6.10.2015 13:38 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple sprístupnil funkciu „zmenšovania“ aplikácií pri ich sťahovaní z App Store

Zdroj: Matej Rumanovský

Kalifornská spoločnosť sa snaží šetriť vnútorné úložisko nových iPhonov na každom fronte. Tentoraz sa zamerala na veľkosť samotných aplikácií.

Veľkosť vnútorného úložiska v základnej verzii iPhonu 6s je v dnešnej dobe nedostatočných 16 GB. Apple sa v rámci svojej, pomerne chabej, obhajoby tohto rozhodnutia pustil do redukcie škôd.

Začiatkom bolo zlacnenie cloudových služieb výrobcu a teraz prichádza na rad dlho sľubovaná redukčná diéta pre aplikácie z obchodu App Store.

Čítajte aj Apple sprístupnil funkciu „zmenšovania“ aplikácií pri ich sťahovaní z App Store

Pôvodne mala táto funkcionalita prinášať výhody majiteľom základných pamäťových verzií iPhonov už po uvedení najnovšej verzie systému iOS 9. Sprístupnená však bola oficiálne len dnes, po zmienke na oficiálnom fóre pre vývojárov. Podmienkou je, aby mal majiteľ zariadenia nainštalovanú poslednú aktuálnu verziu iOS 9.0.2.

Logika za touto optimalizáciou je veľmi jednoduchá. Mobilný softvér, ktorý sa používateľ rozhodne stiahnuť do svojho iPhonu, bude „očistený“ o nepotrebné časti kódu. Ak teda daná aplikácia podporuje 64-bitové inštrukcie a majiteľ iPhonu disponuje starším 32-bitovým procesorom, komponenty pre beh na modernejších čipsetoch jednoducho nepotrebuje. Vo výsledku sa tak stiahnu len dáta potrebné pre fungovanie aplikácie na danej platforme.

Tento krok by mal zredukovať náročnosť aplikácií na vnútorné úložisko. Z proklamovaných 16 GB totiž dostáva používateľ k dispozícii len niečo málo cez 12 GB miesta pre svoje dáta. Pri veľkosti fotografií z 12Mpx fotoaparátu či video záznamov v rozlíšení 4K sa po týchto cenných gigabajtoch len tak zapráši. O niekoľko gigabajtových hrách či hudbe vo vysokej kvalite ani nehovoriac.

Čítajte aj Apple sprístupnil funkciu „zmenšovania“ aplikácií pri ich sťahovaní z App Store