23.9.2015 11:00 | MobilMania
Video

iPhone 6S a 6S Plus v prvých recenziách: Vysoký výkon, špičkový fotoaparát a slabá batéria

Zdroj: Apple

Tri dni pred začiatkom oficiálneho predaja nových smartfónov od Apple padlo informačné embargo a na webe sa objavili prvé testy noviniek.

Ako už býva zvykom, mnohí redaktori prestížnych zahraničných médií dostávajú do rúk technologické novinky v predstihu. Výnimkou neboli ani prichádzajúce iPhony 6S a 6S Plus , na ktoré sa dôkladne pozreli recenzenti z webov ako The Verge, New York Times, Bloomberg či Wall Street Journal.

Po prečítaní zverejnených článkov sa zdá, že Apple so svojimi smartfónmi opäť trafil do čierneho...

Najlepší na svete?

Veterán technologickej žurnalistiky a šéfredaktor portálu The Verge, Nilay Patel, vo svojej recenzii nešetril chválou. „Ak uvažujete nad kúpou nového smartfónu a vlastníte čokoľvek staršie ako iPhone 6 , siahnite po modeli 6S Plus,“ píše.

Apple chváli za implementáciu funkcie 3D Touch , ktorá pridáva nový spôsob ovládania pomocou snímania tlaku na displej. V súčasnosti je však pridaná funkcionalita použiteľná hlavne v proprietárnych aplikáciách výrobcu. Upozorňuje, že kým sa na nový systém adaptujú vývojári, zaberie to signifikantné množstvo času.

Fotoaparát iPhonu 6S Patel označil za najlepší spomedzi súčasných smartfónov. Argumentuje hlavne konzistenciou kvality výsledných snímok a spoľahlivosťou v rôznych svetelných podmienkach. Fotografie však nepovažuje za výrazne lepšie ako tie, ktoré zhotovoval iPhone 6. Najväčší pokrok je podľa jeho slov viditeľný na prednej kamere, ktorá má vyššie 5Mpx rozlíšenie.

ikona apple iPhone 6s Zdroj: Apple

Chváli aj celkovú plynulosť chodu systému, aj keď v porovnaní s predchodcom vraj nejde o zásadný posun vpred. Kritiku si nový iPhone vyslúžil za nie práve najelegantnejší dizajn a výdrž batérie, ktorá zostala rovnaká ako v prípade predošlej generácie iPhonov.

Ďalšia ikona technologického sveta – Walt Mossberg, vo svojej recenzii pre The Verge len potvrdzuje superlatívy, ktorými Patel vo svojim článku nešetril. Aj on považuje iPhone 6S za najlepší smartfón súčasnosti.

Novinka na videu

Na novinku sa pozrel aj jeden z najpopulárnejších technologických „YouTuberov“ Marques Brownlee, ktorý na svojom účte s názvom MKBHD zverejnil krátky, ale informačne bohatý pohľad na nový iPhone 6S.

Video:

Live Photos sú zábava

Joanna Stern z denníka Wall Street Journal si pochvaľuje hlavne nové „pohyblivé fotografie“, ktoré nesú branding Live Photos. Upozorňuje však, že tento druh snímok zaberá veľa miesta vo vnútornej pamäti zariadenia a odporúča pri kúpe siahnuť radšej po 64GB verzii.

Celkovú rýchlosť smartfónu považuje, na rozdiel od kolegov z The Verge, za výrazne lepšiu ako v prípade predchádzajúcej generácie. Výkon procesoru A9 a 2 GB operačnej pamäte sa odrážajú na rýchlejšom spúšťaní aplikácií, surfovaní na webe či multitaskingu. Majiteľom iPhonu 6 však odkazuje, že v prípade verzie 6S nebudú mať na čo žiarliť, snáď možno na funkciu Live Photos.

Čítajte aj iPhone 6S a 6S Plus v prvých recenziách: Vysoký výkon, špičkový fotoaparát...

Výkon na prvom mieste

Sam Grobart z webu Bloomberg opäť chváli Apple za výkon nového smartfónu, ktorý spolu s funkciou 3D Touch považuje za hlavné lákadlá. Rovnako sa však teší, ako dokážu displej citlivý na tlak využiť vývojári.

Implementácia do systému sa mu však na mnohých miestach nepozdáva. „Stlačte silnejšie ikonu prehliadača Safari a dostanete možnosť ihneď otvoriť záložku v režime inkognito. Kto potrebuje podobnú funkciu? Radšej neodpovedajte,“ uvádza v texte. Z jeho pohľadu sú ale Live Photos prakticky zbytočnosťou, ktorú používal len sporadicky.

Radšej počkať na novú generáciu

Recenzent z New York Times, Brian Chen, sa k novinkám postavil podobne ako jeho kolegovia. Funkciu 3D Touch si pochvaľuje a teší sa na jej ďalší vývoj a Live Photos považuje za príjemné spestrenie.

Za problém však považuje praktickú nemožnosť zdieľania týchto pohyblivých snímok. Ich prezeranie totiž podporujú len zariadenia od Apple s najnovším systémom iOS 9 , počítače Mac s OS X El Capitan (vychádza až 30. septembra) a Apple Watch s aktualizáciou WatchOS 2.

Čítajte aj iPhone 6S a 6S Plus v prvých recenziách: Vysoký výkon, špičkový fotoaparát...

Na záver svojho textu si nechal rady pre potenciálnych záujemcov. „Pre majiteľov iPhonov 6 či 6 Plus nie sú 3D Touch a Live Photos dostatočne podstatné, aby svoje smartfóny okamžite vymenili za nové modely.

Kým Apple zlepšil fotoaparát, spevnil kovové telo či krycie sklo displeja a zvýšil výkon, ignoroval jednu z najdôležitejších súčastí používateľského zážitku – výdrž batérie, ktorá zostala nezmenená. Bolo by preto múdrejšie počkať na ďalšiu generáciu s výraznejšími zlepšeniami,“ odkázal čitateľom na záver svoje recenzie.

Hodnotenia bez prekvapení

Takmer všetky dosiaľ zverejnené recenzie zdieľajú spoločný leitmotív. iPhone 6S a 6S Plus sú dôstojnými nástupcami prechádzajúcej generácie. Recenzenti vítajú vyšší výkon, rýchlejšie snímanie odtlačkov prsta či potenciál, ktorý ukrýva 3D Touch. Zhodujú sa však v kritike výdrže batérie a rovnako kritizujú základný model so 16GB pamäte.

Oficiálny predaj nových smartfónov od Apple štartuje vo vybraných krajinách už 25. septembra, Slováci si budú musieť počkať. V Nemecku budú najlacnejšie 16GB verzie zariadení dostupné od 739, respektíve 849 eur.