4.11.2015 04:00 | MobilMania

Orange: Nová regulácia roamingu nie je žiadne terno

Zdroj: dreamstime

Operátor si myslí, že budúcoročná regulácia neprinesie zmeny. O2 vraj na EÚ čakať nechce.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Od budúceho roka budú platiť v celej Európskej únii opäť nižšie regulované ceny. Operátori na Slovensku sú na to cenovo vraj už pripravení – zákazníkom ponúkajú lacnejšiu komunikáciu už teraz.

Pri výpočte nových cien sa budú musieť stanoviť takzvaná národná cena. „Povedzme, že tá národná cena bude s najvyššou pravdepodobnosťou oscilovať na úrovni 10 alebo 12 eurocentov, lebo to je najštandardnejšia cena pri najväčšom počte ľudí,“ uviedol šéf Orangeu Pavol Lančarič.

K tej si budú môcť pridať operátori maržu 5 eurocentov bez DPH. Z toho by tak mohla vzniknúť cena na úrovni 15 až 17 eurocentov. Tá by podľa Lančariča nebola nejako extra zaujímavá a takéto a nižšie ceny už má Orange aj ostatní poskytovatelia.

Minúty na volania z roamingu, či prichádzajúce hovory ale väčšinou obsahujú iba najvyššie paušály. Prípadne môžete takéto výhody získať po aktivovaní doplnkového, často s osobitným mesačným poplatkom.

Druhý najväčší mobilný operátor sa k téme vyjadrovať nechce. „Slovak Telekom rešpektuje všetky platné právne normy,“ uviedol stručne hovorca Telekomu Michal Korec.

O2 a 4ka: Na EÚ nečakáme

Zástupcovia O2 uviedli, že už v minulosti operátor nečakal na regulácie EÚ a do celej únie môžu klienti volať za rovnaké ceny. Roaming úplne poskytovateľ zrušil v Česku . Počas leta umožnil klientom volať z EÚ za domáce ceny. „V tejto línii budeme samozrejme pokračovať,“ uviedla hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Aj 4ka tvrdí, že reguláciu predbehla o dva roky. Roaming už prakticky operátor zrušil – ceny volaní, SMS a dát ponúka v celej únii rovnaké. Aktuálne si účtuje nad rámec iba za prichádzajúce volania v roamingu a neumožňuje si v ňom kúpiť lacný 1 GB dát.

Bez roamingu, ale s limitom

Od roku 2017 by mal roaming skončiť ako ho poznáme dnes. Poskytovatelia si však budú môcť stanoviť množstvo minút, SMS a dát. Za všetky ďalšie služby nad limit si bude môcť operátor pýtať poplatok. Aký bude limit a ako drahá bude ďalšia komunikácia, nie je zatiaľ známe. Má to byť ale menej, ako sú aktuálne regulované sumy za roaming.

Čítajte aj Orange: Nová regulácia roamingu nie je žiadne terno