2.11.2015 10:59 | Bleskovky MobilMania.sk

Regulátor: Prokuratúra nemá právo na prešetrovanie 4. operátora

Zdroj: dreamstime

Štátny regulátor tvrdí, že nijako nepochybil a licencia pre Swan je platná.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) odmieta, že by pri kontrole pri 4. mobilnom operátorovi postupoval nesprávne. Naopak, myslí si, že prokuratúra nemá právo preverovať prácu regulátora.

„RÚ odmieta vyjadrenia, ktorými je spochybňovaný regulačný prístup použitý v prípade kontroly plnenia povinností 4. mobilného operátora. RÚ trvá na svojom právnom názore, že hodnotenie výsledkov kontroly a namietanie použitého regulačného prístupu nepatrí do pôsobnosti prokuratúry,“ uviedol regulátor v správe.

Práve opätovné posúdenie splnenia podmienok žiadala prokuratúra. Súd v tom vyhovel a regulátor by mal znovu zistiť, či boli licenčné podmienky Swanom splnené. Samotný operátor sa toho vraj neobáva a tvrdí, že všetko, k čomu sa zaviazal pri žiadosti o licenciu, splnil.

Čítajte aj Regulátor: Prokuratúra nemá právo na prešetrovanie 4. operátora

Licencia operátorovi platí

Štátny regulátor dodal, že licencia pre Swan je platná. Dodáva, že podľa zákona musí postupovať nestranne a nezávisle. „Štátne orgány, orgány územnej samosprávy, iné orgány verejnej moci ani ďalšie osoby nesmú ovplyvňovať RÚ pri vykonávaní jeho regulačnej a cenovej pôsobnosti,“ vysvetľuje.

Regulátor si myslí, že pridelenie frekvencií pre 4. operátora prebehlo transparentne a postup nenapadol žiadny z dotknutých operátorov ani iný štátny orgán. „RÚ opakovane uvádza, že pri všetkých kontrolách dodržiava štandardný postup, ktorý je výlučne v intenciách zákona,“ doplnil.

Úrad zatiaľ nedostal rozhodnutie Najvyššieho súdu SR a o obsahu nebol oficiálne informovaný, dodal v stanovisku.

Čítajte aj Regulátor: Prokuratúra nemá právo na prešetrovanie 4. operátora