26.11.2015 10:36 | MobilMania
Doplnené

SMS lístky dorazili na slovenské železnice. Majú limity

Zdroj: ČTK

Len pre vybrané typy vlakov a na obmedzenú vzdialenosť. V úvodnej fáze na troch tratiach.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila testovaciu prevádzku predaja cestovných lístkov cez SMS . V úvodnej fáze sa dajú využiť pri nástupe na troch traťových úsekoch a len vybranej skupine vlakov.

Keďže ZSSK platnosť dokladov ohraničila dĺžkou cestovania, nejde o náhradu internetového predaja alebo osobných pokladníc, ale len „núdzové“ riešenie. Novinka má znížiť počet čiernych pasažierov a zjednodušiť prácu vlakvedúcich. Zároveň sa nestane, že v prípade dlhého radu človek spoj nestihne.

Sprievodcu hľadať netreba

Pre kúpu cestovného dokladu stačí do SMS správy napísať konkrétne písmeno podľa typu cestujúceho. Okrem obyčajného lístka je na výber i zľavnený, bezplatný a pre bicykel alebo batožinu. Rovnako sa dá získať aj pre spolucestujúceho. Jedinou podmienkou je prítomnosť predmetného mobilného telefónu vo vlaku.

Mobilný lístok platí na osobných a zrýchlených vlakoch ako aj regionálnych expresoch, ktoré zastavujú práve na staniciach bez osobnej pokladnice, respektíve majú limitované otváracie hodiny daného pracoviska.

V úvodnej testovacej fáze sa lístky dajú využiť pri cestovaní na nasledujúcich úsekoch:

  • Trnava – Kúty
  • Čadca – Makov
  • Humenné – Stakčín

Mapy s vyznačenými úsekmi, kde sa dajú využiť SMS lístky (zdroj: Železničná spoločnosť Slovensko)

Každá nástupná stanica má pridelené jedinečné číslo , na ktoré treba SMS zaslať. Služba momentálne funguje len v sieťach slovenských operátorov Orange, Telekom a O2 Slovakia. V 4ke nie.

Potvrdzovacia správa by mala prísť približne do dvoch minút. Následne môže občan nastúpiť do vlaku, pričom sprievodcu nemusí aktívne vyhľadať ani po vypršaní platnosti lístka. „Pri prvej kontrole sa preukáže SMS lístkom. Ak cestuje ďalej, dokúpi si cestovný doklad na ďalšiu cestu,“ oboznamuje dopravca.

Rôzna vzdialenosť i časová platnosť

fotogaléria
SMS lístok pre vlaky ZSSK Zdroj: Železničná spoločnosť Slovensko

Typy lístkov sú pomerne zložité. Presná platnosť lístka závisí od skutočnosti, či je na stanici otvorená pokladňa, a tiež typu cestujúceho. Keď platiaci zákazníci začínajú svoju trasu na stanici bez zabezpečeného predaja alebo mimo prevádzkových hodín pokladnice, lístok platí na úseku dlhom osem kilometrov.

Na nástup má človek priestor 30 minút od doručenia potvrdzovacej správy a doraziť do cieľa musí v rámci časovej platnosti dokladu.

Základná cena SMS je 44 centov. V sumáre sa tak kúpa telefónom oplatí viac ako hotovosťou, kedy maximálna vzdialenosť vychádza na 65 centov. Zrejmá je preto snaha motivovať ľudí, aby cestovné zaplatili a nespoliehali sa, že sprievodca im nestihne lístok vydať.

Ak predaj lístkov na stanici prebieha, cena SMS je podstatne vyššia. V prípade obyčajného cestovného vyjde na 1,80 eura. Od doručenia potvrdzujúcej správy má ale platnosť 60 minút a zákazník sa odvezie do 20 kilometrov.

V tomto prípade je pre zákazníka výhodnejšie využiť osobný nákup alebo internetový predaj.

Pre občanov s nárokom na bezplatnú prepravu spoločnosť ponúka len doklady bez kilometrového limitu. Majú iba časové obmedzenie 180 minút. Avšak, v prípade dostupného predaja na mieste za SMS zaplatia 80 eurocentov.

Cestujúci nemusí poznať presné časy predaja cestovných lístkov na staniciach. „Systém je nastavený tak, aby podľa otváracích hodín vybral sám správnu SMS,“ uvádza ZSSK.

Cestujúci Text SMS Nedostupný predaj lístkov v pokladnici (do 8 km, 30 minút) Dostupný predaj lístkov v pokladnici (do 20 km, 60 minút)
Obyčajný O 0,44 € 1,80 €
Zľavnený Z 0,30 € 1,30 €
Bezplatný B 0,00 €* 0,80 €*
Bicykel a batožina X 1,50 € 1,50 €

Zdroj: Železničná spoločnosť Slovensko, * bezplatné lístky platia 180 minút bez obmedzenia km

Možnosť prestupu

Nechýba možnosť prestupu na iný spoj. Stále si však treba dať pozor, že sa lístok nevzťahuje na rýchlik či medzinárodný expres.

Na druhej strane, zákazník sa môže vďaka mobilnému lístku počas jeho platnosti prepraviť aj mimo spomínaných tratí. Napríklad z Trnavy sa dostane do Serede alebo Leopoldova. V opačnom smere ale už uvedená možnosť neplatí.

Pripomeňme, že štátny dopravca ponúkal možnosť preukázať sa SMS správou aj pred niekoľkými rokmi. Vtedy však išlo o súčasť internetového cestovného dokladu a cestujúci sa mohol rozhodnúť, či chce okrem súboru s grafickým kódom dostať aj správu s číslom lístka na mobilný telefón. Zrušenie možnosti ZSSK zdôvodňovala zamedzením podvodov.

Doplnené: Informácie o telefónnych číslach pre jednotlivé nástupné stanice cestujúci nájdu popri internetovej stránke aj na konkrétnych zastávkach a priamo vo vlakoch na pilotných linkách prostredníctvom plagátov, nálepiek alebo propagačných letákov.

Firma chce po vyhodnotení pilotnej fázy rozšíriť SMS lístky na celé územie Slovenska, spresnil v tlačovej správe riaditeľ Úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt.