8.10.2015 07:00 | MobilMania

Operátori: Toto si myslíme o Štvorke

Zdroj: dreamstime

Existujúcich poskytovateľov sme sa opýtali, čo si myslia o ponuke nováčika. Vraj sa s ním nemôžu porovnávať. Orange čaká na konečnú ponuku.

Štvrtý plnohodnotný mobilný operátor 4ka spustil svoje služby v pondelok. Dostupné sú vo vlastnej sieti, ktorá aktuálne pokrýva viac ako 40 percent populácie a do konca budúceho roka má byť signál  dostupný pre viac ako 80 percent ľudí. Na zvyšnom území využíva národný roaming od Telekomu.

Telekom: Máme dobrú ponuku

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Operátor hovorí, že oproti ponuke 4ky či iným predplateným kartám má lepšie podmienky. V portfóliu má predplatenú kartu Easy Pecka, ktorá má základnú cenu 9 centov do slovenských sietí. Po minutí 50 centov za deň do jednej siete už viac za volania a SMS v ten deň neplatíte. Rovnaký limit je aj na dáta.

„Sme nielen cenovo konkurencieschopní, ale zároveň vieme, že zákazník dnes okrem ceny za základné služby pri výbere operátora hľadí zároveň na celkovú šírku a kvalitu služieb,“ uviedol k novému operátorovi hovorca Telekomu Michal Korec.

Zákazníkov ich vraj zaujíma aj dostupnosť služby a rýchlych dát – LTE má pre 68,3 percenta ľudí , kým 4ka iba pre 40 percent populácie . Zároveň naráža aj na fakt, že nováčik má v ponuke iba predplatenú kartu.

„Predplatená karta nerieši potreby všetkých spotrebiteľov – pre tých, ktorí potrebujú mobilné služby využívať intenzívnejšie, je cenovo výhodnejším riešením mesačný paušál. Ten pri vyššej spotrebe ponúka oveľa lepšie podmienky,” dodal Korec.

Orange: Čakáme na skutočné ceny

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Predstavitelia Štvorky uviedli , že aktuálne nastavené ceny sú konečné. Operátor ich vraj ani po čase  neplánuje meniť. Naopak, tvrdí, že na nich dokáže zarobiť.

Orange si myslí, že to nie je pravda a k ponuke sa vyjadrí až vtedy, keď zverejní skutočnú ponuku a klienti 4ky budú môcť využívať podobnú kvalitu služieb.

„Stanovisko k službám nového operátora zaujmeme, až keď ukončí svoju úvodnú reklamnú ponuku a predstaví konečné ceny za služby s porovnateľným komfortom, rozsahom pokrytia a kvalitou služieb, aké majú naši zákazníci,“ uviedla hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

O2: Je to virtuálny operátor

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Tretí mobilný poskytovateľ si myslí, že 4ka je iba virtuálnym a nie plnohodnotným operátorom. A to aj napriek tomu, že buduje a využíva vlastnú sieť. Naráža najmä na to, že Swan spolupracuje pri predaji služieb so Slovenskou poštou.

„Nezvykneme komentovať kroky spoločností podnikajúcich na telekomunikačnom trhu. Ani doteraz sme však virtuálnych mobilných operátorov nepovažovali za našu priamu konkurenciu, keďže cieľová skupina zákazníkov virtuálnych operátorov je značne špecifická,“ tvrdí hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Virtuálnym operátorom nazýva O2 nováčika napriek tomu, že si v aukcii vysúťažil licencie k frekvenciám vhodným pre LTE, zaplatil za ne , buduje vlastnú sieť a využíva národný roaming, nie veľkoobchodný, objemový nákup komunikačných položiek.

O2 dodáva, že celoplošný operátor musí mať vlastnú celoplošnú sieť, poskytovať priamo služby a mať služby pre všetky skupiny klientov. V prípade 4ky hovorí, že revolúciu na trh neprináša a virtuálny operátor Tesco mobile má lepšie priemerné ceny.

„Z nášho pohľadu ide o štandardnú ponuku virtuálneho operátora. Určite sa nejedná o revolúciu, Tesco mobile už dnes ponúka služby s priemernou cenou za minútu hlboko pod 4 centami a navyše pri plnom pokrytí populácie,“ myslí si o 4ke O2.

Tesco mobile má minútu hovoru za 10 centov, SMS stojí 5 centov. Volania do vlastnej siete sú spoplatnené jedným centom. Ak si spárujete kartu s vernostným programom Clubcard, pri dobití kreditu dostanete dvojnásobok . Na 30 dní získate aj tisíc minút do Tesco mobile.

Čítajte aj Operátori: Toto si myslíme o Štvorke