30.9.2015 06:00 | MobilMania

Ako prežiť so 16GB iPhonom? Pripravte sa na dáta v cloude a časté zálohy

Zdroj: archív

Apple aj tento rok siaha v základnej verzii iPhonu po chudobnom vnútornom úložisku. Poradíme, ako to zvládnuť.

Povedzme si pravdu, priniesť v roku 2015 na trh prémiový smartfón so 16 GB pamäte bez možnosti ďalšieho rozšírenia je frustrujúcim výsmechom.

Najmä od spoločnosti, ktorá sa už desaťročie chváli tým, že prináša najlepší používateľský zážitok. Podčiarkuje to výsledkami prieskumov o spokojnosti zákazníkov na takmer každej tlačovej konferencii.

Čítajte aj Ako prežiť so 16GB iPhonom? Pripravte sa na dáta v cloude a časté zálohy

V prípade prichádzajúcich iPhonov 6 a 6 Plus dostane používateľ k dispozícii iba približne 12 gigabajtov reálnej kapacity pre dáta. Pri veľkosti súčasných aplikácií, videí či fotografií pôsobí toto číslo naozaj nedostatočne. Dá sa so základným modelom vôbec fungovať? Záleží na vašej trpezlivosti.

Diéta pre systém a aplikácie

Apple sa snaží toto zaostávanie za konkurenciou zmierniť hneď na niekoľkých frontoch. Základom je zníženie veľkosti samotných systémových aktualizácií. Najnovšia verzia platformy iOS potrebuje na inštaláciu približne 1,5 GB. V porovnaní s iOS 8 ide o radikálnu redukciu, táto systémová aktualizácia mala veľkosť až 4,5 GB.

Čítajte aj Ako prežiť so 16GB iPhonom? Pripravte sa na dáta v cloude a časté zálohy

Z pohľadu objemu potrebného miesta v pamäti prešli optimalizáciou aj samotné aplikácie v obchode App Store. Po novom sa stiahne len časť kódu, určená pre daný model iPhonu, iPodu Touch či iPadu.

Ak teda majiteľ používa zariadenie so 64-bitovým procesorom, bude automaticky nainštalovaná len časť aplikácie určená pre daný hardvér.

fotogaléria
Nový fotoaparát iPhonu 6S bude kvôli vyššiemu Zdroj: Apple

Nádej je v oblakoch

Rovnako sa kalifornská firma spolieha na populárne cloudové riešenia. Každý majiteľ zariadenia od Apple dostáva 5 GB kapacitu na proprietárnom úložisku iCloud zadarmo. S predstavením nových modelov však prišlo aj signifikantné zlacnenie ďalších gigabajtov navyše.

Za 50 GB si teraz majitelia priplatia 99 centov mesačne. Cena za 200 GB miesta je stanovená na 2,99 eura. Tí najnáročnejší môžu mať v cloude až 1 TB dát za 9,99 eura.

fotogaléria
iCloud je po novom lacnejší Zdroj: Apple

iCloud je vhodným miestom na zálohovanie celého obsahu smartfónu vrátane nainštalovaných aplikácií, fotografií, videí, kontaktov či nastavení. Celý proces pritom prebieha bezbolestne a automaticky po pripojení na nabíjačku a Wi-Fi sieť.

Veľa miesta zadarmo?

V prípade, že používateľ nepociťuje sympatie k plateniu za cloudové úložisko, sa ponúka hneď niekoľko alternatív. Úložiská so štedrejšou kapacitou, prepracovanými aplikáciami a automatickou zálohou fotografií a videa má v portfóliu aj konkurencia. Za všetky možnosti spomeňme OneDrive od Microsoftu, Dropbox či prakticky neobmedzenú službu Google Photos – aj keď daňou je nižšia kvalita uložených fotografií.

Čo sa snímok týka, mnohí z nás zvyknú posielať obrázky a fotografie svojmu okruhu priateľov prostredníctvom služby iMessage. Práve správy sú miestom, kde sa časom zvykne nahromadiť množstvo multimediálneho obsahu, ktorý zbytočne zaberá miesto.

fotogaléria
Aplikácie ako OneDrive podporujú automatický Zdroj: Apple

Oplatí sa preto z času na čas pristúpiť ku kompletnému vymazaniu archívu prijatých a odoslaných správ. Pripomíname, že pri zálohovaní na iCloud či do pamäte počítača sa ukladá aj tento typ obsahu.

Koľko aplikácií skutočne potrebujeme?

V nadšení z nového smartfónu zvyknú čerství majitelia inštalovať hneď desiatky rôznych aplikácií. V momente, kedy sa šablóna používania iPhonu ustáli, je vhodné odstrániť softvér, ktorý len zaberá miesto na domácich obrazovkách. Dajú sa tak ušetriť cenné gigabajty.

fotogaléria
Strážiť si treba aj nainštalované aplikácie Zdroj: Apple

Aj časy, kedy bolo potrebné nosiť celú svoju hudobnú knižnicu vo vrecku, sú dávno preč. S príchodom služieb ako Spotify, Deezer či Apple Music je možné hudbu pohodlne streamovať a do pamäte uložiť len obľúbené kúsky, ktoré sa hodia na každú príležitosť.

Streamovanie ako také nie je problémom v dosahu neobmedzenej Wi-Fi siete. Vie však nepríjemne ukrojiť z dátového balíka od operátora, nehovoriac o cestách do zahraničia. Častému manažmentu a optimalizácii v tejto oblasti sa majitelia základných modelov rozhodne nevyhnú.

Starý dobrý počítač

Nepraktickým, ale veľmi efektívnym riešením je záloha iPhonu do pamäte počítača prostredníctvom iTunes. Táto metóda, podobne ako iCloud, umožní vykonať kompletnú zálohu smartfónu alebo galérie. Nutnosť káblového pripojenia k Macu alebo PC sa pritom dá odstrániť nastavením synchronizácie prostredníctvom domácej W-FI siete.

fotogaléria
Na zálohu smartfónu poslúži aj nenávidený softvér Zdroj: Apple

Menej starostí len za príplatok

Podpora nahrávania 4K videa, fotografie vo vyššom rozlíšení a graficky čoraz prepracovanejšie hry si rozhodne ukroja markantnú časť vnútornej pamäte nových iPhonov. Z hľadiska pohodlia sa teda rozhodne oplatí priplatiť si za väčšiu 64GB edíciu.

Prežiť so 16GB iPhonom sa však dá. Bude to len za cenu množsta času, stráveného optimalizáciou voľného miesta.

Čítajte aj Ako prežiť so 16GB iPhonom? Pripravte sa na dáta v cloude a časté zálohy