26.11.2015 16:00 | MobilMania

Test OnePlus X: Keď outsider hrá Ligu Majstrov

Zdroj: Martin Paluš

OnePlus prináša prémiové spracovanie a špičkový používateľský zážitok aj do nižších tried.

Príliš ambiciózne vyhlásenia k startupovej scéne jednoducho patria. Výnimkou nie je ani OnePlus, ktorý stavia svoju stratégiu na výkonných a lacných zariadeniach v kombinácii s virálnym marketingom. Vlajkový model pre tento rok, OnePlus 2, zástupcovia spoločnosti bez ostychu označili za zabijaka vlajkových lodí roku 2016.

Realita ukázala, že toto tvrdenie bolo prehnané. Inžinieri a dizajnéri však nezaspali a na trh priniesli aj OnePlus X. A ten má k titulu zabijaka oveľa bližšie, ako by sa pri pohľade na cenovku mohlo zdať.

fotogaléria
OnePlus X prichádza s jednoduchým a elegantným Zdroj: Martin Paluš

Trochu Sony, trochu Apple

Číňania priniesli do triedy smartfónov pod 300 eur málo vídaný punc luxusu. Nekonajú sa žiadne vŕzgajúce plasty či nedostatočné lícovanie jednotlivých dielov. OnePlus X tvorí jednoliaty celok v podobe skleného „sendviču“ s hliníkovou výplňou.

Obe strany smartfónu sú prikryté sklíčkom Gorilla Glass 3, ktoré je smerom k hranám príjemne zaoblené. Tento drobný detail má zásadný vplyv na používateľský zážitok. Pri držaní v dlani absentuje nepríjemné rezanie, ktoré poznáme napríklad z línie Xperia od Sony.

Rám zariadenia je vyrobený z anodizovaného hliníku. Ten na dotyk pôsobí prémiovo a dopomáhajú mu v tom aj ryhy po obvode, uľahčujúce používanie v jednej ruke. Predstavujú totiž akési záchytné body a redukujú riziko toho, že OnePlus X vykĺzne z dlane priamym smerom k zemi. Ako dodatočnú ochranu výrobca pribalil silikónové puzdro.

fotogaléria
Ovládacie tlačidlá majú iný povrch ako zvyšok Zdroj: Martin Paluš

Na testovanie sme mali k dispozícii čínsku verziu smartfónu, ktorá je hardvérovo identická s tou európskou. Hlavný rozdiel spočíva vo farebnom vyhotovení. OnePlus X je v našich končinách dostupný v konzervatívnejšom čiernom prevedení. Nám sa však zapáčila bielo-zlatá kombinácia, ušitá na vkus čínskeho publika. Je menej náchylná na zachytávanie viditeľných odtlačkov prstov. Rovnako zostanú lepšie skryté aj prípadné škrabance, ktoré časom pozbiera.

fotogaléria
Zadná strana smartfónu je prikrytá sklom. Biela Zdroj: Martin Paluš

OnePlus X je príjemne kompaktný. S rozmermi 140 × 69 × 6,9 milimetra ho bez problémov odložíme do vrecka nohavíc a takisto sa dá pohodlne ovládať jednou rukou. Hmotnosť 138 gramov ho robí tiež príjemne ľahkým.

Industriálny dizajn a inžinierska kvalita znesie aj porovnanie s najnovším iPhonom 6s . Rozdiely vo veľkosti týchto dvoch zariadení sú marginálne. Je však dôležité pripomenúť, že produkt od Apple má len 4,7-palcový displej, kým OnePlus X sa môže pochváliť panelom s uhlopriečkou päť palcov. Navyše je novinka z čínskej dielne o niekoľko gramov ľahšia.

fotogaléria
Na spodnej strane nájdeme mriežku mono Zdroj: Martin Paluš

Šetrenie na displeji? Kdeže

Lacnejšie smartfóny so sebou prinášajú celý rad kompromisov, ktoré sa zvyknú prejaviť napríklad aj na kvalite použitého displeja. Na naše prekvapenie však v tomto smere OnePlus nepoľavuje.

fotogaléria
Na ľavej hrane nájdeme posuvné tlačidlo, ktoré Zdroj: Martin Paluš

Novinka je vybavená špičkovým AMOLED panelom s FullHD rozlíšením. To v kombinácii s 5-palcovou uhlopriečkou vyústilo do veľmi jemného zobrazenia na úrovni 441 ppi. Číňania v tomto zmietli zo stola aj iPhone 6s a smerujú k vyšším métam. Sme radi, že sa OnePlus X nenechal strhnúť nezmyselným trendom QuadHD panelov, ktoré prinášajú snáď len vyššiu záťaž na procesor, batériu a peňaženku.

fotogaléria
Pod displejom sa nachádzajú kapacitné tlačidlá Zdroj: Martin Paluš

Teší nás aj vysoká úroveň jasu displeja, viditeľnosť v exteriéroch je excelentná. Rovnako dobre je na tom panel aj s kontrastom a podaním čiernej. Vďaka technológii AMOLED vedia totiž jednotlivé pixely úplne zhasnúť. Na špičkovej úrovni sú taktiež pozorovacie uhly. K farebným deformáciám nedochádza ani pri extrémnych náklonoch.

Ak by sme chceli byť veľmi prísni, poukázali by sme na „chladnejšie“ farebné podanie, čo v praxi znamená, že biela má modrastý nádych. Pri pohľade na cenu však túto drobnosť výrobcovi radi odpustíme.

Prezlečený OnePlus One

Z hľadiska hardvérovej výbavy je OnePlus X stávkou na istotu. Namiesto modernejších 64-bitových čipsetov zo strednej triedy sa výrobca rozhodol použiť overený Snapdragon 801 so štvorjadrovým procesorom na frekvencii 2,3 GHz a grafickým akcelerátorom Adreno 330. Túto dvojicu dopĺňajú 3 GB operačnej pamäte.

Pri predstavení zariadenia zástupcovia spoločnosti priznali, že sa pohrávali s myšlienkou použitia modernejšieho osemjadrového procesora a čipsetu Snapdragon 617 , avšak počas testov sa „osemstojednotka“ ukázala ako lepšia voľba.

Čítajte aj Test OnePlus X: Keď outsider hrá Ligu Majstrov

Vnútorné úložisko má objem 16 GB, pričom pre používateľa je na úvod dostupných približne 12 GB. OnePlus X disponuje slotom na pamäťové karty MicroSD, ktorý alternuje aj ako miesto pri prípadné pridanie druhej karty SIM.

Smartfón pre každého

Zabudnime však na chvíľu na jadrá, gigahertze a gigabajty. To čo je najdôležitejšie, je používateľský zážitok. A práve v tomto smere je OnePlus X skutočným zabijakom. V porovnaní napríklad s iPhonom 6s či Samsungom Galaxy S6 Edge+ novinka z Číny vôbec nezaostáva. Prekvapenie? Aj pre nás...

Pohyb v systéme je plynulý. Počas testovania sme sa nestretli s jediným pádom aplikácie či nečakaným reštartom. Hneď po uvedení do prevádzky nás privítali dve aktualizácie, zamerané na opravy chýb, posilnenie stability a optimalizáciu výdrže batérie.

OnePlus X na trh prichádza so starším systémom Android 5.1.1 Lollipop. Ten je špeciálne upravený, nesie meno OxygenOS. Aktualizácia na Android 6.0 Marshmallow je už oficiálne potvrdená a jej príchod je naplánovaný na prvý štvrťrok budúceho roka.

Ponuka rýchlych nastavení v sťahovacej lište je modifikovateľná a používateľ ich môže usporiadať podľa vlastných potrieb - Plocha naľavo je od primárnej domácej obrazovky je určená pre rozhranie s názvom Shelf, kde nájdeme najpoužívanejšie aplikácie a widgety, ktoré tak zbytočne nezaberajú miesto na domácich obrazovkách. Ak Shelf nechceme používať, stačí ho vypnúť v nastaveniach

V softvérovej oblasti by sa od čínskeho výrobcu mohli učiť aj takí giganti ako Sony, Samsung či HTC. Pragmatický prístup a zmysluplné úpravy sú prerastené celým rozhraním.

Jeho grafická podoba je na nerozoznanie od čistého Androidu, ako ho prezentuje Google. Nenájdeme tu žiadne duplicitné aplikácie a celkový výzor systému pôsobí profesionálne a konzistentne.

Veľkosť mriežky v ponuke aplikácií je modifikovateľná - Systém obsahuje tmavú tému v celom rozhraní, ktorá nechá vyniknúť kvality AMOLED displeja, navyše je šetrnejšia k batérii

K dispozícii sú aj široké možnosti úprav či iné vychytávky. Za všetky spomeňme, že rolovacia notifikačná lišta sa dá stiahnuť pohybom prsta smerom nadol kdekoľvek na domácej obrazovke.

Farba ovládacích prvkov, ako sú napríklad posuvníky v nastaveniach je modifikovateľná - Notifikačná LED dióda dokáže svietiť v ôsmich farbách, podľa toho čo momentálne indikuje. Nastavenia sú plne v rukách používateľa

Testovaný smartfón podporuje aj funkciu Ambient Display, prichádzajúce notifikácie zobrazí pomocou tlmeného rozsvietenia vybraných pixelov. Táto funkcionalita sa automaticky aktivuje ak vyberieme telefón z vrecka alebo mávneme rukou ponad senzor priblíženia

OnePlus nám dáva na výber – môžeme používať kapacitné tlačidlá pod displejom, alebo zvoliť možnosť softvérových ovládacích prvkov priamo na displeji, ktoré je možné usporiadať podľa vlastných potrieb - Aj napriek staršiemu systému OnePlus X umožňuje správu prístupov nainštalovaných aplikácií k systémovým prvkom ako sú kontakty či fotogaléria

Bonusové funkcie sú prehľadne usporiadané a skryté v nastaveniach smartfónu. Ako a či vôbec si používateľ prispôsobí smartfón svojim potrebám, je plne v jeho rukách.

Uspokojivá výdrž

Vstavaný akumulátor má veľkosť 2 520 mAh. OnePlus X nie je žiadnym rekordérom. Bez problémov však vydrží celodenné pracovné nasadenie, pričom večer nám zvyčajne zostávala rezerva na úrovni asi 15 percent. S dvomi dňami bez nabíjačky by sme nepočítali.

Niekde sa však muselo šetriť aj prísnejšie. K dispozícii tak nie je žiadna z foriem rýchleho nabíjania či možnosť bezdrôtového doplnenia energie. Najmä vzhľadom na cenu zariadenia nejde o nič neodpustiteľné a ak sa bez týchto funkcií obíde trikrát drahší iPhone, môžeme to lacnému telefónu z Číny vyčítať len ťažko.

Obstojný fotoaparát

V oblasti konektivity dostávame podporu pre siete LTE, Bluetooth 4.0 a Wi-Fi b/g/n, avšak bez schopnosti pripájať sa k 5GHz sieťam. Nechýbajú lokalizačné systémy GPS ani ruský Glonass. Nečakaným bonusom je staré dobré FM rádio, ktoré sa zo smartfónov v priebehu rokov postupne vytráca. Chýba však NFC na rýchle párovanie s príslušenstvom či bezkontaktné platby.

OnePlus X disponuje hlavným fotoaparátom s rozlíšením 13 Mpx a prisvetľovacou LED diódou. Milovníkov selfie zase poteší 8 Mpx predná kamera. Za čo si OnePlus určite zaslúži pochvalu, je rýchlosť snímania. Smelo sa môže porovnávať so špičkou.

fotogaléria
Fotoaparát na našu radosť nevystupuje z tela Zdroj: Martin Paluš

Kvalita jednotlivých záberov nikomu dych nevyrazí. Netvrdíme, že integrovaný fotoaparát je zlý, to zďaleka nie. Prinajlepšom si ale odnesie hodnotenie priemerný. Pri dostatku svetla sa snímky vyznačujú množstvom detailov a verným farebným podaním. Na svoje limity senzor naráža pri horších svetelných podmienkach. Tu sa objavuje výrazný šum a problémy so zaostrovaním, ktoré zásadne spomaľujú fotenie ako také.

fotogaléria
OnePlus X: Testovacia foto Zdroj: Martin Paluš

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Hodnotenie: Správne urobený smartfón

Odpísať OnePlus X ako ďalší z radu lacných čínskych smartfónov by bolo obrovskou chybou. Výrobcu musíme pochváliť za dizajn a kvalitu konštrukcie, obstojí aj v porovnaní s niekoľkonásobne drahšími modelmi.

Čítajte aj Test OnePlus X: Keď outsider hrá Ligu Majstrov

Podrobná analýza hardvérových špecifikácií prakticky nemá zmysel. To, čo je skutočne dôležité, je používateľský zážitok zo smartfónu ako celku. Softvérová nadstavba v podobe OxygenOS je jednou z najlepších, aké v súčasnom svete smartfónov s Androidom nájdeme. Mrzí nás len slabšia výdrž batérie, priemerný fotoaparát či absencia NFC.

Za cenu 269 eur OnePlus X prináša až šokujúco málo kompromisov. Aj keď sa konkurencia hľadá skutočne ťažko, alternatívy existujú. Spomeňme prémiový Huawei P8 s výkonnejším procesorom a lepším fotoaparátom za približne 345 eur. Motorola Moto X Play zas ponúkne lepšiu výdrž batérie, i keď sa nemôže pochváliť luxusným spracovaním. Za až smiešne nízku cenu pod 300 eur sa dopredáva aj extravagantný zahnutý smartfón LG G Flex 2.

Čítajte aj Test OnePlus X: Keď outsider hrá Ligu Majstrov

Prípadní záujemcovia o kúpu zariadenia si zatiaľ musia počkať na pozvánku. OnePlus však sľubuje , že získať novinku bude jednoduchšie ako v prípade jej predchodcov. Už v najbližších týždňoch budú spustené krátkodobé predajné akcie, počas ktorých bude možné smartfón kúpiť bez nutnosti pozvania.

Rovnako sa nadšenci môžu spoľahnúť aj na predajcov spomedzi tretích strán – rovnako ako my. Zvolili sme jednu z overených alternatív v podobe obchodu Oppomart a za telefón sme aj s poštovným zaplatili 315 eur. Od zadania objednávky po doručenie pritom uplynulo len 8 kalendárnych dní.