21.10.2015 14:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Mobilný Windows 10: Cortana odošle SMS, objedná aj Uber

Zdroj: archív

Nová testovacia verzia sa tentoraz nezdržala, stále však nevyriešila problémy s aktualizáciami.

Americká spoločnosť včera vydala ďalšie zostavenie operačného systému Windows 10 Mobile. Hoci predchádzajúce verzie boli do veľkej miery zamerané len na vyladenie chýb, zostavenie 10572 tentoraz prinieslo aj viacero užitočných noviniek.

Microsoft mal však pre členov Windows Insider programu aj zlé správy. Nepodarilo sa mu totiž vyriešiť problém s migráciou medzi jednotlivými verziami. Ak chcú teda testeri vyskúšať aktuálny mobilný Windows 10, musia sa vrátiť na pôvodný Windows 8.1 pomocou nástroja Windows Device Recovery Tool . Následne môžu upgradovať na testovacie zostavenie.

fotogaléria
(zdroj: Microsoft) Zdroj: Microsoft

Spoločnosť však sľubuje, že v budúcnosti podobný proces nebude nutný. Novšie interne testovane zostavenia už anomáliou netrpia.

Cortana: Opäť mocnejšia

Najdôležitejšie vylepšenia sa tentoraz týkali digitálnej asistentky Cortana, a to najmä pri jej prepojení s PC.

Ak totiž používateľ testuje aj desktopový Windows 10 a má nainštalované zostavenie 10565, môže využiť nové notifikácie na zmeškané hovory. O tých Cortana informuje priamo v prostredí počítača, pritom volanému ponúkne možnosť odpovedať na hovor SMS správou.

Odpoveď bude následne automaticky zaslaná prostredníctvom smartfónu používateľa. Aby však novinka fungovala, musí byť v nastaveniach smartfónu i PC povolené zobrazovanie/prijímanie notifikácií o zmeškaných hovoroch. Zároveň je potrebné byť na oboch (či dokonca viacerých) zariadeniach prihlásený pod rovnakým Microsoft účtom.

Zaujímavou funkciou má byť aj možnosť objednania odvozu cez službu Uber. Stačí využiť hlasový príkaz „Book an Uber“.

Aplikácie už aj na kartu

fotogaléria
(zdroj: Microsoft) Zdroj: Microsoft

Microsoft priniesol vylepšenia v používateľskom rozhraní správcu úložného priestoru. Neostalo však len pri vzhľade, používatelia odteraz môžu inštalovať aplikácie už aj na pamäťové SD karty či USB. Zmena sa navyše týka aj desktopového buildu 10565.

Na externé úložisko bude odteraz možné uložiť aj súbory máp stiahnuté pre off-line režim. Podľa spoločnosti išlo o jednu z najžiadanejších funkcií.

Možnosti vyhľadávania boli implementované do ďalších miest v systéme. Medzi ne patrí aplikácia správ, no i aplikácia telefónu, ktorá odteraz dokáže vyhľadávať aj v histórii hovorov.

Cortana patrí aj na zoznam dôležitých opráv. V niektorých prípadoch totiž v poslednej verzii príliš vyťažovala batériu. Okrem tohto nedostatku majú byť vyriešené aj viaceré komplikácie pri sťahovaní a aktualizovaní aplikácií z Obchodu.

Windows 10 Mobile bude pre súčasné modely Lumia dostupný už v decembri. Ešte predtým si ale premiéru odbije v nedávno predstavených Lumiách 950 a 950 XL.