16.10.2015 15:40 | Bleskovky MobilMania.sk

Divák odhalil klamstvá pri audiotexových reláciách. Už ich vyšetrujú

Zdroj: dreamstime

Desiatky hodín relácií nahral divák, aby odhalil, či súťaže v televíziách klamú.

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Audiotexové relácie vysielajú viaceré televízie na trhu. Sú si pritom podobné, moderátori sa pýtajú na ľahké otázky a sľubujú vysoké výhry. Potrebné je volať na špeciálne spoplatnené číslo, väčšinou si  však výhru neodnesiete. Naopak – budete musieť platiť vysoký účet za hovor.

Či televízie podvádzajú pri uvedených súťažiach, sa snažil zistiť divák. Nahral desiatky hodín hier, aby ukázal, že spoločnosti klamú. Podnet poslal aj Generálnej prokuratúre, ktorá ho už preveruje. Informáciu priniesol portál denníka Sme.

Podobné audiotextové relácie sa objavujú vo vysielaní mnohých komerčných staníc. Ide napríklad o menšie kanály JOJ, Óčko, Relax a ďalšie programy. Tie však divák neskúmal. 

Zapletená je aj Markíza

fotogaléria
obrazky 2013 hw bailt akčná výhra Zdroj: Zive.sk

Nahrané boli relácie „Akčná výhra“ z televízie Dajto, ktorú prevádzkuje Markíza a „iQviz“ na TV8. Spolu išlo o 60 relácií. Relácie prevádzkuje firma Mediatex. Spoločnosť uvádza v podmienkach , že ľudí prepája do vysielania náhodne.

Divák si však všimol, že priebeh relácií bol vždy rovnaký. Takmer celé vysielanie odpovedali ľudia na ľahké otázky zle. Potom začala výhra výrazne klesať. V posledných dvoch minútach sa potom víťaz vždy našiel.

Zvláštne náhody

Divák si rozdelil podvody na tri časti – v prvej sa zdá, že výber volajúcich nebol náhodný, v ďalšej išlo o fingované telefonáty, ktoré boli vždy nesprávne. Poslednou je kategória hráčov, ktorá síce vyhrá, ide však o podozrivých výhercov.

Napríklad pani Božena z Banskej Bystrice vyhrala sedemkrát v priebehu augusta a septembra. Podobné šťastie mali aj ďalšie hráčky.

Divák odpovedal správne, radšej zložil

Ďalším zvláštnym prípadom bola súťaž, keď sa na fotografii nachádzala Katarína Brychtová. Údajne nastrčený muž pri prepojení povedal „Katarína Brychto...“. Keď si uvedomil, že mal odpovedať nesprávne, zložil. O pár sekúnd bol spojený do štúdia opäť a uvedie, že spadol z linky. Pri druhom telefonáte už ale uvedie, že na fotografii sa nachádza Katarína Brožová.

Klamalo aj Óčko

Minulý rok skúšala telefonovať do relácie Óčka „Sexy game“ internetová televízia Stream.cz. Aj napriek tomu, že minula tisícky korún, do vysielania sa nedostala.

Ak ste zavolali na audiotexové číslo, ktoré bolo spoplatnené 90 českými korunami za minútu, namiesto prepojenia do štúdia vám automat rozprával erotické príbehy.

Zároveň sa volajúci dozvedel, že je na linke niekto iný, a preto ho nemôžu do štúdia prepojiť. Moderátorka v relácii ale opakovala, že nik nevolá a linka je voľná.

Óčko reláciu hneď po prevalení klamstiev zrušilo.