Očakáva sa, že podstatne  zníži nehodovosť na cestách. Napriek pokroku automobilových bezpečnostných systémov totiž až 30 % nehôd zaviní nepriaznivé počasie.  

Vďaka aplikácii môže vodič včas zmeniť plánovanú trasu a úplne sa vyhnúť nástrahám na ceste. Aplikácia pomôže taktiež verejnej doprave, pri údržbe ciest alebo dopravnej polícii pri preventívnom spomalení dopravy na kritických úsekoch.