26.9.2015 18:00 | MobilMania
Video

Stále nerozhodní? 7 hlavných rozdielov medzi iPhonom 6 a 6s

Zdroj: archív

Váhate, či sa oplatí prejsť na nový iPhone alebo postačí aj ten minuloročný?

Apple už tradične strieda veľké aktualizácie iPhonu, označené poradovým číslom, pri ktorých sa mení celkový dizajn zariadenia, s aktualizáciami menšími. Vtedy zostáva vzhľad rovnaký a zmeny sa týkajú iba parametrov. Pri takých verziách za poradovým číslom pribúda písmeno „s“.

Tento rok je rokom „s“ verzie. I tá však prináša množstvo noviniek, ktoré sa oplatí zvážiť skôr, ako sa definitívne rozhodnete, či pre vás prechod na najnovší model má zmysel.

Všetky vymenované rozdiely platia pre 4,7 palcovú verziu, ako aj pre verziu Plus s 5,5-palcovým displejom.

1. Je menšia šanca, že iPhone 6s sa vám časom ohne

Krátko po začiatku predaja iPhonu 6 v minulom roku zaplavili internet chýry o tzv. bendgate kauze . Niektorí používatelia sa sťažovali, že sa im telefón po krátkom nosení v tesnom vrecku nohavíc ohol. Následné testy potvrdili, že iPhone 6 sa skutočne ohýba ľahšie než niektoré konkurenčné smartfóny.

Nedávno predstavený iPhone 6s je vyrobený z novej, odolnejšej zliatiny zvanej hliník 7000 series a pevnejšie by malo byť i predné sklo. Vďaka týmto zmenám je nový model podstatne odolnejší, čo potvrdili už i prvé testy.

Niektorí uvádzajú, že nový materiál má drsnejší povrch a iPhone sa vďaka nemu už tak ľahko nevyšmykne z ruky. Ide však o subjektívny dojem a najlepšie je si to pred kúpou vyskúšať.

2. Displej reaguje na tlak

iPhone 6s obsahuje ako prvý komerčne dostupný smartfón novú technológiu force touch, v Apple nazývanú 3D Touch. Dokáže vďaka nej rozoznať, akou silou používateľ zatlačí na displej a pri silnejšom stlačení ponúknuť dodatočné funkcie.

Na rozdiel od predošlých iPhonov môžete s novým modelom otvárať rýchle odkazy na spustenie konkrétnej funkcie či zobrazovať náhľady rôznych druhov obsahu.

Vývojári aplikácií však musia novú funkciu zapracovať a keďže nový iPhone sa ešte len začal predávať, 3D Touch podporuje zatiaľ iba málo aplikácií.

3. Nový iPhone je výkonnejší

Procesor A9 v iPhone 6s je oproti A8 v iPhone 6 podľa prvých testov približne 1,6-krát rýchlejší. Hoci to nie je málo, nejde už o tak veľký nárast výkonu, ako bývalo zvykom pri starších aktualizáciách iPhonov.

Čítajte aj Stále nerozhodní? 7 hlavných rozdielov medzi iPhonom 6 a 6s

Už iPhone 6 bol však na svoju dobu veľmi rýchly a naďalej vedie pred konkurenciou vo výkone v jednovláknových operáciách.

Nový procesor ponúkne lepší výkon. I ten predošlý je však veľmi dobrý a na najbližší 1 až 2 roky postačí

Výkon procesoru používateľ najľahšie postrehne v rýchlosti otvárania aplikácií či práci s multimédiami. V súčasnosti je výkon iPhone 6 plne postačujúci. Ak však neplánujete upgrade niekoľko nasledujúcich rokov, iPhone 6s vám vydrží dlhšie.

4. Predný fotoaparát je oveľa kvalitnejší

Pokým iPhone 6 disponuje 8Mpx fotoaparátom, nový iPhone 6s má až 12 Mpx. Opäť platí, že už kvalita fotografií vytvorených pomocou iPhone 6 bola veľmi dobrá a k radikálnemu zlepšeniu nedošlo.

Výrazne sa však zlepšil predný fotoaparát. Jeho rozlíšenie sa zvýšilo z 1,2 na 5 Mpx. Pokiaľ teda fotíte veľa selfie, prechod na nový model bude pre vás predstavovať zásadný krok vpred.

Detailné porovnanie zadného fotoaparátu

iPhone 6s iPhone 6s Plus iPhone 6 iPhone 6 Plus
Počet megapixelov 12 12 8 8
Veľkosť pixelov 1,22µ 1,22µ 1,5µ 1,5µ
Svetlosť objektívu ƒ/2.2 ƒ/2.2 ƒ/2.2 ƒ/2.2
Optická stabilizácia nie áno nie áno
Rozlíšenie videa 3840 x 2160 3840 x 2160 1920 x 1080 1920 x 1080
Optická stabilizácia videa nie áno nie nie

Detailné porovnanie predného fotoaparátu

iPhone 6s iPhone 6s Plus iPhone 6 iPhone 6 Plus
Počet megapixelov 5 5 1,2 1,2
Svetlosť objektívu ƒ/2.2 ƒ/2.2 ƒ/2.2 ƒ/2.2
Softvérový blesk áno áno nie nie
Rozlíšenie videa 1280 x 720 1280 x 720 1280 x 720 1280 x 720

Video je po novom možné síce nahrávať už i v 4K rozlíšení. Pribudli aj tzv. živé fotografie. To je však skôr zaujímavosť než funkcia, ktorú by väčšina používateľov prakticky využila.

5. Iba nový iPhone môžete mať v ružovej farbe

Minuloročný iPhone 6 je v ponuke v troch farbách: bielo-striebornej, zlatej a čiernej, tzv. „space gray“. Nový iPhone 6s je možné získať okrem týchto troch i v odtieni ružovej, ktorý Apple nazýva odtieňom „červeného zlata“.

fotogaléria
V ružovej farbe je možné získať iba iPhone 6s Zdroj: Apple

Ide zároveň o jedinú možnosť, ako vizuálne odlíšiť, že máte nový iPhone. Až na písmeno „s“ na zadnej strane sú totiž obe generácie vzhľadovo identické.

6. Rýchlejšie snímanie odtlačkov prstov

Tento rozdiel môže byť pre niektorých používateľov kľúčový, pokým pre iných celkom bezvýznamný. Nový iPhone 6s používa druhú generáciu senzora odtlačkov prstov Touch ID, ktorá sa vyznačuje oveľa väčšou rýchlosťou.

fotogaléria
Nová verzia Touch ID reaguje prakticky okamžite Zdroj: Apple

Už pôvodný Touch ID v iPhone 5s a 6 reagoval prekvapujúco rýchlo, no jeho nová verzia v iPhone 6s podľa prvých recenzií reaguje prakticky okamžite.

Podľa jedného z recenzentov je až taká rýchla, že ak chce na novom iPhone iba zapnúť displej, aby si pozrel notifikácie či čas, musí použiť bočné tlačidlo. Touch ID mu totiž aj pri krátkom ťuknutí rovno odomkne telefón.

7. Nový iPhone je približne o 10 % ťažší

Oba nové modely sú mierne ťažšie. iPhone 6s o niečo viac ako 10 % a iPhone 6s Plus o takmer 12 %.

Dôvodom môže byť odolnejší hliník, pevnejšie sklo, prípadne i mechanizmus zabezpečujúci odozvu pre 3D Touch.

10 % nie je veľa a podľa prvých testov je to sotva poznať. Ak sa vám však už predošlý iPhone 6 zdal ťažký, je dobré vedieť i o tejto zmene.