3.11.2015 11:01 | MobilMania
Komentár

Google spustil predaj Nexus 5X v Európe. V porovnaní s USA je výrazne drahší

Zdroj: LG

Fanúšikovia „čistého“ Androidu vo vybraných európskych krajinách si už dnes môžu predobjednať nový Nexus 5X od Google a LG.

Po úspešnom štarte predaja nových smartfónov z dielne Googlu a jeho partnerov v podobe spoločností Huawei a LG na trhu v Spojených štátoch prichádza na rad Európa. Kvôli vysokému dopytu však na starý kontinent zatiaľ neprišiel „prémiovejší“ Nexus 6P . Ako prvý sa tak do obchodov dostane Nexus 5X od LG . Nebude však lacný.

Nexus 5X (zdroj: LG) Zdroj: LG

16GB edícia smartfónu sa na európskom trhu predáva za 479 eur. Pri 32GB verzii sa cena vyšplhala až na 529 eur. Pripomíname, že zariadenie nedisponuje slotom na pamäťové karty, takže vnútorné úložisko nie je možné rozšíriť.

Čítajte aj Google spustil predaj Nexus 5X v Európe. V porovnaní s USA je výrazne drahší

V oficiálnom obchode Google Play sa uvádza, že po úspešnej objednávke bude nový smartfón odoslaný majiteľovi už 9. novembra. Na Slovensku zatiaľ Google hardvér nepredáva, prípadní záujemcovia sa tak budú musieť spoľahnúť na tretie strany.

LG Nexus 5X v skratke
Čipset Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808, šesťjadrový, GPU Adreno 418
Displej 5,2-palcový, Full HD, Corning Gorilla Glass 3, IPS LCD
Pamäť 2 GB RAM a 16 alebo 32 GB ROM, bez podpory Micro SD kariet
Fotoaparát 12,3 Mpx s laserovým zaostrovaním a duálnym LED bleskom, 2160p videá; predná kamera 5 Mpx
Pásma a dáta GSM, CDMA, HSPA, LTE; HSPA 42,⅖,76 Mbit/s, LTE Cat6 300/50 Mbit/s
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2, GPS/GLONASS, NFC, snímač odtlačkov prstov, USB Type-C
Batéria 2 700 mAh (nevyberateľná)
OS Android OS, v6.0 (Marshmallow)
Rozmery 147 × 72,6 × 7,9 mm
Hmotnosť 136 g

Mobilmania.sk komentuje:

V prípade smartfónov z línie Nexus sme boli roky zvyknutí na agresívnu cenovú politiku zo strany Google. Smartfóny ako Nexus 4 či Nexus 5 podliezali sumy, ktoré sme platili za vtedajšie vlajkové lode, až o stovky eur. Situácia sa však radikálne zmenila s príchodom minuloročného modelu Nexus 6 , ktorý na trh prišiel s prémiovou cenovkou.

Americká spoločnosť pokračuje v nastolenom trende a ani lacnejší z nových Nexusov stále nie je lacný. Zaplatiť 479 eur za smartfón s parametrami, ktoré dnes nájdeme vo vyššej strednej triede nebude pochuti každému.

Čo zamrzí ešte viac, je porovnanie s cenou na domácom trhu v Spojených štátoch. Tam sa nový Nexus 5X predáva od 379 amerických dolárov (približne 344 eur po prepočte). Majitelia dostanú navyše aj 50-dolárový kupón na nákup obsahu v obchode Google Play (približne 45 eur po prepočte).

Sme si vedomí, že v oficiálna cena na americkom trhu nie je finálna. Treba počítať s daňou, ktorá sa líši štát od štátu. Rovnako je Google v Európe nútený poskytovať dvojročnú záruku, čo prirodzene navýši sumu, ktorú za smartfón prípadní záujemcovia zaplatia. Celkový rozdiel v prípade základnej verzie je však až na úrovni 135 eur, čo je pomerne vysoká čiastka aj vzhľadom na spomínané faktory.

Proti novému Nexusu 5X tak stojí silná konkurencia. Za všetky smartfóny spomeňme napríklad hardvérovo podobný LG G4 , ktorý navyše ponúkne displej s vyšším rozlíšením, 32GB základnú pamäť, 3 GB RAM, slot pre pamäťové karty Micro SD či špičkový fotoaparát. Na slovenskom trhu ho pritom nájdeme už za 390 eur. Za cenu 450 eur si môžu zákazníci dopriať aj 32GB verziu tohtoročnej vlajkovej lode Samsungu v podobe modelu Galaxy S6 , ktorý spracovaním a špecifikáciami hrá úplne inú ligu ako Nexus 5X.