30.9.2015 09:20 | MobilMania
PR článok

Prvá dáma slovenského IT sveta disponuje schopnosťami detektíva

Zdroj: archív

Človek a jeho interakcia s počítačom je stredobodom záujmu a súčasného výskumu prof. Márie Bielikovej z Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

fotogaléria
prof. Mária Bieliková, zdroj: Zdroj: http://www2.fiit.stuba.sk/~bielik/

Ako sama prezrádza: „ako mladá som chcela robiť niečo, čo by prepájalo techniku a psychológiu alebo techniku a lekárstvo. Chcela som študovať biokybernetiku. Nepodarilo sa mi to, ale podarilo sa mi nájsť vzrušujúce témy, ktoré prepájajú človeka a techniku, konkrétne informatiku .“

Slovenská IT špecialistka, ktorá dokazuje, že aj ženy v IT majú svoje nenahraditeľné miesto, má za sebou mnoho úspechov.  Viaceré domáce aj medzinárodné ocenenia získala aj ako mentor študentov v rôznych projektoch, v medzinárodnej súťaži Imagine Cup bola viacero rokov dokonca porotkyňou vo svetovom finále. Ako informatička sa zaoberá tým, ako zlepšiť aplikácie na internete a webe. „Učíme počítač, ako zistiť, keď sa človek stratí na webe, pomáhame mu, aby rýchlejšie našiel to, čo potrebuje. Zisťujeme to aj podľa toho, ako človek kliká, hýbe myšou, kam sa na obrazovke počítača alebo displeji mobilu, či tabletu pozerá ,“ vysvetľuje prvá dáma slovenského IT sveta.

Hlasuj aj ty za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a svojimi hlasmi rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov. Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE.

fotogaléria
ikona PR Zdroj: archív

Anketu s názvom „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.