25.10.2015 06:00 | MobilMania

Pitie bez následkov? Ako využiť a nie zneužiť mobil

Zdroj: Northfoto

Áno, IT svet myslí na mladých, starých, chorých, krátkozrakých, nezadaných, zle zadaných... Ale myslí aj na opitých?

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: Northfoto

No, mali sme v Nedeľníku už takmer všetko, ale alkohol nie. Najvyšší čas to zmeniť. Podľa štatistík majú totiž pravidelné skúsenosti s nápojmi označenými dvojciferným číslom a symbolom % až tri štvrtiny Slovákov, čiže je zbytočné pchať si na hlavu svätožiaru a tvrdiť, že chuť fernetu s tonicom poznáme len z gúglenia.

Málokto v živote nezažil ten zvláštny pocit, kedy miznú problémy, človek má ťažkosti povedať „strč prst skrz krk“, ale pritom by naopak rád spieval Slovenské mamičky.. Pozor, je to iba dočasné klamstvo, ktoré máme odrazu v krvi.

Čitatelia seriózneho IT portálu tiež nebudú zrejme výnimky pijúce kakao a presladený Pigi čaj, hoci pred sto rokmi koloval webom nepravdivý fotofrk Šialená párty informatikov...

Technika pridáva hanby

Dôvod na pitie nápojov, ktoré vlastne ani nechutia, sa vždy nájde. Priemerný Slovák má možno desiatku dobrých kamarátov (s troma stovkami na FB neoblbujte) a každý z nich dostal do vienka dva sviatky ročne, takže je takmer nemožné neprísť do kontaktu s alkoholom. Extrémisti môžu vždy prvého v mesiaci osláviť pápežove meniny, keďže prijal meno František I.

To, že alkohol je metla ľudstva, vieme všetci. Akurát tie následky sa zle zametajú. Ale musíme si priznať aj jeden dôležitý fakt. Veľa priekakov súvisiacich s alkoholom má na svedomí následné používanie našich milovaných IT hračiek, webu, či sociálne sa tváriacich sietí.

Je však rozdiel, ak nás v nelichotivej situácii vidí zopár známych a mestská polícia a keď sa sami v opojení pochválime na webe. Prípadne nás štvornožkujúcich nezištne odfotia „kamaráti“ a ráno si spočítajú páčiky. Zbierky drunk photos patria na webe k celosvetovo obľúbeným.

O niečo zaujímavejšou alternatívou je ten rozšafný stav, kedy má zrazu opilec nezvratnú potrebu zavolať bývalke, hlavne po dôkladnom vyhecovaní prísediacimi typu „nebuď posero, bude ťa rada počuť!“

Kalkulačka vs. iné aplikácie

Takýmto situáciám sa dá vyhnúť nepitím, pitím osamote, alebo aj správnou aplikáciou či hardvérom. O alkoholových kalkulačkách je asi zbytočné vypisovať litánie, je ich kvantum. Ale uznajme, nie každý má chuť rozmýšľať o tom, čo pil, kedy a dokedy, zadávať telesné parametre a nakoniec sa aj tak dozvedieť iba informatívny výsledok. Jednoduchšie je fúknuť a vedieť.

Pokiaľ nemáme po ruke policajnú Oktáviu a príslušníka vybaveného Drägerom, môžeme v rámci svojej lásky k IT siahnuť aj po mobilnom alkohol testeri. Taký kúpime už za dve oranžové bankovky. Presnosť bude síce diskutabilná, ale mnohých žiaľ viac zaujíma možnosť zdieľania výsledkov a následné reči typu „téééda Zdeno, ty toho zvládneš!“ Uvedomujeme si vôbec, že obdiv jedného sprevádza pohŕdanie ďalšími desiatimi a fiktívna nálepka Alkoholik?

Výrobcovia vo všeobecnosti akosi nepočúvajú skryté volanie trhu – a tak nám namiesto integrovaného alkohol testeru radšej vnútia snímač odtlačkov, barometer, prípadne dve desiatky megapixelov.

Aplikácie, ktoré sa alkoholu neboja

Je trochu na zamyslenie, že mnohí síce neleteli v živote lietadlom, ale vo svojom päťstoeurovom smartfóne majú letový režim. Všetko okolo nás je síce vyprodukované ako „user friendly“, ale nikto akosi nemyslí na tých, ktorí by ocenili drunk friendly režim.

fotogaléria
Drunk Mode Zdroj: výrobca

Všetko našťastie aspoň čiastočne zachraňujú aplikácie tretích strán. Napríklad taký Drunk Mode , určený pre Android a iOS. Skryje vybrané čísla (veeeľmi užitočné), v spolupráci s Uberom pomôže dostať sa domov, nájde stratených priateľov a zaznamená všetky kroky za poslednú noc – rovná úsečka to nebude. Režim Opitý zostáva aktívny po nastavenú dobu a možno ho vtipne zrušiť iba pomerne náročnou rovnicou.

fotogaléria
Drinking Time Machine Zdroj: výrobca

O tom, že alkohol je téma aj kreatívna, by mnohých možno presvedčila appka Drinking Time Machine , ktorá si trúfne odhadnúť, ako budú vyzerať o desať rokov tí, ktorí neprestanú piť Becherovku od smädu a riadiť sa heslom Telo má ísť do hrobu zhumpľované.

Nenápadný fakt, že alkohol má skutočne aj komerčný potenciál, dokazuje napríklad aplikácia Superkolky , kedy môže byť superhrdinom pri odhaľovaní pančovaného alkoholu každý z nás. Stačí viac kontrolovať ako piť . Niekto predsa musí prevziať zodpovednosť v partii, chrániť zdravie účastníkov pijačky a zároveň pomáhať štátu obmedzovať daňové úniky.

3

Snímanie QR kódu cez fotoaparát (zdroj: Google Play)

Aj Siri môže zostať zaskočená

Ozaj, prečo nevedia dokonale sa tváriace asistentky typu Siri, či Cortana rozoznať tiež stav podnapitosti užívateľa, prípadne aspoň jeho menej zrozumiteľný hlas po štvrtej dvanástke? Aby im bolo jasné, že „k k k kedy mi ide au au au autobusssss“ je skutočne zúfalou otázkou, ktorá má zamedziť tomu, aby dotyčný spal na stanici. Ale toto je možno priestor až pre nové verzie. Drunk verzie.

Mobily, aplikácie a internet majú ďalší veľký potenciál využitia v novej úlohe. Aj keď spoločensky nie veľmi prijateľnej. Ale o to je potrebnejšia.