15.10.2015 09:07 | MobilMania

Microsoft vydal nový náhľad Windows 10 Mobile, mení spôsob distribúcie

Zdroj: archív

Ďalší náhľad sa opäť nevyhol problémom. Inštalácia je komplikovanejšia, chýb však ubúda.

Americký výrobca po mesiaci zverejnil ďalšie náhľadové zostavenie pripravovanej mobilnej platformy. Ani tentoraz sa však nevyhol meškaniu či problémom s prechodom na novú verziu systému. Naopak dobrou správou je, že používatelia by sa v budúcnosti mohli dočkať rýchlejších aktualizácií.

Opäť zložitejšia inštalácia

Microsoft testovanie členom Windows Insider programu vôbec neuľahčuje. Od vydania posledného náhľadu ubehli už štyri týždne, a to najmä preto, že pred plánovaným vydaním novej verzie sa vyskytli nečakané problémy.

Situácia sa však zopakovala aj po druhý raz, keď výrobca tesne pred zverejnením odhalil závažné komplikácie pri procese aktualizácie. Tentoraz sa však rozhodol predísť ďalšiemu zbytočnému čakaniu a zostavenie s označením 10549 sprístupnil verejnosti.

Problémom však je, že testeri doterajšej verzie 10536 nedokážu aktualizovať svoje zariadenia na najnovšie zostavenie. Namiesto toho sa najprv musia vrátiť na oficiálny Windows Phone 8.1 pomocou nástroja Windows Device Recovery Tool. Až po tomto kroku môžu stiahnuť čerstvý náhľad systému.

Spoločnosť zaznamenala problémy aj pri poslednej verzii Windows 10 Mobile. Vtedy bolo nutné vykonať až tri aktualizácie v rade, pokiaľ chceli používatelia nové zostavenie otestovať.

Čítajte aj Microsoft vydal nový náhľad Windows 10 Mobile, mení spôsob distribúcie

Vylepšenia sú minimálne

Výrobca prezentoval len niekoľko základných úprav systému, keďže v poslednej dobe svoje úsilie smeruje najmä na odladenie zostávajúcich problémov a nedostatkov.

Vylepšenia sa dočkala digitálna asistentka Cortana, ktorá ponúkne o niečo širšiu jazykovú podporu. Slováci sa však plnohodnotného využitia hlasovej pomocníčky tak skoro nedočkajú.

Úprav sa dočkala aj aplikácia pre odosielanie správ. Okno zadávanie textu je po novom rozšíriteľné, čo má zabezpečiť lepší prehľad pri písaní dlhých SMS správ.

zdroj: Microsoft

Vstavaná klávesnica navyše ponúkne podporu pre nový rad emotikonov štandardu Unicode, ktoré ponúkajú možnosť výberu farby pleti.

Opravuje vo veľkom

Testeri sa aj tentoraz podľa predpokladov dočkajú celého radu opráv. Stabilnejšia by mala byť aplikácia fotoaparátu pri jej využití v rámci nástrojov tretích strán. Opravené bolo ukladanie snímok obrazovky, ktoré taktiež robili problémy aplikáciám vývojárov.

Odstrániť sa údajne podarilo aj komplikácie pri spúšťaní aplikácií z pamäťových kariet po tom, čo bolo externé úložisko odpojené. Korektne má opäť fungovať blokovanie hovorov a viacero ďalších špecifických funkcií.

Ako je tomu zvykom, Microsoft zverejnil aj naďalej známe nedostatky platformy. Tých je však čoraz menej, pričom všetky sa tentoraz dajú vyriešiť či už reštartom zariadenia, alebo jeho uvedením do továrenských nastavení.

Nová Lumia 950 XL (zdroj: Microsoft) Zdroj: Microsoft

Práve posledný spomenutý postup MobilMania pri testovaní odporúča, keďže zo skúsenosti dokáže používateľov ušetriť od viacerých možných komplikácií.

Aktualizácie po novom. Snáď už rýchlejšie

V neposlednom rade je zaujímavou informáciou správa portálu WMPowerUser. Podľa nej má Microsoft naplniť svoje plány a do budúcna urýchliť aktualizačný proces.

Podľa očakávaní sa tak má stať zmenou prístupu k aktualizáciám zo strany operátorov. Tí predávajú brandované zariadenia série Lumia, pričom nové verzie pred ich vypustením vždy najskôr interne testujú. V praxi to však často znamená dlhé čakanie a citeľné rozdiely v dostupnosti systému pre rozdielne verzie toho istého zariadenia.

Po novom majú operátori naďalej pomáhať s testovaním a hľadaním možných chýb, budú tak však robiť popri programe Windows Insider. Microsoft pritom bude mať posledné slovo pri rozhodnutí, kedy nové aktualizácie zverejniť.

Práve v rámci programu Windows Insider výrobca ukazuje, že aktualizácie dokáže šíriť plošne bez rozdielu od zakúpenej verzie zariadení. Niečoho podobného by sa tak mohli čoskoro dočkať aj bežní používatelia.

Windows 10 Mobile sa na novo predstavených Lumiách predstaví už začiatkom novembra. Staršie zariadenia by sa ho mali dočkať v decembri.

Čítajte aj Microsoft vydal nový náhľad Windows 10 Mobile, mení spôsob distribúcie