3.11.2015 07:00 | MobilMania
Video

Test HTC One A9: Posledný tromf

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kľúčový model HTC, ktorý môže rozhodnúť o ďalšom osude firmy.

Už pred niekoľkými mesiacmi sme vedeli, že HTC chystá smartfón, ktorý má zachrániť reputáciu aj predaje značky.

Viacerí očakávali, že príde úplná výkonová špička s unikátnym displejom či ďalšími funkciami, ktoré vyrazia dych. Výrobca sa však vydal inou cestou. Kontroverzný model spôsobil rozruch najmä podobnosťou s produktami od Apple.  To mu možno pomôže viac ako papierové superčísla.

Pozrite si videotest HTC One A9: 

Čítajte aj Test HTC One A9: Posledný tromf

Príplatok za precíznosť

Hovoriť o kopírovaní iPhonu by bolo možno trochu odvážne. Samotné HTC sa totiž obhajuje , že s kľúčovými dizajnovými prvkami prišlo ako prvé. Na posúdenie pravdivosti tohto tvrdenia si netrúfneme, každému je však určite jasné, kto dizajn reálne spopularizoval.

fotogaléria
Rovná zadná strana a štíhle telo padnú do dlane Zdroj: Ľubomír Vnuk

V konečnom dôsledku môže byť používateľovi úplne jedno, kto s čím prišiel prvý, hádať sa o tom môžu výrobcovia na svojom pieskovisku. Podstatné je, že nové HTC vyzerá veľmi dobre a presne toto jeho zariadenia potrebovali. Zaoblenú zadnú stranu sme príliš radi nemali, pri položení na rovný povrch sa smartfóny hojdali a výsledný tvar celkovo nevyhovoval každému.

Kto bol prvý? A záleží na tom vlastne?

HTC One A9 naopak padne do ruky vynikajúco. V dlaniach nereže, štíhly profil spríjemňuje používanie a aj hmotnosť 143 gramov je na päťpalcový mobil s hlíníkovým telom úplne v poriadku. Mimochodom, navlas rovnakou hodnotou sa môže chváliť aj iPhone 6s. Ešteže ju nemá patentovanú...

Napriek štíhlemu telu je konštrukcia novinky pevná. Strieborné, tmavosivé, zlaté i červené vyhotovenie vyzerá priam luxusne. Ženie to však cenu zariadenia o niečo vyššie, než by sme čakali. Nie sme si istí, či si to HTC v súčasnej pozícii môže dovoliť, ale držíme palce.

Je to kláves, ale nie je to kláves

Rozmiestnenie prvkov na bokoch už nemá s iPhonom veľa spoločného. Pochvaľujeme si „zúbkovaný“ povrch klávesu pre uzamknutie, vďaka nemu sa nahmatáva veľmi ľahko a nemýlime si ho so susedným ovládačom hlasitosti.

fotogaléria
Zámok displeja sa vďaka svojmu povrchu nahmatáva Zdroj: Ľubomír Vnuk

Do ľavej hrany sa dostala dvojica zásuviek. Jedna z nich patrí SIM karte formátu nanoSIM, druhá pamäťovým kartám. Po nej môžu majitelia amerického konkurenta iba tajne túžiť. Zaujímavosťou je, že poistka zásuviek je viac zapustená, kľúčik z iPhonu či bežný kancelársky pripináčik pri výmene karty nepomôže.

fotogaléria
Jedna z týchto zásuviek v iPhone chýba. Všetci Zdroj: Ľubomír Vnuk

Dôležitá zmena nastala aj v prednej časti smartfónu. HTC sa už od prvého modelu s Androidom bránilo hardvérovým klávesom na čelnej strane, One A9 je výnimkou. Teda, tak napoly. Viditeľný snímač odtlačkov funguje zároveň ako tlačidlo pre návrat na domovskú obrazovku, nedá sa však fyzicky stlačiť.

fotogaléria
Senzor odtlačkov vyzerá ako tlačidlo, no stlačiť Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nijak nám to neprekáža, pokiaľ pre odomknutie zariadenia stačí priložiť prst na jeho plochu. Odomykanie trvá o zlomok sekundy dlhšie ako na novom iPhone, prirovnať sa dá k minuloročnému modelu od Apple. Odtlačok rozpoznáva spoľahlivo, iba zriedka treba prikladanie prsta opakovať. Škoda, že senzor nedostal aj ďalšie možnosti tak, ako nám to ukázal Honor 7.

Hardvér ostal v strednej triede

Veľkosťou displeja sa nové HTC triafa medzi iPhone 6s a 6s Plus. AMOLED panel má uhlopriečku rovných 5 palcov, pričom pracuje s viac než postačujúcim FullHD rozlíšením. Znamená to hustotu zobrazených bodov na úrovni 441 ppi. Displej je veľmi dobre čitateľný počas slnečných dní a aj pri nakláňaní. Solídne tiež odoláva odtlačkom prstov. Ak k tomu pripočítame verné farby a príjemne klzký povrch, máme pred sebou jeden z najväčších plusov novinky.

fotogaléria
Chýbajúci článok? HTC One A9 sa veľkosťou Zdroj: Ľubomír Vnuk

Vnútornosti One A9 už tak špičkové nie sú. Základom je osemjadrový procesor (štyri jadrá s taktom 1,5 GHz a zvyšné štyri s taktom 1,2 GHz) a čipset Snapdragon 617. Grafickým akcelerátorom je Adreno 405, kapacita pamäte RAM dosahuje 2 GB (resp. 3 GB v prípade variantu s 32 GB vnútornou pamäťou).

Za modelmi ako Samsung Galaxy S6 či LG G4 zaostáva HTC skôr iba papierovo. Neveríme, že by si bežný používateľ rozdiel vo výkone všimol, preto nám absencia úplnej hardvérovej špičky prekáža iba z princípu cenotvorby.

Chod systému je teda svižný, mierne zaváhanie sa dostaví iba pri extrémnych nárokoch. Aktualizácie na najnovší Android 6.0 Marshmallow sa majitelia novinky nedočkajú z prozaického dôvodu: budú ho mať už hneď po rozbalení, za čo má výrobca u nás palec hore. Len nadstavba HTC Sense asi nebude každému po chuti.

Nadstavba Sense sa zrejme netrafí do vkusu každému

Veríme, že sa nájdu priaznivci doplnkov ako sú novinky cez Blinkfeed, News Republic, nie príliš rozšírená sociálna sieť Zoe a iné. Väčšine však zrejme viac vyhovuje čistejší systém bez vnucovania služieb, ktoré reálne nepoužívajú.

Pohyb v systéme je plynulý, na základné operácie nečakáme - Mobil vám pomôže s prenosom dát. Napríklad aj z iPhonu

Naopak, oceňujeme možnosť jednoduchej zmeny grafickej podoby ponuky prostredníctvom motívov. K dispozícii ich je naozaj veľa, chýbať nesmú ani také, ktoré sa inšpirovali systémom iOS. Ak by vám náhodou dizajn mobilu nestačil.

Grafické motívy vedia podobu ponuky zmeniť veľmi ľahko. Napchať do mobilu ikony zo systému iOS nám ale príde prinajmenšom zvláštne - Puzdro DotView je veľmi dobrý nápad, škoda, že sa preň v balení nenašlo miesto

Iným bonusom je spolupráca so špeciálnym puzdrom DotView. Presvitajúce bodky vytvárajú veľmi zaujímavý efekt, má to iba jeden malý háčik. Puzdro v balení nenájdeme.

Pozor na prsty

HTC One A9 pracuje v sieťach LTE Cat6, čo znamená až prenosy s teoretickou rýchlosťou až 300/50 Mbps. Prehliadanie je rýchle aj zo strany systému, novinka solídne zvláda prácu s náročnejšími webovými stránkami.

Z prednej strany zmizla dvojica stereo reproduktorov a HTC sa z pochopiteľných dôvodov už dlhšiu dobu nehlási ani k hudobnej spoločnosti Beats. Kvalita zvukového podania tým ale netrpí. V balení nájdeme kvalitné „špunty“ a aj reproduktor v spodnej časti podáva slušné a hlasné výkony. Ak hľadáte smartfón s čo najkvalitnejším podaním zvuku, práve modely od HTC sú veľmi dobrou voľbou.

fotogaléria
Stereo reproduktory nahradila mriežka v spodnej Zdroj: Ľubomír Vnuk

Podobnosť s kalifornskými produktami sa najviac odráža na zadnej strane, inžinieri iba zmenili logo a posunuli šošovku 13-megapixelového fotaparátu do stredu. Na novú polohu si budú zvykať nielen majitelia iPhonov. Stačilo by ju umiestniť o pár milimetrov nižšie, takto sa do horizontálne orientovaných záberov často pletú prsty.

fotogaléria
Šošovka v strede odlišuje nové HTC od iPhonu, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Za kvalitu snímok sa ale One A9 určite hanbiť nemusí. Testovali sme jeden z prvých kusov, preto predpokladáme, že sa ešte jemný fialovo-ružový nádych a občasné prepaly stratia. Detaily sú ale slušné, smartfón si dokonca vďaka manuálnemu režimu hravo poradí aj s nočnými fotkami. Tie, paradoxne, robia zatiaľ lepší dojem ako denné.

One A9 má aj manuálny režim. Ba čo viac, fotiť vie v bezstratovom formáte RAW

Manuálny režim zahŕňa okrem nastavenia citlivosti ISO či manuálneho zaostrovania aj voľbu rýchlosti uzávierky. Hodila by sa síce dlhšia doba ako 2s, ale aj takto sa dajú zhotoviť celkom pekné diela. Dobrý dojem ešte zaklincuje podpora formátu RAW.

Srdce staršej generácie zaplesá, keď zistí, že režim prednej kamery nesie názov Autoportrét namiesto Selfie. HTC kašle aj na najnovší trend v podobe predného blesku, rozlíšenie 4 Mpx je ale použiteľné. Video zhotovujeme vo FullHD rozlíšení, 4K sa teda nekoná.

fotogaléria
HTC One A9: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac ukážkových fotografií nájdete v galérii >>>

Nabíjanie naše každodenné

Všetko zásobuje batéria s kapacitou 2 150 mAh. Pre úplnosť pripomíname, že akumulátor v iPhone je o viac než 400 mAh skromnejší, v súvislosti s nárokmi systému či hardvéru ale takýto rozdiel nemusí hrať vôbec žiadnu rolu. V praxi tak či tak nabíjame každý večer, stačí intenzívnejšie pracovné či herné nasadenie. S trochou sebaovládania sa vieme dostať aj k dvom dňom.

Výdrž ide teda opäť bokom, malou náplasťou je aspoň rýchle nabíjanie. Mobil podporuje Quick Charge aj v najnovšej verzii 3.0, na bleskové doplnenie šťavy je ale potrebná adekvátna nabíjačka. A tá sa v balení nenachádza.

Hodnotenie: Bol by to trhák, keby...

Odhliadnuc od podobnosti s konkurenciou je HTC One A9 vynikajúci smartfón. Konečne dobre padne do dlane, ponúkne kvalitný displej, dobre vyladený nový Android aj kvalitný fotoparát. Sme si istí, že by bol mimoriadne úspešným modelom, keby HTC nastavilo cenu trochu ľudovejšie. V zahraničí sa síce v prvých dňoch predáva za necelých 400 dolárov (asi 363 eur), u nás ale predobjednávky prekračujú 500-eurovú hranicu.

To za mobil s hardvérom strednej triedy nie je málo. HTC preto bude musieť hľadať zákazníkov, ktorí sú ochotní priplatiť si za prémiové vyhotovenie. Nebude to ľahké, keďže na tomto poli mu potenciálnych zákazníkov už dávno kradne Apple. Mimochodom, minuloročný iPhone 6 sa dá v e-shopoch kúpiť už za 540 eur.

Bude zaujímavé sledovať, ako sa s tým manažéri z Taiwanu popasujú. Ani odporcovia Apple produktov totiž na HTC odkázaní nie sú. Na trhu je napríklad Honor 7 alebo špičkovo vybavený OnePlus 2 , pričom oba menované smartfóny sa môžu kvalitou vyhotovenia s One A9 smelo porovnávať. A pomer ceny k výkonu je v ich podaní atraktívnejší.

Avšak tromfom v rukách HTC sú akciové ponuky operátorov. Telekom už HTC One A9 zaradil a je pravdepodobné, že tak čoskoro učiní aj Orange.

Názov zariadenia HTC One A9
Rozmery 145,8 × 70,8 × 7,3 mm
Hmotnosť 143 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Technológia a rozlíšenie displeja AMOLED, 1 080 × 1 920 bodov (441 ppi)
Čipset Qualcomm Snapdragon 617
Procesor 8-jadrový (4 jadrá Cortex-A53 1,5 GHz, 4 jadrá Cortex-A53 1,2 GHz)
Grafické jadro Adreno 405
Operačná pamäť RAM 2 GB (16GB variant), 3 GB (32GB variant)
Priestor pre dáta 16/32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat7
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 4 Mpx
Operačný systém Android 6.0 Marshmallow, nadstavba HTC Sense
Orientačná cena s DPH 550 eur