30.10.2015 07:00 | MobilMania

Test Lenovo A6000 Plus: Trhák Vianoc

Zdroj: Lukáš Koškár

Cenovo atraktívny telefón ponúka modernú výbavu a dostatočný výkon pre drvivú väčšinu používateľov.

Dnes je už úplne bežné, že za menej než dve stovky kúpime smartfón, ktorý s prehľadom postačí na každodenné potreby. Bez kompromisov to síce tak celkom nejde, no aj takto lacné zariadenia sú čoraz schopnejšie než boli ešte pred dvomi rokmi.

Napríklad také Lenovo A6000 Plus v nenápadnom tele ukrýva solídny hardvér vrátane podpory LTE. Všetko nasvedčuje tomu, že sa práve pozeráme na trhák týchto Vianoc.

Plastový a v čiernom

Lenovo A6000 Plus v oblasti spracovania a použitých materiálov neprekvapí. Kryty sú kompletne z plastu, no pri snahe o ohnutie zariadenia nezaznieva žiadne praskanie ani nič podobné.

Telefón je k dispozícii výhradne v čiernej farbe, čo je podľa nás trochu škoda. Najmä nežnejšie pohlavie by istotne uvítalo aj iné odtiene.

fotogaléria
Proporcie smartfónu sú v norme Zdroj: Lukáš Koškár

Vzhľadom na 5-palcovú uhlopriečku sa mobil svojimi proporciami nijako neodkláňa od súčasných štandardov. Rám okolo displeja síce mohol byť o nejaký ten milimeter užší, no vzhľadom na cenovku len mávneme rukou. Telefón pri držaní nikde netlačí, hmotnosť 128 gramov je viac než výborná. Z hľadiska ergonómie teda palec hore.

fotogaléria
Zadný kryt je matný, no stopám po odtlačkoch sa Zdroj: Lukáš Koškár

V praxi nám najviac chýbal svetelný indikátor, ktorý by upozornil na zmeškané hovory, správy alebo stav nabitia batérie.

Reproduktory sú umiestnené vzadu, v dolnej časti, vďaka čomu pri držaní nedochádza k ich nechcenému prekrytiu a stlmeniu. Hlasitosť a kvalita zvuku je ale podpriemerná.

fotogaléria
Tlačidlá sú ľahko dostupné prstami, ich odpor je Zdroj: Lukáš Koškár

Slabší fotoaparát

Lenovo A6000 Plus je vybavený zadným fotoaparátom s maximálnym rozlíšením 8 megapixelov. Výsledné snímky za bieleho dňa sú použiteľné a nechýba ani LED blesk pre fotenie za zhoršených svetelných podmienok. Foťáku ale vôbec nesvedčia zábery detailov z niekoľkých centimetrov. Napríklad zaostrovanie na kvety bolo takmer vždy neúspešné.

fotogaléria
Fotenie vzdialených objektov je bezproblémové, no Zdroj: Lukáš Koškár

Hlavný senzor je schopný záznamu HD videa, no kvalita obrazu i zvuku je veľmi slabá. Na tvorbu videa tento telefón poslúži naozaj len v prípade núdze.

Zaostrovanie na objekty z bezprostrednej blízkosti sú problémom:

fotogaléria
Lenovo A6000 Plus: Testovacia foto Zdroj: Lukáš Koškár

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Fotografickú výbavu vypĺňa 2Mpx predná kamera, ktorá je vhodná na videohovory a s prižmúrením oboch očí aj na nenáročné selfies.

Displeju nie je čo vytknúť

Pri telefónoch v cenovej relácii pod dvesto eurami je Full HD (1 920 × 1 080 pixelov) rozlíšenie veľkou raritou. Hodnota 1 280 × 720 je však už úplne bežná a Lenovo A6000 Plus nie je výnimkou. Pri päťpalcovej uhlopriečke displeja ide, vzhľadom na cenu, o dostatočnú hodnotu.

fotogaléria
S lesklým displejom prichádzajú aj odlesky Zdroj: Lukáš Koškár

IPS displej zabezpečuje vierohodné farby bez deformácií z uhlov. Maximálne podsvietenie je dostatočné aj na používanie v exteriéri. Vzhľadom na cenu je príjemným prekvapením prítomnosť senzora intenzity okolitého svetla pre automatickú úpravu jasu.

fotogaléria
Pozorovacie uhly sú ukážkové Zdroj: Lukáš Koškár

Displej má len jedinú vážnejšou chybu, aj keď nie obrazovú. Pri každodennom používaní sme si všimli extrémnu náchylnosť ochranného skla na zachytávanie odtlačkov prstov. Iste, v prípade dotykových displejov nejde o nič výnimočné, avšak ak oleofóbna vrstva plní svoj účel ako má, mastnoty sú viditeľné podstatne menej. Tu ale priam bijú do očí a človek sa natrápi aj pri ich čistení.

fotogaléria
Senzorové tlačidlá pod displejom nie sú Zdroj: Lukáš Koškár

Schopný hardvér

Základným kameňom hardvéru je čipset Qualcomm Snapdragon 410, ktorý integruje štyri procesorové jadrá Cortex-A53 s taktom 1,2 GHz. Nejde teda o nič, čo by trhalo rekordy v benchmarkoch, no bežnému používateľovi s prehľadom postačí. Jednou z hlavných zbraní použitého čipsetu ja ale podpora LTE sietí, ktoré fungujú bez problémov.

Pripomeňme, že práve testujeme vylepšenú verziu pôvodného modelu bez prívlastku Plus. Hlavné rozdiely medzi týmito telefónmi nespočívajú v uhlopriečke displeja ako môže názov napovedať, ale v kapacite RAM a vnútorného úložiska pre dáta.

Z AnTuTu Benchmark si Lenovo A6000 Plus odniesol 19 858 bodov

V prípade variantu Plus sa totiž zdvojnásobili. Pre plynulý chod systému má teda používateľ k dispozícii 2 GB operačnej pamäte. Integrované úložisko dosahuje kapacitu 16 GB, pričom po prvom spustení je voľných 11,5 GB. Úložný priestor je možné ďalej rozšíriť pomocou Micro SD kariet s maximálnou kapacitou 32 GB.

fotogaléria
Slot na Micro SD susedí s Micro SIM kartami Zdroj: Lukáš Koškár

Opomenúť nesmieme ani dva sloty na Micro SIM karty, z čoho pramení funkcia Dual SIM, avšak len v režime dual stand-by To znamená, že pokiaľ práve používateľ telefonuje, pri volaní na druhé číslo je nedostupný.

Beží svižne a dlho

Systém je svižný, zaváhanie a spomalenie bolo len veľmi ojedinelým javom. Počas testovania sme sa nestretli s pádmi aplikácií ani zamŕzaním. Integrované grafické jadro Adreno 306 si v HD rozlíšení poradí aj s náročnejšími hrami.

fotogaléria
Výrobca nezabudol pribaliť ani praktický ochranný Zdroj: Lukáš Koškár

Lenovo A6000 Plus disponuje vyberateľným akumulátorom s kapacitou 2 300 mAh. Jeho výdrž nás veľmi príjemne prekvapila. Na jedno nabitie dokázal pri intenzívnom používaní telefón bežať dva až tri dni. Pokiaľ mu človek príliš nenaloží, zvládne aj dlhší maratón.

Výrobcom zaodetý Android

Predinštalovaným operačným systémom je Android 4.4.4 (KitKat), no nechýba možnosť aktualizácie na novší Lollipop. Prítomná je grafická nadstavba Vibe UI.

Výrobca si podľa nás mohol odpustiť niektoré predinštalované aplikácie a nechať na používateľa, nech si stiahne tie, ktoré naozaj využije. Spomeňme napríklad cloudový a synchronizačný softvér. Nájdeme tu i bezpečnostnú aplikáciu, ktorá ale na druhú stranu disponuje užitočnou funkciou čistenia pamäte.

Lenovo spolieha na svoju grafickú nadstavbu • Nastavenie režimu Dual SIM • Niektoré časti rozhrania nie sú preložené dokonale

Hodnotenie: Dobre vybavený a sporivý

Lenovo A6000 Plus pri cenovke pod 170 eurami dokáže slušne prevetrať aj drahšiu konkurenciu. Ponúka solídny displej, svižný chod systému, dva sloty na SIM karty a predovšetkým podporu LTE, ktorá v tejto cenovej relácii stále nie je samozrejmosťou.

Telefón skrátka za danú cenu ponúka skutočne veľa, nami nájdené muchy sú skôr minoritné a človek sa s nimi dokáže vyrovnať. Azda najviac zamrzí nízka kvalita videa a možno i absencia notifikačného indikátora.

Starší A6000 bez prívlastku Plus je pritom lacnejší o 20 eur. 1GB RAM a 8GB vstavaná pamäť sa ale časom môžu ukázať ako limitujúce, preto odporúčame priplatiť si a siahnuť po mladšom bračekovi.

fotogaléria
Svojím vzhľadom dych nevyrazí, no výbavou a cenou Zdroj: Lukáš Koškár

Konkurovať mu môže napríklad Samsung Galaxy J5 , ktorý sa postupne dostáva pod 190 eur. Oplýva podobnou výbavou, no okrem prívetivejšej cenovky hrá v prospech Lenova podpora Dual SIM, väčšia RAM i vstavaná pamäť. Na strane Galaxy J5 sú zase kvalitnejšie fotoaparáty.

Za zmienku určite stojí taktiež Meizu M2 Note , ktorý sa u nás predáva približne za 180 eur. V jeho prospech hrá 5,5-palcový Full HD displej či osemjadrový procesor. Naopak, nevýhodou je chýbajúca podpora frekvenčného pásma 800 MHz, ktoré je našimi operátormi v prípade LTE hojne používané.

Potenciálnym rivalom ešte môže byť aj Honor 4X , ktorý už bojuje v cenovej hladine okolo 200 eur. Tým sa už dostávame opäť o čosi vyššie a otvárame si dvierka ku kvalitnejším zariadeniam.

Názov zariadenia Lenovo A6000 Plus
Rozmery 141 × 70 × 8,2 mm
Hmotnosť 128 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1 280 × 720 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 410
Procesor 4 × Cortex-A53 (1,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 306
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 16 GB, Micro SD do 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM (dual-stand-by)
Podpora LTE Áno, Cat.4
Hlavný fotoaparát 8 Mpx
Sekundárny fotoaparát 2 Mpx
Operačný systém Android 4.4.4 (KitKat) s možnosťou aktualizácie na 5.0.2 (Lollipop)
Cena s DPH 165 eur