13.9.2015 06:00 | MobilMania
Video

Prvé dojmy z nových iPhonov: 3D Touch prekvapil

Zdroj: archív

Novinári pozitívne hodnotili i fotoaparát a predný softvérový blesk.

V stredu Apple podľa očakávaní predstavil nový iPhone 6s a iPhone 6s Plus .  Bezprostredne po predstavení nových iPhonov mali novinári prítomní na podujatí možnosť osobne si ich vyskúšať. Prinášame prehľad ich prvých dojmov.

Čítajte aj Prvé dojmy z nových iPhonov: 3D Touch prekvapil

3D Touch je konzistentný

Dieter Bohn z portálu The Verge si všimol , že hoci Apple vyrobil iPhone 6s a 6s Plus z novej, odolnejšej zliatiny hliníka, jeho povrch sa v ničom neodlišuje od svojho predchodcu.

Nemal čas zhodnotiť kvalitu fotografií nového 12-megapixelového fotoaparátu, no rýchlosť snímania záberov je podľa neho naďalej prakticky okamžitá.

Bohn sa priznáva, že pred vyskúšaním nového iPhonu predpokladal, že 3D Touch gestá zbytočne skomplikujú doposiaľ jednoduché ovládanie. Nebolo jasné, ako Apple plánuje rozlíšiť medzi stlačením, dlhým stlačením a 3D Touch gestom tak, aby celé riešenie nepôsobilo zmätočne.

Jeho prvé dojmy sú však pozitívne. Funkcie spúšťané 3D Touch gestom sú konzistentné. Ide vždy o istú formu „náhľadu“, či už je to náhľad e-mailu, internetového odkazu, fotografie či skratiek pri stlačení ikony aplikácie na domovskej obrazovke.

Čítajte aj Prvé dojmy z nových iPhonov: 3D Touch prekvapil

Softvérový blesk prekvapil

Chrisovi Daviesovi z portálu Slash Gear sa na rozdiel od Bohna zdá povrch nového iPhonu na dotyk kvôli použitiu novej zliatiny odlišný.

Praktickú výhodu náhľadov internetových linkov cez 3D Touch vidí v úspore dát v porovnaní s aplikáciami ako Slack , ktoré v konverzáciách pri poslaní linku načítavajú náhľady stránok automaticky.

Predný „softvérový blesk“ funguje podľa neho „prekvapivo dobre“ pri fotení selfie v horších svetelných podmienkach.

Živé fotografie ho však nepresvedčili. Prirovnáva ich k nie veľmi úspešnej obdobnej funkcii HTC Zoe . 1,5 sekundový záznam je podľa neho krátky.

„Peek“ a „pop“

Na mieste bol i Aaron Wojack píšuci pre magazín Wired. 3D Touch považuje za vôbec najdôležitejšiu novinku iPhonu 6s a 6s Plus.

Popisuje dve úrovne, ktoré 3D Touch podporuje podobne, ako napríklad Force Touch trackpady na nových MacBookoch.

Systém rozlišuje, či používateľ displej stlačí iba mierne a vyvolá tým tzv. „peek“ alebo úplne, čím sa aktivuje „pop“. Každé stlačenie má odlišnú spätnú väzbu. Peek zvyčajne slúži na náhľad a pop na aktiváciu či prechod do novej aplikácie.

Wired: 3D Touch je ako pravý klik pre iPhone Zdroj: Wired

Wojack prirovnáva 3D Touch k pravému kliku pre iPhone. Bežný používateľ o ňom nemusí ani vedieť a môže iPhone plnohodnotne používať rovnako ako doteraz. Pre skúsenejších je však praktickým spôsobom, ako rýchlejšie pristupovať k často využívaným funkciám.

Problémom je, že nijako nie je naznačené, či ho daná aplikácia podporuje alebo nie. Jedinou cestou je pokus-omyl a keďže zatiaľ 3D Touch väčšina aplikácií nepodporuje, hrozí, že to mnohých používateľ po chvíli omrzí a novú funkciu rezignujú.

Najväčšia zmena od App Storu

Superlatívmi na adresu 3D Touch nešetril Chris Velazco z portálu Engadget. Ide podľa neho o najväčšiu zmenu v interakcii s iPhonom od predstavenia App Storu pred siedmimi rokmi.

Rezignovania na ňu sa neobáva. Ihneď ako vývojári zapracujú funkciu do svojich aplikácií, používatelia ju budú podľa neho využívať neustále.

Napriek tomu však dodáva, že je ťažké odpovedať na otázku, či sa prechod z iPhonu 6 alebo 6 Plus oplatí. 3D Touch je síce vysoko návykový a zlepšila sa i kamera, avšak s príchodom iOS 9 dostanú aj používatelia predošlých iPhonov viacero nových funkcií a pokiaľ ich telefón funguje dobre, môže im to zatiaľ stačiť.