18.9.2015 06:00 | MobilMania

16 GB je pre nový iPhone žalostne málo. Radšej si priplaťte

Zdroj: Apple

S novým 16GB iPhonom nahráte sotva 30 minút 4K videa. Malá kapacita spôsobuje aj ďalšie problémy.

Apple roky neoblomne odoláva kritike na adresu toho, že základnú verziu iPhonu vybavuje iba 16GB pamäťou. Keďže smartfóny s nahryznutým jablkom nepodporujú rozširujúce pamäťové karty, ak si niekto pri kúpe nepriplatil, musí si s touto kapacitou vystačiť.

16 GB bolo možné získať za príplatok už na prvom iPhone z roku 2007. Základnou kapacitou sa táto veľkosť stala v roku 2009 s príchodom iPhonu 3GS. Inými slovami, Apple nezvýšil kapacitu základnej verzie svojho najpopulárnejšieho produktu už šiesty rok po sebe.

V roku 2009 bola takáto kapacita ešte celkom primeraná. iPhone 3GS natáčal video v rozlíšení 640 x 480 pixelov a fotoaparát bol vybavený 3 megapixelmi. Vytvorené videá a fotografie boli podstatne menšie ako dnes.

fotogaléria
Najnovší iPhone je vybavený 12-megapixelovým Zdroj: Apple

Menšie nároky na pamäť vyplývali i z rozlíšenia obrazovky (iPhone 3GS ešte nemal retinu) a z funkcií iOS. Zariadenie bolo možné aktualizovať len cez iTunes. Tým pádom odpadal problém zamietnutia aktualizácie z dôvodu nedostatku voľného miesta.

Apple postupne zlepšoval parametre novších verzií iPhonu, pričom operačný systém sa stával stále viac komplexnejším. No ponúkaná kapacita pamäte túto skutočnosť nereflektovala, čo viedlo k niektorým nepríjemným dôsledkom.

Odkladanie aktualizácií

Apple sa rád chváli rýchlosťou, akou jeho používatelia prechádzajú na nové verzie operačného systému v porovnaní s konkurenciou. Vlani však rýchlosť adopcie novej verzie iOS oproti predchádzajúcemu roku prvýkrát poklesla.

fotogaléria
Apple v e-maile upozorňuje, že používatelia, Zdroj: MacRumors

Jedným z dôvodov bol práve nedostatok miesta. Priama aktualizácia bez pripojenia k iTunes si totiž na stiahnutie súborov novej verzie vyžadovala viac ako 4 GB. Apple na situáciu reagoval rozposlaním emailov používateľom. V nich pripomínal dostupnosť aktualizácie a navrhoval aktualizovať cez iTunes, keďže vtedy potreba voľného miesta odpadáva.

Čítajte aj 16 GB je pre nový iPhone žalostne málo. Radšej si priplaťte

Náročné novinky

S príchodom iPhonu 6s a 6s Plus nároky na pamäť vzrástli ešte viac. Nové modely ako prvé zvládnu natáčanie videa v 4K rozlíšení. Hoci po technologickej stránke je natáčanie takého rozlíšenia smartfónom pôsobivé, vyššie rozlíšenie znamená i väčšiu veľkosť súborov.

Na 16 GB iPhone sa po odpočítaní miesta, ktoré zaberá operačný systém, zmestí približne 30 minút 4K záznamu. Aj to len za predpokladu, že na ňom nebudú žiadne ďalšie aplikácie, hry, hudba, videá či fotografie.

Ďalšou z noviniek sú tzv. živé fotografie. Ide o 1,5-sekundové animácie, ktoré sa do kliknutia 3D Touch klikom tvária ako klasická fotografia. Keďže sú živé fotografie aktivované automaticky, pokiaľ si ich používateľ nevypne, bude týmto spôsobom fotiť všetky svoje fotografie.

Takže vyššie rozlíšenie zväčšilo veľkosť fotografií. A nová funkcia ju zväčší ešte viac, keďže namiesto obrázku bude súbor obsahovať krátku animáciu.

Schiller: Za rovnakú cenu radšej zlepšíme niečo iné

Po vývojárskej konferencii WWDC bloger John Gruber nahral približne hodinový rozhovor s viceprezidentom Apple Philom Schillerom. Okrem iného sa ho opýtal i na dôvod, prečo Apple naďalej neoblomne trvá na 16 GB pamäti.

Schiller povedal, že sumu ušetrenú za menšiu pamäť Apple radšej používa na iné komponenty, ako sú lepší fotoaparát či kvalitnejšie materiály. Argumentoval tiež zmenami v iOS 9, ktorých účelom je práve úspora pamäte.

Video:

The Talk Show Live From WWDC 2015 from John Gruber on Vimeo .

Najnovšia verzia iOS skutočne prináša niekoľko noviniek , ktoré pomôžu zmenšiť veľkosť aplikácií. Taktiež riešia problém s nedostatkom pamäte pri aktualizácii zariadenia.

Žiaľ, novinky vedú prinajlepšom k miernej úspore. Hlavným dôvodom zapĺňania pamäte totiž nebývajú najčastejšie aplikácie (s výnimkou hier), ale fotografie a multimédiá. Na tie je 16 GB primálo a akokoľvek dômyselné softvérové úpravy problém nevyriešia.

Čítajte aj 16 GB je pre nový iPhone žalostne málo. Radšej si priplaťte

Je pravda, že používatelia môžu mať svoju hudbu uloženú v iTunes Match alebo prejsť na Apple Music . Fotografie môžu ukladať do iCloud Fotoknižnice a na zariadení ponechať iba niekoľko najnovších záberov.

No realita je taká, že veľká časť používateľov si za tieto služby nepripláca. Ak aj áno, problém celkom neodpadne, pretože i po nahratí krátkeho videa a nafotení jedného výletu sa z používania iPhonu stáva boj o voľné miesto. A to ešte nebola reč o iPhone 5c, ktorý má iba 8GB pamäť.

Nespokojní používatelia

Apple na pamäti roky šetril. Minulý rok začal motivovať používateľov ku kúpe drahšieho modelu tým, že vyradil 32GB verziu a za rovnakú sumu ponúkal model s 64GB pamäťou.

Skok z 16 na 64 GB za príplatok približne sto eur zaiste presvedčil mnohých používateľov a zvýšil tak priemernú predajnú cenu iPhonov, problém však neriešil. Najlacnejší iPhone sa naďalej dobre predáva, a tým rastie i množstvo ľudí, ktorých zariadenie sa zaplní vždy, keď nahrajú viac ako pár minút videa alebo stiahnu väčšiu hru.

Apple býval známy svojou jednoduchosťou a chválil sa tým, že jeho produkty „skrátka fungujú“. Ak však nezačne ponúkať najlacnejšie iPhony s pamäťou zodpovedajúcou jeho funkciám, množstvo nespokojných používateľov bude rásť.