11.11.2015 19:13 | MobilMania

Firefox OS 2.5 na smartfóne s Androidom? Vyskúšali sme novú aplikáciu

Zdroj: Adam Harmada

Okrem launchera nechýba dostatok aplikácií a nastavení na to, aby si používateľ urobil obraz o fungovaní plnohodnotného systému.

Operačný systém Firefox OS, určený hlavne pre lacné zariadenia , si už oddnes môže vyskúšať takmer každý, kto vlastní zariadenie s Androidom. Náhľad pre vývojárov je totiž distribuovaný ako .apk súbor. Na novinku upozornil portál Android Central.

Okrem nového launchera so sebou nainštaluje aj množstvo aplikácií, vďaka ktorým si používateľ vytvorí jasnú predstavu o plnohodnotnom systéme.

Čítajte aj Firefox OS 2.5 na smartfóne s Androidom? Vyskúšali sme novú aplikáciu

Vývojársky náhľad dostupný pre každého

Aplikáciu s názvom Firefox OS Developer preview je nutné stiahnuť priamo z oficiálnej stránky , nakoľko v obchode Google Play sa zatiaľ nenachádza. Po úvodnom načítaní človeka privíta domovská obrazovka, ktorá nemá veľa možností prispôsobenia – jediné, čo vie, je zoradiť aplikácie do troch, pripadne štyroch stĺpcov.

fotogaléria
Launcher veľmi prispôsobivý nie je (zdroj: Adam Zdroj: Adam Harmada

Nás ako prvý zaujal panel v hornej časti obrazovky. Po kliknutí sa otvorí upravená klávesnica, pričom možné je zadať buď slovné spojenie, ktoré chcete vyhľadať na Googli, alebo priamo webovú stránku. Položka „Browser“ je teda v menu viac-menej zbytočná.

fotogaléria
Prehliadač sa pri prvom otvorení opýta, či chcete Zdroj: Adam Harmada

Pri potiahnutí domovskej obrazovky sprava doľava sa dostanete na miesto, kde sa zobrazujú pripnuté webové stránky. Stránky je však možné pripnúť aj priamo medzi aplikácie.

fotogaléria
Pripnutie stránky je možné v menu prehliadača Zdroj: Adam Harmada

Doplňujúce aplikácie a funkčný Marketplace

Ako sme už ale spomínali, náhľad nie je iba o launcheri. Súčasťou nainštalovaného balíka totiž boli aj aplikácie ako Galéria, Kontakty, Správy, E-mail alebo Hudba. Za zmienku stoja tiež Nastavenia, ktoré sa jemne ponášajú na tie v iOS. Spomeňme i Marketplace, ktorý plní rovnakú úlohu ako Google Play v Androide.

Príjemným prekvapením pre nás ale bolo, že aplikácie z Marketplace sa dajú naozaj i nainštalovať. Po troch nainštalovaných aplikáciách sme ale radšej pokračovali v testovaní - launcher sa stal pomerne nestabilným, aplikácia Facebook poskytovala rovnaké prostredie ako internetová stránka a náhodne vybraná hra nefungovala.

fotogaléria
Napriek tomu, že aplikácie sa nainštalovať dali, Zdroj: Adam Harmada

Z ďalších funkcií spomeňme napríklad prepínanie medzi aplikáciami potiahnutím z jednej strany obrazovky na druhú, možnosť nahradiť uzamykaciu obrazovku či zobrazenie zoznamu notifikácií. Ten však notifikácie „ignoroval“, takže bol počas celej doby testu prázdny.

fotogaléria
Z aplikácie „je cítiť“, že nie je určená Zdroj: Adam Harmada

Dobrý nápad, ktorému chýba optimalizácia

Hoci sa teda náhľad systému často reštartoval, zasekával sa a oznámenia nefungovali ako mali, hodnotíme ho pozitívne. Ide totiž o prvú takto dostupnú verziu, ktorá je určená hlavne vývojárom. Dostupné sú však aj kompletné verzie systému , ktorými môžu skúsenejší používatelia úplne nahradiť súčasný systém svojho smartfónu.

Poznámka redakcie: Na to, aby ste mohli aplikáciu odinštalovať, je potrebné vymazať jej predvolené nastavenia a vynútiť jej ukončenie.