31.10.2015 06:00 | MobilMania
Video

Ako, kde a prečo praskajú displeje smartfónov? Motorola má štatistiky

Zdroj: The Verge

V kontexte predstavenia nového smartfónu Droid Turbo 2 s „nerozbitným“ displejom výrobca ukázal, ako používatelia najčastejšie ničia displeje svojich zariadení.

Spoločnosť Motorola, ktorá v súčasnosti už patrí pod krídla čínskeho Lenovo, tento týždeň uviedla na trh nový smartfón s označením Droid Turbo 2 .

Jednou z najsilnejších stránok novinky je displej odolný voči nárazom a následnému rozbitiu. Zatiaľ je však určená výhradne pre najväčšieho amerického operátora Verizon.

Čítajte aj Ako, kde a prečo praskajú displeje smartfónov? Motorola má štatistiky

Skúsenosť s poškodeným displejom má polovica ľudí

Výrobca uvedením zariadenia reagoval na prieskum, podľa ktorého má skúsenosť s roztriešteným displejom až 50 percent všetkých majiteľov telefónov.

Lídrom v počte rozbitých displejov je India, kde sa s uvedeným „nešťastím“ muselo vyrovnať až 65 percent populácie. Najopatrnejší sú zase v Spojených štátoch. Nepríjemnú skúsenosť malo len 34 percent respondentov.

fotogaléria
Zhrnutie štatistík v infografike od Motoroly Zdroj: Motorola

V prípade ak displej praskne, 42 percent majiteľov sa do najbližšieho servisu neponáhľa. Zariadenia používajú naďalej v poškodenom stave.

Niektorí z používateľov zjavne radi žijú život na hrane a patria do skupiny tvrdých chlapov a žien. Až 23 percent majiteľov smartfónov s prasknutými displejmi ich používa naďalej, aj keď si na črepoch porezali prst.

fotogaléria
Používateľov neodstraší ani trošku krvi a zranení Zdroj: Motorola

Nepozornosť víťazí

Motorola zodpovedala aj otázku, ako prichádza k samotnému poškodeniu displejov. V polovici prípadov sa tak stane po vypadnutí zariadenia z rúk. Vo viac ako tretine situácií displej praskne po páde z vrecka.

Konkrétne 27 percent „nešťastníkov“ zase rozbije predný panel po tom, čo sa postavia a na smartfón v lone zabudnú. Zariadenie tak silou gravitácie letí k zemi a dobre známy „pavúčik“ je na svete.

fotogaléria
Ako dochádza k poškodeniam? (zdroj: Motorola) Zdroj: Motorola

Smartfón ako zbraň, radšej nech unikne citlivá fotka

Menej obvyklé sú prípady ak sa displej smartfónu poškodí pri zhotovovaní populárnych selfies. Takto prišlo k ujme iba sedem percent zariadení.

Najviac pobaví posledná štatistika – päť percent rozbitých displejov sa poškodí po tom, čo majiteľ použije svoj prístroj ako zbraň a hodí ho po niekom alebo ho v záchvate zúrivosti rozbije o stenu.

fotogaléria
Nebezpečné selfies a útoky smartfónom (zdroj: Zdroj: Motorola

Za zmienku stoja aj priority niektorých používateľov. Sedem percent ľudí by vo všeobecnosti radšej „náhodou“ zdieľalo intímnu fotografiu na sociálnych sieťach, než by čelilo tragédii v podobe prasknutého skla na displeji. Poškodený displej je najväčším strašiakom v Indii, kde by intímne partie takto zdieľalo 17 percent ľudí.

fotogaléria
Radšej verejné exposé, ako rozbitý smartfón Zdroj: Motorola

Displej z piatich vrstiev

Pripomeňme, že Droid Turbo 2/Moto X Force ponúka špeciálnu ochranu displeja, ktorá pozostáva vrátane samotného panelu až z piatich vrstiev z rôznych materiálov. Pozrite sa na konštrukciu novinky v predchádzajúcom článku.

fotogaléria
Droid Turbo 2 rozložený na súčiastky (zdroj: The Zdroj: The Verge

Odolnosť novinky otestoval reportér televízie CNN Samuel Burke. Výsledky odhalil v nasledujúcom videu:

Kedy presne sa dočkáme aj „celosvetovej“ GSM verzie s označením Moto X Force, zatiaľ zostáva otázne. Hovorí sa o novembrovom rozšírení dostupnosti s cenovkou približne 700 eur za základnú verziu s 32 GB vnútorným úložiskom.

Video:

A čo vy? Podeľte o sa o vaše zážitky v diskusii

A ako ste na tom vy, naši čitatelia? Rozbil sa vám už niekedy displej na smartfóne? Ak áno, bežali ste do servisu, či ste sa zmierili s osudom a používali zariadenia ďalej? Ak už prišlo k poškodeniu, podeľte sa s nami v diskusii pod článkom o situácie, ktoré k tomu viedli.