10.10.2015 02:00 | MobilMania
Video

Rozdiely v čipoch a výdrži iPhonu 6s sú zanedbateľné, tvrdí Apple. Nemá celkom pravdu

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kalifornská spoločnosť oficiálne reagovala na problém spôsobený nasadením rozdielnych čipov do svojej najnovšej generácie smartfónov.

Najmä kvôli produkčnej náročnosti musí Apple optimalizovať svoje výrobné procesy. Z tohto dôvodu si na výrobu najnovšej čipovej sady vybral až dve spoločnosti – TSMC a Samsung. Aj napriek faktu, že referenčný dizajn čipu A9 pochádza priamo z dielne kalifornského giganta, nie sú výsledné produkty identické.

Tento stav vyústil do sťažností mnohých majiteľov iPhonov , ktorí sa cítia ukrátení o cenné minúty výdrže vstavanej batérie.

Testy niektorých používateľov ukazujú , že rozdiely vo výdrži sa môžu vyšplhať až takmer k dvom hodinám.

fotogaléria
Zatiaľ čo iPhone 6s Plus s čipom od TSMC (vľavo) Zdroj: Reddit.com

Aféra s prezývkou #Chipgate donútila Apple k reakcii, ktorú poskytol portálu TechCrunch:

„Každý čip, ktorý dodáme, spĺňa tie najvyššie štandardy kvality v záujme fantastického výkonu a skvelej výdrže batérie, bez ohľadu na kapacitu, farbu či model iPhonu 6s.

Niektoré vyfabrikované laboratórne testy, ktoré podrobujú procesor opakovaným záťažovým skúškam pokiaľ sa nevybije batéria, nie sú reprezentatívne, aby ukázali skutočnú výdrž akumulátora pri používaní v reálnom svete.

Deje sa tak z dôvodu, že nútia procesor stráviť nerealistický čas tými najnáročnejšími výpočtami. Posudzovať výdrž iPhonu v reálnom nasadení týmto spôsobom je zavádzajúce. Naše testy a dáta od zákazníkov ukazujú skutočnú prax. Ak vezmeme do úvahy variabilitu v komponentoch, rozdiely sa pohybujú len intenciách dvoch až troch percent batérie,“ píše sa vo vyjadrení.

Musíme s Apple súhlasiť, že testovanie reálnej výdrže pomocou syntetických benchmarkov nemusí priniesť práve reprezentatívne výsledky odrážajúce realitu bežného dňa. Na celý problém sa pozreli aj populárni technologickí YouTuberi Austin Evans a Jonathan Morrison . A výsledky ich testov ukázali, že Apple situáciu zľahčuje možno až príliš.

Skok do reality

Prvý menovaný vo svojom videu vedľa seba postavil dva na oko identické iPhony 6s. Ako však neskôr ukázal pomocou analytického softvéru Lirum , jednotlivé modely sa líšili v použitom čipe. Jeden disponoval procesorom od Samsungu, druhý mal v útrobách čipset od TSMC.

Evans následne nakalibroval displeje oboch smartfónov na identický jas. Po tom spustil integrovaný test batérie v aplikácii Geekbench a nechal ho bežať kým oba plne nabité iPhony neklesli na 50 percent kapacity vstavaných akumulátorov.

Video:

Model s procesorom od TSMC však v tomto záťažovom teste vydržal o celých 50 minút dlhšie, ako jeho „konkurent“ s kremíkom od Samsungu. Ten dokonca vykázal aj o niekoľko stupňov vyššiu teplotu. Môžeme tak s istotou potvrdiť, že záťažové testy, s ktorými sa roztrhlo v poslednej dobe vrece, majú dostatočnú kredibilitu.

Skutočne podstatná je však výdrž v reálnom živote, pri bežných činnostiach a nie v syntetických benchmarkoch. Austin Evans tak na oboch smartfónoch spustil hodinový stream videa z portálu YouTube. Na konci prehrávania bol rozdiel vo výdrži skutočne marginálny – predstavoval len jeden percentuálny bod.

Skúsme to s fotografiami a videom

Moderné smartfóny často používame na fotografovanie a nahrávanie videa. Práve na tieto dve činnosti sa vo svojom teste pozrel Jonathan Morrison. Ten mal rovnako ako Evans k dispozícii modely s oboma druhmi čipov, čo demonštroval aj v samotnom videu.

Na začiatok sa sa pozrel na výdrž batérie pri nahrávaní 30-minútového „timelapse“ videa. Aj v tomto prípade vyšiel z testu horšie model s procesorom od Samsungu, ktorému po tomto úkone zostalo 84 percent kapacity batérie.

Video:

Verzia so „železom“ od TSMC ukazovala zostatok na úrovni 89 percent. Po celej sérii testov, počas ktorých prešli iPhony 6s desaťminútovým nahrávaním videa v 4K rozlíšení, exportom výsledného súboru do iMovies a syntetickým testom v benchmarku Geekbench, prišiel Morisson k nasledujúcim záverom: Model s TSMC finišoval so 62 percentami batérie, kým ten so Samsungom ukázal 55 percent.

Čerešničkou na torte je pohľad na číselné hodnotenie výkonu, najmä v oblasti viacjadrových operácií. Verzia s procesorom od TSMC dosiahla v benchmarku Geekbench skóre 4 427 bodov. „Kórejský model“ zase zaknihoval výsledok 4 372 bodov.

Predpokladáme, že dôvodom nižšieho výkonu je teplo, ktoré procesory vyžarujú. Procesor od Samsungu tak musel v záujme zachovania stability a bezpečnosti zariadenia počas testu znížiť operačnú frekvenciu, čo sa premietlo do finálny čísel. Box

Čo je naozaj zanedbateľné?

Aj nasadenie v realite bežného života ukazuje, že rozdiely medzi použitými čipsetmi nemusia byť také zanedbateľné, ako tvrdí výrobca. V dobe, keď je výdrž batérie smartfónu jedným z najdôležitejších aspektov používateľského zážitku, sa počíta každé percento.

Nedovolíme si Apple obviniť priamo z podvodu na svojich zákazníkoch, ako tvrdia mnohé emotívne reakcie na internete. Vzniknutá situácia a následná bagatelizácia celej aféry je však voči mnohým prinajlepšom neférová.