19.10.2015 06:00 | MobilMania

Vyskúšali sme Android 6.0 Marshmallow: Zistí o vás všetko

Zdroj: Ján Trangel

Systém si vie pospájať rôzne informácie a predvídať vaše otázky.

Po roku Google prichádza s novou verziou operačného systému. Päťkový Lollipop postupne nahradí šiesta verzia s kódovým označením Marshmallow. Nový systém sme vo finálnej verzii vyskúšali na smartfóne Nexus 5X, ktorý pre Google vyrába LG.

Farbičky a krivky

Hneď po zapnutí udrie do očí nová grafika. Iná je obrazovka pri spúšťaní, zmeny sa dotkli ikoniek aj tém. Dizajn sa prispôsobil štýlu, ktorý definovalo už nové logo Google. Dizajnéri stavili na farbičky a oblé hrany, celkovo prostredie pôsobí konzistentne a uhladene. Tieto zmeny ale iba máloktorého nadšenca mobilnej techniky zdvihnú zo stoličky.

V celom prostredí je nová grafika a ponuka s aplikáciami je vertikálne skrolovateľná

Prostredie aplikácií od Google sa postupne zjednocuje, ich používanie je teda rýchlejšie a jednoduchšie. Nie je to ale výsadou nového systému, aktualizácie postupne prichádzajú na všetky zariadenia.

Každopádne, systém vďaka tomu pôsobí jednoliato, jednotlivé súčasti evidentne patria k sebe. A keďže ide o čistokrvný Android bez grafických nadstavieb a doplnkov od tretích strán, používateľ dostáva dávku Googlu v najčistejšej podobe.

Vynovená je aj hlavná ponuka s aplikáciami. Nie sú koncentrované na kartách, ale na jednom dlhom liste, kde sa vertikálne listuje. Tento systém usporiadania hlavnej ponuky už roky využíva napríklad HTC.  V hornej časti pribudol priestor pre štyri zvolené aplikácie, ostatné sú radené abecedne. Google ho doplnil aj o možnosť listovania medzi aplikáciami podľa abecedy prechádzania prstom po pravom okraji.

fotogaléria
Hľadať medzi aplikáciami možno aj podľa abecedy Zdroj: Ján Trangel

Sám si položí otázku a dá odpoveď

Poďme k tomu dôležitejšiemu. Google v novom Androide Marshmallow prináša funkciu s tajuplným názvom Now on Tap. Dokáže čítať aktuálne aktívnu obrazovku (prípadne aj celú webovú stránku) v ľubovoľnej aplikácii a snaží sa uhádnuť, čo by používateľ mohol chcieť vedieť. Aktivuje sa dlhším podržaním stredového systémového tlačidla.

Google Now on Tap počas nášho testovania nefungoval, keď sme ako systémový jazyk nastavili slovenčinu. Avšak po prepnutí do angličtiny všetko išlo bez problémov. Popisky vtedy boli (logicky) zobrazované v angličtine, reálne použitie ale nijako obmedzené nebolo a bez problémov si poradilo aj so slovenskými textami.

Facebook, webová stránka či mail? Now on Tap to dokáže preskenovať a nájsť väzby

Novú funkciu viete aktivovať v podstate v každej aplikácii, ktorá pracuje s textom. Pravdepodobne najčastejšie bude využívaná pri prehliadaní webu alebo v mailoch, avšak nič nebráni ani využitiu pri sociálnych sieťach, komunikácii cez rôzne IM programy alebo v hrách.

Konkrétny príklad: váš priateľ na Facebooku reaguje na post nejakej spoločnosti, v našom príklade je to Hyundai Centrum Praha. Po aktivácii funkcie Now on Tap sa v popise zjaví možnosť prejsť na stránku firmy, spustiť navigáciu či vytočiť ich číslo. Zároveň sa tam ako vysvetlenie zobrazí popis auta, ktorý bol v pôvodnom príspevku.

Alebo funkcia v e-mailovej správe identifikuje mená, automaticky ich zobrazí aj s fotkami, odkazmi na facebookový profil či prednášky na YouTube. Pokiaľ nič nenájde, vie zobraziť niektoré z prednastavených kariet ako je počasie, športové výsledky či burzové správy.

Politici aj celebrity. Systém si poradí aj so Slovákmi. Len systém musí byť prepnutý do angličtiny, inak nefunguje

Spozná aj slovenské celebrity

Systém vyhodnocuje rôzne kľúčové slová, ktoré identifikuje na obrazovke a snaží sa ich zaradiť do kontextu. Poradí si s menami a názvami, dobre funguje pri filmoch alebo napríklad reštauráciách. Vie tiež identifikovať telefónne čísla a adresy – teda napríklad po aktivácii na stránke pizzerie vie ihneď ponúknuť na vytočenie číslo pre telefonickú objednávku, alebo aktivovať navigáciu na miesto prípadne ponúknuť priamy prechod do Street View.

Presnosť a spoľahlivosť systému závisí od typu úlohy. Napríklad telefónne čísla a presne označené produkty vie identifikovať takmer vždy – bez ohľadu na to v akom tvare sú na stránke uvedené. Toto ale nie je práve heroický výkon.

Pri menách úspešnosť závisí od toho, či sú zasadené do kontextu, resp. jednoznačne identifikovateľné. Vo všeobecnosti ale možno povedať, že systém si slušne poradí aj so slovenskými menami. Len nesmú byť vyskloňované.

Na prvom obrázku je štandardná stránka pizzerie, na druhom to, čo z nej Now on Tap vie vyextrahovať

Reštaurácie či filmy sú už ale tvrdší oriešok. S tuzemskými názvami si systém tak ľahko neporadí, aj keď niekedy vie aj milo prekvapiť – napríklad po slovensky napísané ministerstvo zahraničných vecí vie správne identifikovať, len ho označí ako Ministry of Foreign Affairs (a pod tým kľúčovým slovom ho aj hľadá cez vyhľadávač). Aj to naznačuje, že úspešnosti systému škodí aktuálna absencia slovenčiny medzi plne podporovanými jazykmi.

Ku cti celému riešeniu slúži, že keď nevie, radšej nedá žiadne informácie, ako by mal dať niečo nesprávne. Vo všeobecnosti ale možno konštatovať, že úspešnosť systému je už teraz vcelku slušná a vie byť prospešný aj v našich podmienkach. Zároveň treba povedať, že celá aplikácia Now on Tap je stále vyvíjaná a existuje reálna šanca, že sa bude zlepšovať.

Takzvané Karty asistenta poznajú celý váš život. Vedia, koľko vám bude trvať cesta do práce, kde máte zaparkované auto aj akému futbalovému klubu držíte palce. Všetky informácie chce Google servírovať vtedy, keď sú (podľa neho) potrebné

Vie všetko

Cenou za nové funkcie je strata súkromia. Totižto pre používanie tejto služby je potrebné povoliť Googlu prístup k mnohým dátam zo smartfónu. Telefón pre dosiahnutie lepších výsledkov napríklad sleduje lokalitu, v ktorej sa nachádzate.

Zisťuje si tiež vaše rutiny, napríklad kedy chodíte do práce a z práce a podľa toho vám napríklad vie ponúknuť aktualizovanú predpoveď počasia. Pýta si tiež povolenie na získavanie informácií o stránkach, ktoré prehliadate – a to nie iba z mobilu, ale zo všetkých zariadení prepojených s vaším kontom Google.

Nič nie je zadarmo. Využívanie moderných služieb je podmienené odsúhlasením zdieľania mnohých informácií

Zariadenie si tiež pýta prístup k informáciám o kalendári, kontaktoch, používaných aplikáciách, počúvanej hudbe či výdrži batérie. Povolenie sa dokonca udeľuje aj na sledovanie aktivity senzorov, Google tak napríklad zistí, ako často sa pohybujete a kedy beriete telefón do rúk.

Aplikácie pod kontrolou

Marshmallow so sebou okrem viditeľných zmien prináša aj niekoľko takých, ktoré oceníte až pri intenzívnejšom používaní. Napríklad pri inštalácii z Google Play si už jednotlivé aplikácie nemusia pýtať úplne všetky povolenia (napríklad na prístup k správam, kontaktom, využívanie siete...), ale iba tie, ktoré na začiatku potrebujú.

A pokiaľ počas používania vyvstane potreba nejakého ďalšieho povolenia, aplikácia si ho vypýta dodatočne. Dotýka sa to všetkých aplikácií, vrátane tých od Google. Počas používania vás teda napríklad Chrome požiada o práva na prístup k obrázkom.

fotogaléria
LG Nexus 5X Zdroj: LG

V nastaveniach je tiež možné spravovať práva pre jednotlivé aplikácie a odoberať im aj čiastkové povolenia. Napríklad Facebooku môžem zakázať prístup k informáciám o mojej polohe – aj keď to samozrejme bude mať za následok zníženú funkčnosť danej aplikácie.

Čítajte aj Vyskúšali sme Android 6.0 Marshmallow: Zistí o vás všetko

Prácu s aplikáciami Google vylepšil aj z pohľadu energetickej efektivity. Nový Android prináša možnosť jednotlivé aplikácie akoby na pozadí pozastaviť, čím budú spotrebovávať menej energie a batéria smartfónu vydrží dlhšie.

Pri testovaní Nexusu 5X sme síce žiadne radikálne zlepšenie oproti iným smartfónom s týmito parametrami nepozorovali, je však možné, že takéto riešenie môže mať efekt až pri využívaní desiatok či stoviek aplikácií.

Ponuka nastavení sa nezmenila, jednotlivé položky sú radené logicky a intuitívne

Hodnotenie: Drží krok s iOS

Najväčšou novinkou nového Androidu 6.0 Marshmallow je jednoznačne schopnosť kontextovo analyzovať informácie na obrazovke a predvídať vyhľadávanie. Jednoducho sa tak dá napríklad zistiť viac informácií o osobe, mieste, filme či hudbe, alebo iba zavolať na vybrané číslo bez toho, aby človek musel triafať do titerných znakov napríklad vo webovom prehliadači.

Veľký otáznik však visí nad bezpečnosťou. Systém si totižto pre využívanie funkcie Now od Tap pýta povolenie na prístup k prakticky všetkým informáciám. Bez preháňania teda možno povedať, že Google o vás vie všetko. Z pohľadu bezpečnosti je to hotová nočná mora...

Čítajte aj Vyskúšali sme Android 6.0 Marshmallow: Zistí o vás všetko

Podstatné ale je, že nikto nás nenúti tieto funkcie povoľovať a Android ešte stále vie pracovať v aspoň trošku súkromnom režime. Keď sa to spojí s niekoľkými kozmetickými úpravami, možnosťou presnejšie manažovať práva pre aplikácie a vylepšenou hlavnou ponukou, výsledný dojem je pozitívny.

Googlu sa opäť podarilo posunúť svoj mobilný operačný systém ďalej a jednoznačne ukázať, že vie držať krok s iOS. Ani jeden z týchto rivalov aktuálne nemá technologickú prevahu, oba systémy idú s dobou a zároveň si zachovávajú svoje (používateľské) špecifiká.