5.10.2015 15:17 | Bleskovky MobilMania.sk

Swan: Do mesiaca sa pokrytie 2G a LTE v Bratislave výrazne zlepší

Zdroj: dreamstime

Obyvatelia hlavného mesta sa dočkajú rozšírenia dostupnosti siete od štvrtého operátora.

Štvrtý mobilný operátor 4ka, ktorého prevádzkuje Swan a Slovenská pošta, plánuje výrazne zlepšiť pokrytie svojou 2G a 4G sieťou v Bratislave. Stať sa tak má približne do mesiaca, zrejme už do dvoch týždňov.

Niekoľko nových BTS staníc má sprístupniť 2G a 4G sieť pre väčšinu obyvateľov Bratislavy. Podľa generálneho riaditeľa Swanu Miroslava Strečanského aktuálne prebieha aj „masívna výstavba siete“ aj na celom Slovensku.

Strečanský predpokladá, že pokrytie sa v priebehu krátkeho času rozšíri o niekoľko percent. Teraz je na úrovni 40 percent obyvateľstva.

Čítajte aj Swan: Do mesiaca sa pokrytie 2G a LTE v Bratislave výrazne zlepší

Do konca tohto roka má pokrytie dosiahnuť 50 percent. Ambíciou mobilného operátora je na konci budúceho roka pokrývať viac ako 80 percent populácie.

Operátor však vlastní iba frekvenciu 1800 MHz. Tou sa dobre pokrývajú veľké mestá, naopak na menšie lokality a vidiek je vhodnejšia frekvencia 800 MHz, ktorú však nemá. Nižšou frekvenciou je totiž možné pokryť jednou základňovou stanicou pomerne veľké územie. Strečanský však tvrdí, že Swan oznámené pokrytie dosiahne.

Čítajte aj Swan: Do mesiaca sa pokrytie 2G a LTE v Bratislave výrazne zlepší