2.11.2015 00:00 | MobilMania
Komentár

Vianočná akcia Orangeu: Najmä pre udržanie klientov

Zdroj: archív

Operátor ponecháva rovnaké ceny služieb a zákazníkov chce lákať na výhodnejší hardvér.

fotogaléria
ikona orange Zdroj: dreamstime

S vianočnou ponukou prišiel už aj Orange. Namiesto veľkých noviniek stavia na istotu. Zákazníkov bude lákať na zvýhodnenie pri skupine blízkych ľudí v rámci Navzájom zadarmo.

Mobilný operátor ponúka v novej akcii bonus na kúpu telefónu pri odchode od konkurencie, či až dva tablety za cenu jedného pri objednaní mobilného internetu.

Odídete ťažko

Orange už dlhodobo poskytuje zákazníkom možnosť volať a posielať SMS a MMS v skupine navzájom zadarmo až medzi piatimi zákazníkmi. Po čase ponuku zatraktívnil a jednému z nich dáva základný internet na rok zadarmo alebo zľavu na akýkoľvek internet z ponuky vo výške 7 eur mesačne.

Ak však služby operátora odporučíte známemu a prenesie si číslo na paušál s minimálnou sumou 10 eur, internet získate zadarmo na ďalší rok. Darovať ho pritom môžete komukoľvek.

Operátor vás tak nepriamo stále viac „zväzuje“ a je ťažšie od neho odísť. V rámci skupiny medzi sebou nielenže komunikujete zadarmo, môžete okrem toho bezplatne získať aj spomínanú internetovú službu.

Využiť ponuku konkurencie je oveľa náročnejšie. Ak totiž odídete, stratíte výhody a bezplatne nebudete môcť volať ani písať. Ani vaši známi vám.

Ak ste skupinu založili, výhodu stratia všetci aj pri komunikácii medzi sebou. Už teraz má Navzájom zadarmo má už takmer 569-tisíc zákazníkov, z čoho je zložených viac ako 136-tisíc skupín.

Bonus za prenos čísla mal skončiť

Orange v apríli vyhlásil , že bonusy za prenos čísla sú zlé a „prenosová turistika“ by mala skončiť. O2 a Telekom zvýhodnenia za prenos už nemajú. Práve oranžový operátor ho mal najdlhšie a zrušil ho iba minulý týždeň .

Čítajte aj Vianočná akcia Orangeu: Najmä pre udržanie klientov

Vo vianočnej akcii ho opäť vrátil. Hoci v inej podobe. Doteraz ponúkal zníženie ceny na paušál vo výške 5 eur mesačne na 30 mesiacov. Po novom môžete podľa výšky paušálu dostať zľavu na telefón vo výške 100 až 200 eur.

fotogaléria
Orange prezentuje vianočné akcie. Zdroj: MobilMania.sk

Je možné, že bonusy obnovia aj ďalší operátori. Doteraz totiž platilo, že sa vždy do ponúk skôr, či neskôr vrátili.

Najmä benefity

fotogaléria
ikona orange LTE Zdroj: archív

Orange podobne ako Telekom zatiaľ nereaguje na príchod nového mobilného operátora, aj keď pri svojom značkovom operátorovi už zareagoval. Možno to však nebol prvotný zámer, keďže FunFón zároveň oslavoval piate narodeniny a ponuka prišla doslova pár dní po odhalení ponuky.

Operátor nezrealizoval žiadne zmeny pri paušáloch. Nezmenil ich ceny ani nepridával ďalšie minúty či dáta.

K mobilnému internetu ale bude dávať dva tablety za cenu jedného pri aktivácii zdieľania internetu, ktorá je zadarmo pre najvyššie dva paušály a za 3 eurá pre ostatné.

Je zrejmé, že tablet zadarmo nedostanete a v cene paušálu a zdieľania ho postupne splatíte. Operátorovi ide však v prvom rade práve o zdieľané dáta a o to, aby si zákazníci na mobilný internet zvykli.

Klientovi síce poskytne tablet a sprístupni mu na ňom dáta, na druhej strane pravdepodobne očakáva, že v budúcnosti si isté percento zákazníkov objedná buď vyšší balík, alebo samostatnú dátovú službu.

Veľkí idú inou cestou

Operátor sa snaží ponúkať zákazníkom rôzne zvýhodnenia namiesto toho, aby znížil cenu za služby. Viacerým klientom môže vyhovovať, že poplatok je síce vyšší, dostanú však hmatateľnú výhodu – napríklad v podobe dvoch tabletov. Alebo sa nad tým nebudú zamýšľať – ponuka predsa bola výhodná, dostal som tablet navyše...

fotogaléria
Toto sú v súčasnosti najpredávanejšie tablety Zdroj: MobilMania.sk

Orange aj Telekom sa snažia odlíšiť inak ako cenami. Ak by mali všetci operátori rovnaké ceny, skôr či neskôr by na to doplatili. Obaja operátori preto skôr stavajú na benefitoch a doplnkoch. O to viac sa ale pred zaviazaním sa na dva roky zamerajte na to, či sú výhody pre vás skutočne atraktívne alebo zapátrate u konkurencie, či nemá lepšie ceny.

Čítajte aj Vianočná akcia Orangeu: Najmä pre udržanie klientov