15.11.2015 16:04 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Nová batéria Huawei pre smartfóny sa nabije do polovice za 5 minút

Zdroj: Huawei/IDGNS

Čínsky výrobca vylepšuje technológiu Li-ion batérií.

Nabíjanie novej batérie (zdroj: Huawei/IDGNS) Zdroj: Huawei/IDGNS

Spoločnosť Huawei vyvinula prototyp batérie pre smartfóny, ktorá sa nabije na polovicu svojej kapacity iba za 5 minút. Nová batéria je v podstate klasická Li-ion batéria s vylepšenou anódou, obsahujúcou atómy grafitu a zrýchlené nabíjanie vôbec neovplyvňuje jej životnosť ani kapacitu, informoval portál Computerworld.

Firma prezentovala dva prototypy batérií na priemyselnej konferencii v Japonsku. Jedna s kapacitou 3 000 mAh, ktorá je ekvivalentom batérií v súčasných smartfónoch, sa dokázala nabiť na 48 percent svojej kapacity iba za päť minút. Druhá s kapacitou 600 mAh sa nabila na 68 percent svojej kapacity za dve minúty.

Batérie prešli opakovaným testovaním, ktoré potvrdilo, že rýchle nabíjanie nie je iba jednorazovou záležitosťou. Priložené video ukazuje, ako sa nabíja batéria vybraná priamo zo smartfónu avšak zatiaľ iba na špeciálnom prototype nabíjačky s trochu väčšími rozmermi.

Video: Expresné nabíjanie smartfónovej batérie. (Zdroj: Huawei/IDGNS)

Radikálnejšie vylepšenia najskôr o tri roky

Huawei zatiaľ neoznámil, kedy by sa nová batéria mohla dostať do predaja. Vzhľadom na požiadavky trhu, ktorý vyvíja enormný tlak na celkové zlepšenie vlastností akumulátorov elektrickej energie, sa podobných správ objavuje veľké množstvo. V prípade Huaweia však ide o priameho výrobcu a existuje reálny predpoklad, že batérie s rýchlejším nabíjaním sa v dohľadnom čase objavia v jeho nových produktoch.

Mierny pokrok predstavený týmto významným výrobcom elektroniky je úplne v súlade s vyhlásením jeho najvyššieho predstaviteľa, ktorý očakáva radikálnejšie vylepšenia batérií v horizonte troch až piatich rokov. Rozhovor s prezidentom pre mobilné telefóny a smartfóny prinášame v ďalšom článku.