16.11.2015 05:00 | MobilMania

4ka: MMS-ky nebudú. Dátové balíky v Telekome možno áno

Zdroj: redakcia

Operátor chystá aj ďalšie novinky. Detailnú mapu pokrytia stále neplánuje.

Štvrtý mobilný operátor plánuje sprístupniť prenos čísla prostredníctvom internetu. Zákazníkom možno umožní využívať dátové balíky aj v rámci siete Telekomu.

Poskytovateľ za posledné týždne spustil e-shop a sieť sprístupnil v nových lokalitách . Klienti však stále nemôžu využívať prémiové SMS a ďalšie služby, ktorým sme sa venovali v samostatnom článku .

Čítajte aj 4ka: MMS-ky nebudú. Dátové balíky v Telekome možno áno

MMS správy 4ka nespustí

fotogaléria
4. operátor - logo Zdroj: redakcia Živé.sk

Zákazníci nováčika môžu zasielať iba SMS, multimediálne správy nie sú v sieti podporované. Operátor tvrdí, že ich ani neplánuje nasadiť.

„Nie, vzhľadom na výšku investície, ktorá by negatívne ovplyvnila výšku ceny pre koncového zákazníka, sme sa rozhodli MMS neimplementovať,“ uviedol špecialista pre vzťahy s médiami DanubiaTelu, ktorá 4ku vlastní Tomáš Stupavský.

Podľa Stupavského stačia zákazníkom SMS správy a prenos väčších dát realizujú cez internet, prípadne cez komunikačné aplikácie. Ide napríklad o Viber , WhatsApp , Facebook a iné služby.

Ak napríklad pošlete MMS-ku z Telekomu na číslo 4ky, na mobil vám príde kód a odkaz na stránku Telekomu, kde obsah nájdete.

Prenos aj cez internet

Ak si chcete preniesť číslo do siete 4ky, musíte navštíviť pobočku Slovenskej pošty. Prenos čísla cez internet zatiaľ nie je dostupný. Z webu si zatiaľ objednáte iba SIM kartu. Operátor sľubuje, že sa to zmení.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

„Na uvedených funkcionalitách pracujeme a testujeme ich. Predpokladáme ich nasadenie do konca roka,“ uviedol Stupavský.

Notifikačné správy nechodia

Operátor pri spúšťaní služieb uvádzal, že po aktivácii dátového balíka prídu zákazníkom notifikačné SMS s informáciou o minutí dát. Spolu mali prísť tri správy – ak vám ostávalo 900 MB, 500 MB a 50 MB. Realita je iná a SMS klientom neprídu.

Aj na základe dopytu našich zákazníkov nasadzujeme notifikačné SMS, ktoré budeme zasielať zákazníkom s aktivovaným dátovým balíkom. SMS správa im bude automaticky zaslaná,“ informoval zástupca 4ky. Kedy budú nasadené, nespresnil.

4ka dodáva, že ak u zákazníkov bude evidovať dopyt, zváži sprístupnenie dátovej poistky. Tá by sa mohla aktivovať po minutí všetkých dát – klient by si tak vybrať, či chce surfovať za sumu 4 centy za 1 MB, alebo si aktivuje ďalší internetový balík.

Vypnutie dát v Telekome? Uvidí sa

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

Sieť 4. mobilného operátora je aktuálne dostupná pre 47 percent populácie. Klient môže v sieti Štvorky získať 1 GB balík dát za jedno euro. Ten ale nemôžete využívať v sieti Telekomu, ktorú môžu zákazníci využívať v lokalitách, kde sieť nováčik nemá. Za rovnaký objem dát by ste v sieti partnera zaplatili až 40 eur.

Operátor preto uvažuje nad tým, že umožní dáta v Telekome zablokovať. „Pripravujeme produktovú inováciu, ktorá bude vychádzať v tejto oblasti v ústrety požiadavkám zákazníkov. Čoskoro budeme verejnosť o týchto zmenách informovať,“ povedal Stupavský.

Zároveň nevylučuje pridanie dátových balíkov, ktoré budú dostupné cez sieť Telekomu. „Zvažujeme ich nasadenie a rozhodneme sa na základe vyhodnotenia dopytu od zákazníkov,“ dodal zástupca poskytovateľa.

Štvorka stále neponúka detailnú mapu pokrytia svojich služieb. Stále na nej vyznačuje iba lokality s plným a čiastočným pokrytím. Operátor zopakoval, že v súčasnosti detailnú mapu neplánuje priniesť.

4ka: S Telekom o cene stále rokujeme

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Operátor sa dohodol na poskytovaní národného roamingu s Telekomom. Zatiaľ ale išlo iba o technickú implementáciu a sfunkčnení služieb. Na cenových podmienkach sa spolu ešte nedohodli.

„S naším partnerom, ktorý nám poskytuje službu 2G národného roamingu, sme síce dosiahli dohodu o prevádzke tejto služby, táto však zatiaľ neobsahuje dohodu o cenových podmienkach služby,“ povedal zástupca operátora.

Okrem cien rokuje aj ohľadom sprístupnenia 3G a 4G siete. „O cene a všetkých ostatných podmienkach národného roamingu s partnerom naďalej rokujeme,“ dodal.

Aj v zahraničí a bez obmedzení

Služby 4ky si môžu na pošte kúpiť aj obyvatelia Európskej únie, ktorí sa preukážu pasom. Kartu do zahraničia si zatiaľ nemôžu nechať poslať.

„Momentálne zvažujeme, či sa nám zasielanie kariet do zahraničia oplatí, z dôvodu zložitejšieho logistického procesu. Aj preto vyhodnocujeme finančnú efektivitu daného kroku,“ informoval Stupavský.

Problémom nemá byť len samotné doručenie, ale aj overenie totožnosti zákazníka a následná aktivácia. Ak si však obyvateľ únie kartu kúpi a využíva ju iba v zahraničí, nemá to byť podľa 4ky problém a operátor ho nebude nijako obmedzovať.

Nedá sa dovolať na linku Orangeu

Klienti nováčika sa zatiaľ nemôžu dovolať na zákaznícke centrum Orangeu 905. „Vieme o tomto probléme a je na zozname vecí, ktoré chceme vyriešiť. Zákazníkov, ktorí by ale chceli volať na spomínanú linku, je skutočne len minimum,“ informoval zástupca Štvorky. Na linku sa dovoláte vtedy, ak zadáte plné číslo – 0905 905 905.

Stretli ste sa s tým, že ste sa nemohli dovolať na nejaké čísla zo siete nováčika? Napíšte nám o tom v diskusii.