26.9.2015 19:31 | MobilMania

Swan už môže využívať inú sieť. LTE má pre 40 percent ľudí

Zdroj: archív

Operátor oznámil výrazne rozšírenie LTE internetu. Ktoré lokality pribudli, neprezradil.

Štvrtý mobilný operátor oznámil, že svojou vysokorýchlostnou sieťou pokryl už 40 percent populácie. S konkurenciou sa dohodol na poskytovaní národného roamingu. Kto mu sieť sprístupnil, neprezradil.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

„Swan k dnešnému dňu pokrýva svojou mobilnou 4G sieťou viac ako 40 percent populácie Slovenska. Aktuálne sú služby štvrtého mobilného operátora prostredníctvom jeho vlastnej siete dostupné vo viac ako šesťdesiatich mestách,“ oznámil operátor v tlačovej správe.

Nespresnil pritom, ktoré mestá pribudli. Doteraz bola sieť dostupná vo viac ako 50 lokalitách. Swan dlho avizoval pokrytie na úrovni 30-percent populácie.

Máme národný roaming. Nepovieme, s kým

Doteraz tiež štvrtý operátor nemal národný roaming, teda využívanie inej mobilnej siete, od niektorého z existujúcich operátorov. Teraz ho vraj už môže využívať.

S kým sa ale dohodol, opäť nespresnil. „Štvrtý mobilný operátor Swan začal v riadnej prevádzke odoberať službu národného roamingu,“ informoval stručne Swan.

Národný roaming mu umožní rozšíriť poskytovanie mobilných služieb na celom území. Získa ním aj základnú 2G sieť pre hlasové služby a SMSky. To doposiaľ poriadne nemohol. Poskytovanie hlasových služieb cez jeho LTE sieť je totiž v súčasnosti ešte zložité a zákaznícky neatraktívne .

Naopak, vlastnú 2G sieť si operátor buduje len v malom počte lokalít. Služby cez ňu zatiaľ neposkytuje.

Pôjde o sieť Telekomu?

Podľa informácií MobilManie z jari boli rokovania dlhú dobu najďalej so Slovak Telekomom. Dvaja ďalší slovenskí mobilní operátori, Orange a O2, sa navyše plánovali odvolať voči nariadeniu krokov smerujúcich k národnému roamingu zo strany štátneho regulačného úradu.

Swan zatiaľ poskytuje 100-gigabajtový internet za 5 eur mesačne cez vlastnú sieť LTE. Po vyčerpaní dát sa rýchlosť podstatne spomalí , no surfovanie je možné naďalej.

Do polovice októbra plánuje spustiť značku operátora so Slovenskou poštou. Ten má ponúkať aj hovory a SMS.

Detaily zisťujeme.

Čítajte aj Swan už môže využívať inú sieť. LTE má pre 40 percent ľudí