16.11.2015 13:08 | MobilMania

Má mobilný Windows problém? Android aplikácie možno nebudú

Zdroj: archív

Emulátor aplikácií pre Android na platforme Windows vraj zatiaľ nefunguje. A zrejme ani dlho nebude.

Americký Microsoft už v apríli avizoval , že pre Windows pripravuje „premostenia“, ktoré vývojárom uľahčia migrovanie ich Android či iOS aplikácií pod jeho platformu. Ako sa však zdá, gigantovi z Redmondu tento zámer možno nevyjde. Vyplýva to zo správ portálu Windows Central.

Microsoft pripravoval osobitné projekty pre jednotlivé platformy – Android, iOS, webové no i Win32 aplikácie. Ich označenie je Astoria, Islandwood, Westminister a Cantennial. A práve prvý menovaný by mal mať veľké problémy.

Niečo nie je v poriadku

Projekt Astoria v praxi predstavuje akýsi emulátor Android aplikácií. Má umožniť spustenie softvéru na platforme Windows 10 a Windows 10 Mobile bez toho, aby vývojári museli robiť väčšie (prípadne žiadne) zmeny v kóde.

Prístup k projektu nie je otvorený, tvorcovia aplikácií však oň mohli požiadať. Odozvu mohli Microsoftu posielať za pomoci interného fóra.

Viacerí vývojári však začali hlásiť, že aktivita Microsoftu na fórach klesla až k nule. Od septembra nie sú zodpovedané ich pripomienky a ani otázky, či projekt ešte vôbec pokračuje.

fotogaléria
zdroj: Microsoft Zdroj: Microsoft

Z mobilného Windowsu sa vytratil

Pred pár mesiacmi bol Android subsystém objavený v pripravovanom Windows 10 Mobile. Nadšenci tak ihneď začali hľadať cestu, ako aplikácie z konkurenčnej platformy spustiť. A hoci to mohlo spôsobiť veľké problémy, podarilo sa im to.

Od testovacieho zostavenia 10549 sa však pripravovaný subsystém v OS nenachádza. Nemusí však ísť nevyhnutne o potvrdenie načrtnutých dohadov. Microsoft mohol jednoducho „zakázať“ verejnosti skúšanie nedokončenej funkcie a riskovanie poškodenia daného zariadenia.

Príčina neznáma

Problémov v rámci projektu môže byť hneď niekoľko. Tým najpravdepodobnejším by mohli byť technické komplikácie. Hovorí sa napríklad o postupnom spomaľovaní systému v priebehu používania, na ktoré upozorňovali členovia Windows Insider programu.

fotogaléria
Schéma integrácie Android API do jadra NT (zdroj: Zdroj: WMPoweruser.com

V porovnaní s iOS by mala byť Astoria oveľa zložitejšou záležitosťou. Neoverené správy hovoria, že zatiaľ čo na Islandwoode pracovalo len päť developerov, emulátor pre Android aplikácie mal vyvíjať 60 až 80-členný tím.

Napriek možným nezdarom Microsoftu je však počuť dobré ohlasy na zvyšné tri projekty. Tie údajne napredujú podľa plánu a s dobrými výsledkami.

Či bola Astoria pozastavená alebo úplne ukončená, zatiaľ nie je jasné. Spoločnosť sa totiž v poslednom čase zmienkam o projekte vyhýbala. Ako dobre poznamenal Windows Central, verejnosť by mohla ukončenie projektu chápať ako zlyhanie.