7.10.2015 10:16 | MobilMania

Uvažujete nad ponukou 4. operátora? Toto všetko zvážte

Zdroj: redakcia

Povieme vám, či sa ponuka Štvorky oplatí a prečo si ju radšej nekúpiť.

Štvrtý mobilný operátor 4ka ponúka služby od včerajšieho dňa. Prinášame päť dôvodov, kedy sa oplatí a kedy je lepšie využívať iný produkt. Spísali sme 10 prehľadných bodov.

Mobilného operátora prevádzkuje spoločnosť Swan a má na starosti technické zázemie poskytovateľa, kým Slovenská pošta zabezpečuje predaj služieb na svojich pobočkách.

Čítajte aj Uvažujete nad ponukou 4. operátora? Toto všetko zvážte

Čo hovorí v prospech 4ky?

1. Lacné volania a SMS

fotogaléria
ikona stvorka Zdroj: redakcia

Nováčik stavil na jednoduchosť a za minútu hovoru a SMS si pýta jednotne 4 centy . Ak si odmyslíme zvýhodnenie napríklad do vlastnej siete, neúčtovaní po minutí určitej sumy, či podmienky vlastníctva zákazníckej karty, ide aktuálne o najnižšiu cenu na trhu pri predplatenkách. Štyrmi centami spoplatňuje aj 1 MB dát bez balíka .

2. Do celej Európskej únie

Operátor sa rozhodol, že roaming v EÚ takmer úplne zruší . 4ka účtuje za minútu hovoru, SMS aj 1 MB dát v celej únii 4 centy. Voláte tak za rovnaké ceny v 28 krajinách . Nováčik zachoval iba spoplatnenie prichádzajúceho hovoru v Európskej únii – za minútu zaplatíte 4 centy . Ide jednoznačne o najvýhodnejšiu ponuku medzi mobilnými poskytovateľmi u nás.

3. 1 GB dát za euro

Poskytovateľ má dátový balík za 1 euro mesačne . Obsahuje 1 GB dát s platnosťou 30 dní a môžete ho využiť v 2G a 4G sieti 4ky. Môžete si ho aj opätovne aktivovať , ak dáta miniete. Balíček nemôžete využívať v sieti národného partnera – Telekomu. Ak chcete surfovať v sieti tohto operátora, za každý 1 MB platíte 4 centy. Ak sa chcete poplatkom vyhnúť, musíte roamingové dáta vypnúť.

4. Presun kreditu

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Unikátnou funkciou medzi slovenskými operátormi je presun kreditu v rámci siete . Môže sa to hodiť napríklad vtedy, keď dieťa minie svoj kredit a rodič mu bezplatne pošle časť svojho kreditu. Obmedzením je minimálny presun aspoň jedného eura. Denným maximálnym limitom je 40 eur.

5. Kredit neprepadne

Novinkou medzi slovenskými operátormi je aj kredit bez platnosti. 4ka vás tak nebude nútiť, aby ste si kredit pravidelne dobíjali, ak to nepotrebujete. Jediným obmedzením je platnosť samotnej SIM – tá má platnosť 16 mesiacov . Aspoň raz za toto obdobie je teda dobitie nutné.

Čítajte aj Uvažujete nad ponukou 4. operátora? Toto všetko zvážte

Prečo ponuku zvážiť?

1. Bez celoplošnej siete

fotogaléria
Volania aj SMS fungujú Zdroj: redakcia

Operátor zatiaľ nemá celoplošnú sieť a aktuálne je 2G a 4G sieť od 4ky dostupná pre približne 40 percent populácie. Neznamená to však pokrytie územím. Swan zatiaľ pokryl najmä väčšie mestá , kde sa zdržuje veľké množstvo ľudí.

Prevádzkovateľ siete na nedeľnej tlačovej uviedol, že do konca roka bude sieť dostupná pre 50 percent ľudí. Na konci budúceho roka sa má pokrytie pohybovať na úrovni viac ako 80 percent populácie . Opäť nejde o pokryté územie – to bude výrazne nižšie.

Čítajte aj Uvažujete nad ponukou 4. operátora? Toto všetko zvážte

V prípade, že sa zákazník nachádza mimo dostupnosti siete Swanu, môže využívať národný roaming od Telekomu. Pri volaniach a SMS nie sú žiadne obmedzenia. Pri dátach môžete využívať iba 2G sieť a internet s teoretickou rýchlosťou necelých 0,25 Mbit/s . Platiť musíte za každý prenesený 1 MB dát. Ide o sumu 4 centy. Za 1 GB dát by ste zaplatili až 40 eur .

2. Neoplatí sa, ak voláte a píšete veľa

Klienti, ktorí mesačne prevolajú stovky minút a pošlú mnoho SMS, by si mali zvoliť inú službu. Operátor síce ponúka volania za 4 centy, pri množstve prevolaných minút sa nemusí tento produkt oplatiť . Rovnaké je to aj pri mnohých odoslaných SMS. Vhodnejší je balík neobmedzených volaní , či SMS do všetkých sietí . Takéto programy zatiaľ 4. operátor nemá.

3. Musí sa spoliehať na seba

4ka sa hrdí titulom, že je čisto slovenský operátor. Nemusí to byť výhoda. Kým nadnárodní poskytovatelia môžu čerpať zo skúseností zahraničných sestier , Swan sa musí pri budovaní spoliehať sám na seba . Rovnako je to aj v prípade problémov– ak nejaké nastanú, na riešenie musí prísť sám.

4. Oplatí sa počkať

Nováčik stále nemá spustený vlastný e-shop, dátový balíček si aktivujete iba na pošte, aplikácia na zistenie spotreby zatiaľ neexistuje . Rovnako zatiaľ nie je dostupná ani zákaznícka zóna. Z tohto dôvodu sa oplatí počkať s nákupom karty najbližšie týždne až mesiace. Je pravdepodobné, že sa bude snažiť 4ka dobehnúť konkurenciu a funkcie postupne sprístupní.

Navyše, v najbližších týždňoch predstavia vianočné akcie všetci veľkí operátori – tie sú často najvýhodnejšie z celého roka, keďže operátori medzi sebou v tomto období súperia najviac a záujem o nový telefón či lepší paušál kulminuje.

5. Mobil bez 4G iba s pomalými dátami

Swan buduje iba 2G a 4G sieť. Ak klient vlastní mobil s podporou 3G siete , bez LTE, môže využívať iba pomalé dáta . V prípade 2G siete nováčika bude klient surfovať s teoretickou rýchlosťou do 0,25 Mbit/s. Dáta cez 4G nebudú dostupné. Swan avizuje, že 3G sieť budovať ani nebude , vraj to už nemá zmysel.