10.11.2015 13:03 | Bleskovky MobilMania.sk

Unikol kalendár aktualizácií smartfónov na mobilný Windows 10. Dočkajú sa aj staršie Lumie

Zdroj: WMPowerUser

Microsoft sa pripravuje na uvedenie svojej mobilnej platformy na trh po ďalšom „reštarte“ vývoja. Majitelia starších zariadení majú dôvod na radosť.

Vďaka poľskej pobočke operátora Orange sme sa dozvedeli , kedy Windows 10 Mobile dorazí aj na staršie zariadenia, informuje portál GSMArena.

Novinka v podobe systému Windows 10 Mobile sa pritom na trhu objaví už v priebehu budúceho mesiaca. Vlajkovými loďami tejto novej platformy budú len nedávno predstavené smartfóny Microsoft Lumia 950 a 950 XL. Do rúk zákazníkov citlivých na cenu zase poputuje nová Lumia 550.

Čítajte aj Unikol kalendár aktualizácií smartfónov na mobilný Windows 10. Dočkajú sa aj...

Predstavitelia spoločnosti Microsoft doteraz naznačovali , že príchod mobilného Windows 10 na staršie zariadenia by sa mohol stať realitou v decembri. Uniknutý plán tieto informácie potvrdzuje, avšak s istými korekciami.

Aktualizácia by mala prísť v dvoch vlnách, pričom prvá z nich odštartuje už 14. decembra . Prví tak prídu na rad majitelia zariadení Lumia 630, 635, 640, 735 a 830.

Čítajte aj Unikol kalendár aktualizácií smartfónov na mobilný Windows 10. Dočkajú sa aj...

Čakanie do budúceho roka

Ďalšia várka zariadení sa dočká nového mobilného systému až vo februári budúceho roka. Do tejto skupiny budú spadať staršie modely z línie Lumia s označeniami 520, 532, 625, 820, 920, 925, 930, 1020 a 1320.

Prekvapivo sa však v plánoch nespomína aktualizácia tabletofónu Nokia Lumia 1520. Dôvodom však môže byť fakt, že na poľskom trhu sa tento produkt nikdy neobjavil v ponuke operátora a v predaji bol len v bežných obchodoch ako odomknuté zariadenie.

Mnohé modely, ktoré majú byť podľa poľského Orangeu aktualizované, sa zhodujú aj s oficiálne zverejneným zoznamom priamo od Microsoftu. Ten však obsahuje aj novšie zariadenia z najnižších tried. Informácie z Poľska zase dotvárajú aktualizačný kolorit o staršie modely.

A čo zvyšok Európy?

Pripomíname, že uniknuté informácie sa dotýkajú špecificky zariadení na poľskom trhu. Dovolíme si však predpokladať, že operátori po celej Európe by mohli tento časový rámec aspoň z časti kopírovať. Na smartfóny, ktoré neboli zakúpené u operátorov, by sa mohol nový Windows 10 Mobile dostať dokonca ešte skôr.

V tomto smere si Microsoft zaslúži obrovskú pochvalu. Podľa položiek na uniknutom zozname by sa totiž nového systému mohli v niektorých prípadoch dočkať aj zariadenia, ktoré sú na trhu už viac ako dva roky. Treba však počítať s tým, že všetky funkcie novej platformy nebudú dostupné pre aj pre staršie smartfóny – najmä kvôli hardvérovým obmedzeniam v podobe menej výkonných čipsetov.