24.11.2015 00:30 | MobilMania

Google dokáže na diaľku odomknúť tri štvrtiny smartfónov

Zdroj: dreamstime

Súkromie v operačnom systéme Android môže byť otázne. Google dokáže vzdialene odomknúť minimálne 74 % všetkých zariadení.

Na portáli Reddit sa tento víkend objavil dokument z kancelárie okresného štátneho zástupcu pre americký New York, ktorý pojednáva o šifrovaní smartfónov. V správe sa okrem iného uvádza, že spoločnosť Google dokáže odomknúť zariadenie s operačným systémom Android na základe žiadosti vyšetrovateľa.

Na diaľku zresetujú heslo

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

V dokumente sa píše, že Google aktívne pomáha orgánom činným v trestnom konaní presadzovať právo, pričom úzko spolupracuje s úradmi. Ak je spoločnosti doručený súdny príkaz za účelom získania dát zo zadržaného zariadenia, Google dokáže na diaľku zresetovať heslo zamknutého smartfónu či tabletu.

Avšak zariadenia s operačným systémom Android 5.0 Lollipop a vyšším podporujú možnosť šifrovania úložného priestoru. To dokáže efektívne zabrániť vzdialenému obnoveniu hesla a následnému získaniu prístupu k používateľským dátam. Avšak šifrovanie je vo väčšine prípadov predvolene vypnuté.

Google už pred dvomi rokmi v čase príchodu systému Android Lollipop informoval, že zabezpečenie dát bude predvolene zapnuté pre všetky zariadenia. Potom však prišli rôzne informácie o tom, že k tomu nedôjde kvôli slabému výkonu niektorých modelov na trhu.

Čítajte aj Google dokáže na diaľku odomknúť tri štvrtiny smartfónov

Najnovší Android je bezpečný

Spoločnosť neskôr uviedla, že šifrovanie bude automaticky zapnuté len na vlastnej produktovej rade Nexus . Sľub splnila s príchodom operačného systému Android 6.0 Marshmallow.

Vďaka šifrovaniu nemajú výrobcovia smartfónov ani operačného systému žiadne informácie o šifrovacích kľúčoch používateľov. Pripomeňme, že spoločnosť Apple zaviedla podobnú technológiu už v roku 2014 príchodom operačného systému iOS 8.

V bezpečí je minimum zariadení

Aktuálne je v bezpečí iba zanedbateľné percento zariadení. Podľa poslednej štatistiky zverejnenej na serveroch Android Developer má iba 0,3 percenta smartfónov nainštalovaný najnovší operačný systém Android 6.0 Marshmallow. Verziu Lollipop s voliteľným šifrovaním má 25,6 percenta.

Treba však zdôrazniť, že z tohto množstva zariadení majú automatické šifrovanie zapnuté iba majitelia produktovej rady Nexus. Ohrozených zariadení je minimálne 74 percent, pričom konečné číslo bude pravdepodobne ďaleko vyššie.

Ak chcete mať svoje dáta v bezpečí, na výber je hneď niekoľko možností. V prípade, že vaše zariadenie disponuje Androidom Lollipop a zároveň má dostatočný výkon na zašifrovanie a plynulý chod systému, odporúčame zapnúť doplnkovú možnosť v nastaveniach.

Ďalšou alternatívou je siahnuť po aktuálnej ponuke smartfónov s  najnovším Androidom 6.0. Poslednou voľbou je prejsť na inú platformu – zakúpiť si napríklad iOS zariadenie.

Ako si aktivovať šifrovanie

Ak máte smartfón s operačným systémom Android 5.0 a vyšším a chceli by ste zapnúť šifrovanie, stačí otvoriť ponuku „Nastavenia“, vybrať možnosť „Zabezpečenie“ a následne kliknúť na položku „Šifrovať telefón“.

fotogaléria
Varovanie pred samotným šifrovaním (zdroj: Ján Zdroj: Ján Koliba

Na displeji sa zobrazí informácia o tom, že je potrebné mať zapnutý zámok obrazovky. Nechýba ani varovanie, že jedinou možnosťou, ako telefón dešifrovať v prípade zabudnutia hesla, je obnovenie továrenských nastavení. Samozrejme, tým dôjde k úplnému vymazaniu všetkých dát.

Okrem toho by pred samotným šifrovaním mala byť batéria plne nabitá a telefón pre istotu pripojený na nabíjačku.