15.9.2015 14:15 | MobilMania

Rodinný asistent od Telekomu dohliadne na starkých

Zdroj: dreamstime

Zariadenie odhalí nehybnosť človeka a upozorní na opustenie vymedzeného priestoru. Produktov pre seniorov je viacero.

Telekom čoskoro predstaví službu Rodinný asistent určenú pre starších alebo chronicky chorých ľudí. Ponúkne neustály vzdialený dohľad, asistenčné služby a špeciálne komunikačné zariadenia s vlastnou SIM kartou. Seniori sa nemusia obávať, že zostanú pri vážnom probléme bez pomoci.

Zariadenia dokážu automaticky rozpoznať potenciálne nebezpečné situácie, ako napríklad pád či dlhšiu nehybnosť. Bez zásahu človeka privolajú potrebnú pomoc.

Poradia si: GPS aj mobilný signál

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Medzi funkciami nájdeme aj určenie polohy prostredníctvom GPS alebo mobilnej siete. Nechýba ani aktívne monitorovanie činnosti zariadenia a stavu batérie. Ak sa zariadenie ocitne mimo signálu alebo sa vypne, systém danú skutočnosť zaznamená a vyšle alarm. Softvér takisto upozorňuje na vstup alebo opustenie vymedzeného územia.

Pracovníci v dohľadovom centre preveria vzniknuté incidenty a ak situáciu vyhodnotia ako rizikovú, kontaktujú záchrannú zdravotnú službu, políciu alebo hasičský a záchranný zbor. Automaticky poskytnú potrebné údaje, vrátane lokality. Informácie sa automaticky dostanú aj k príbuzným. Môžu si zvoliť SMS alebo elektronickú poštu.

Prehľad cez mobilnú aplikáciu

Rodinní príslušníci službu spravujú cez webovú aplikáciu. Používateľ môže v reálnom čase meniť nastavenia, sledovať aktuálnu situáciu alebo prezerať históriu udalostí. Do systému sa dá pridať päť blízkych osôb a pre každú určiť iné role a úrovne prístupu do aplikácie. Čoskoro má pribudnúť i mobilná aplikácia pre platformy Android a iOS.

Do profilu môže používateľ nahrať dáta o zdravotnom stave, čo v praxi prispeje k vyššej šanci na záchranu.

Bez záväzku alebo s viazanosťou

Zákazníci majú na výber z dvoch zariadení:

  • malý zjednodušený mobilný telefón GT300 pre nosenie vo vrecku alebo na krku stojí 59 eur pri viazanosti na jeden alebo dva roky. Štandardná cena je 99 eur.
  • inteligentné hodinky Navigil S1 vyjdú na 169 eur, prípadne bez záväzku o 30 eur viac. Výhodou oproti telefónu je odolnosť voči špliechajúcej vode a krátkemu ponoreniu pri bežných domácich činnostiach a osobnej hygiene, ale tiež senzor teploty.

Zjednodušený mobilný telefón GT300 pre seniorov (zdroj: EC21.com) - Inteligentné hodinky Navigil S1 pre seniorov (zdroj: Navigil.com)

Za samotnú službu pri dvojročnej viazanosti si Telekom pýta 14,90 eura mesačne. Ak sa klient neviaže alebo volí ročnú zmluvu, priplatí si každý mesiac päť eur.