12.10.2015 08:00 | MobilMania
PR článok

Slovenský MacGyver

Zdroj:

Ing. Gabriel Cibira, Ph.D., z Inštitútu Aurela Stodolu Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity v Liptovskom Mikuláši, pracoval po vysokej škole v armáde, najskôr ako technik a nie ako vedec. Nakoľko mal od detstva sklony skúmať javy a veci nepoznané, popri práci sa vnoril do hlbšieho štúdia zložitej rádiovej techniky, s ktorou vtedy pracoval a tým sa zrodili aj jeho vynálezcovské začiatky.

fotogaléria
Ing. Gabriel Cibira, PhD., zdroj: súkromný archív Zdroj: súkromný archív G. Cibiru

Podobným postupom, aj keď neuvedomelo, preskúmam napríklad elektrické spotrebiče predtým, než si ich kúpim. Pravdaže, obed takto neskúmam. Vedecký prístup je praktický, pomáha mi optimálne a rýchlo sa rozhodovať ,“ priznáva vedec, ktorý mal ako dieťa menší hokej v tom, čím bude. Najviac vtedy rezonovali predstavy o práci vodiča veľkého smetiarskeho auta, sprievodcu v poschodovom vlaku, opravára, ako aj huslistu. Celkom pestrý mix povolaní.  

Vďaka svojej profesii postupne precestoval veľkú časť našej planéty a spoznal mnoho zaujímavých ľudí. „Precestoval som Euroázijský kontinent, od Španielska po Kazachstan. Bez mojej profesie by som sa nikdy nedostal do vojenských prieskumných lietadiel AWACS, alebo do blízkosti Bajkonurskej kozmickej stanice. V roku 2008 som na konferencii vo Vroclavi spoznal nestora rádiolokácie, takmer storočného, ale stále aktívneho ruského akademika Jakova Davidoviča Širmana. Už viac než 60 rokov sa pokladá za jedného z najvýznamnejších svetových autorov učebníc o rádiotechnike a o spracovaní signálov. Zoznámil som sa aj s nemeckým špičkovým odborníkom v tejto oblasti Hermannom Rohlingom z Technickej univerzity v Hamburgu ,“ spomína vedec, ktorý si od svojich detí vyslúžil prezývku nesúcu meno jeho akčného hrdinu – MacGyver.  Rovnomenný populárny seriál je vraj vedcovou autobiografiou.

Na čo zaujímavé – vzrušujúce sa môžu najviac tešiť mladí ľudia na Slovensku, ktorí zavítajú na stretnutie s ním v rámci vedeckej roadshow? Aby som neprednášal iba teoretické predpoklady o smerovaní elektrotechniky v budúcnosti, pripravil som aj niekoľko jednoduchých praktických ukážok – ako možno vedecký prístup používať aj v bežnom živote. Prinesiem so sebou aj nejaké hudobné nástroje a ... viac ale prezrádzať nebudem, príďte a prihláste sa, aby ste so mnou mohli vykonať tieto experimenty ,“ uzatvára sympatický vynálezca, ktorý strávil takmer 20 rokov života ako pedagóg a vedec v Akadémii ozbrojených síl SR, kde vychoval desiatky spoľahlivých a technicky vyspelých odborníkov, ktorí sa starajú o bezpečnosť nášho vzdušného priestoru. Dnes vychováva odborníkov pre digitálne technológie v telekomunikačnom odbore.

fotogaléria
. Zdroj:

„ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ prichádzajú aj do tvojho mesta! Pridaj sa k nám a spolu s tvojou triedou uvidíš, že to nie je sci-fi, ale realita. Spoznaj fascinujúci svet vedy a namotaj sa na vynálezy, ktoré hýbu svetom. Tešíme sa na teba a vidíme sa. Viac informácií nájdeš na   www.vedanadosah.sk Vstup je voľný.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

fotogaléria
. Zdroj: