2.11.2015 10:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Budúci rok máme očakávať high-endové Lumie so Snapdragonom 820

Zdroj: Microsoft

Na rok 2016 má Microsoft chystať nové vlajkové lode. Šuská sa aj o smartfóne línie Surface.

Hoci boli high-endové telefóny Lumia 950 a 950 XL predstavené len nedávno, už sa začína hovoriť o ich nástupcoch. Server NokiaPowerUser.com priniesol správu , že budúci rok Microsoft vyrukuje s novými vlajkovými loďami vybavenými čipsetom Qualcomm Snapdragon 820 .

Súčasné top telefóny výrobcu pritom spoliehajú na čipsety Qualcomm Snapdragon 808, respektíve 810 v prípade väčšieho modelu. Oba sú postavené na jadrách Cortex od ARM. Zaujímavosťou v prípade Lumií 950 a 950XL je použitie kvapalného chladenia, ktoré má udržať teploty v rozumných medziach.

Nová Lumia 950 XL (zdroj: Microsoft) Zdroj: Microsoft

Snapdragon 820 má integrovať štvoricu jadier novej architektúry Kryo priamo od Qualcommu. Nedávno sa však objavili zvesti, že čipset trpí prehrievaním , pričom Samsung, ako jeho výrobca, celú situáciu aktívne rieši. Qualcomm však vzápätí špekulácie o prehrievaní dementoval.

Aktuálne nie je jasné, čo od nových Lumií môžeme čakávať. Zdroj tvrdí, že telefóny by nemali prísť na trh skôr ako v treťom kvartáli budúceho roka.

Príde aj telefón Surface?

Web NokiaPowerUser.com ešte v auguste informoval , že Microsoft na budúci rok údajne chystá aj nový telefón radu Surface. Má stavať na x86-64 procesore Intel Atom x3 rodiny SoFIA. Orientovaný vraj bude predovšetkým na biznis sféru, čo majú podčiarkovať prémiové bezpečnostné technológie.

Vďaka povahe použitého procesora by malo byť možné na smartfóne naplno využiť režimu Continnum vo Windows 10. Po pripojení monitora a ďalších periférií by sme tak na zariadení mohli spúšťať aj tradičné desktopové aplikácie.