3.10.2015 15:36 | MobilMania
Video

Je iPhone 6s skutočne vodotesný? Máme definitívnu odpoveď

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Krátko po príchode nových smartfónov od Apple do predaja sa objavili videá ukazujúce ich prekvapivú odolnosť voči vode.

Vodotesnosť nie je na trhu smartfónov žiadnou novinkou. Na stratégiu zvýšenej odolnosti stavili giganti ako Sony, Samsung či HTC už pred rokmi. Možnosť ponoriť ich smartfóny do kvapaliny sa stala integrálnou súčasťou marketingových kampaní, ktoré sprevádzali vlajkové lode ako Samsung Galaxy S5, Galaxy S6 Active, smartfóny z línie Xperia Z či HTC Desire Eye.

Server iFixit odhalil ako sa Apple podarilo dosiahnuť podobnú vymoženosť aj pri svojich smartfónoch. Kalifornská spoločnosť však zvolila diametrálne odlišný postup ako ostatní výrobcovia.

Čítajte aj Je iPhone 6s skutočne vodotesný? Máme definitívnu odpoveď

Nesprávajte sa k iPhonu 6s ako vodeodolnému smartfónu

Na začiatok je dôležité pripomenúť, že odolnosť nových iPhonov voči vode nebola výrobcom oficiálne potvrdená. Akcent sa na ňu nekladie v jedinom reklamnom spote a zmienka o tejto vymoženosti sa nedostala ani do zoznamu špecifikácií.

Čítajte aj Je iPhone 6s skutočne vodotesný? Máme definitívnu odpoveď

Táto situácia vo výsledku znamená, že skratované obvody na základnej doske či oxidácia vnútorných komponentov, budú stále relevantnými dôvodmi na zamietnutie záručnej opravy.

Zlepme to dohromady

Pri implementácii zvýšenej odolnosti sa väčšina výrobcov zameriava hlavne na zabezpečenie samotnej konštrukcie smartfónov. Tento postup však zvyčajne vyžaduje nasadenie špeciálnych lepidiel, ktoré držia jednotlivé diely pohromade.

V prípade nutnosti opravy je však podobne zabezpečený smartfón extrémne náročné rozobrať a dostať sa k vnútorným komponentom. Pri neodbornej manipulácii tak môže dôjsť k poškodeniu zariadenia.

Opäť stávka na jednoduchosť

Apple sa snaží svoje smartfóny konštruovať tak, aby prípadná oprava mohla prebehnúť jednoducho a bez zbytočných rizík. Pri iPhone 6s sa spoločnosť z Cupertina ale predsa rozhodla použiť veľmi tenkú vrstvu lepidla, ktorá hermeticky uzatvára konštrukciu smartfónu po obvode. Táto ochrana je však len prvou inštanciou a nezabráni vniknutiu kvapaliny cez konektory pre slúchadlá či nabíjačku. Rovnako rizikové sú aj reproduktor a tlačidlá.

fotogaléria
Pohľad na tenkú vrstvu ochranného „lepidla“ , Zdroj: iFixit

Ako sa teda podarilo Apple dosiahnuť zvýšenú odolnosť voči vode? Inžinieri sa rozhodli zabezpečiť samotnú základnú dosku smartfónu. V rozhovore pre magazín Wired to potvrdil Jeff Suovanen z portálu iFixit. „Jednoducho podané, vo vnútri nájdeme tenkú stenu, ktorá obkolesuje jednotlivé konektory na logickej doske,“ vysvetľuje v interview.

fotogaléria
Všimnite si špeciálny materiál obopínajúci Zdroj: iFixit

Podľa neho tento materiál pripomína mäkkú a jemnú špongiu. V kombinácii s káblami, ktoré sú k jednotlivým konektorom pripojené, sa v miestach spojov vytvára tlak, ktorý je dostatočne silný, aby boli tieto kritické miesta utesnené voči vniknutiu kvapaliny. Tento postup má Apple dokonca patentovaný. Oficiálne ho zaregistroval ešte v marci minulého roka, informoval portál Apple Insider.  

Pozrite si ako dopadlo hĺbkové vyšetrovanie odborníkov z iFixit na videu:

Zdroj: iFixit Video

Rolu hrajú peniaze

Otázkou zostáva, prečo sa Apple rozhodol túto vymoženosť nevyužiť vo svojej marketingovej mašinérii. Odpoveď môže byť prekvapivo jednoduchá – korporátna vypočítavosť. „Dnes keď si môžu zákazníci kúpiť iPhone formou malých mesačných splátok a meniť ho každý rok za nový, bude Apple dostávať späť kvantá starších zariadení. Z dlhodobého hľadiska im to môže ušetriť financie. Pokiaľ sú smartfóny dostatočne odolné voči poškodeniu vodou, existuje predpoklad, že sa k nim vrátia v lepšom stave,“ povedal Suovanen.

Sú teda iPhone 6s či 6s Plus skutočne vodotesné? Nevsádzali by sme na to. Kým s určitosťou vydržia krátke ponorenie pod hladinu do malej hĺbky (toaleta, umývadlo), bazén či morská voda ich s vysokou pravdepodobnosťou pošlú do kremíkového neba.