27.11.2015 07:00 | MobilMania

Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Zdroj: redakcia

Ak hľadáte najlepší pomer ceny a výkonu, poradíme. Tento rok má hlavné slovo Čína.

Dobre sa rozhodnúť pri výbere nového smartfónu je každé vianočné sviatky ťažšie a ťažšie. Stačí si otvoriť ktorýkoľvek cenový porovnávač, v záplave drobných osobných asistentov sa dá stratiť už na prvej strane. Spomeniete si ešte na časy, kedy sme vyberali spomedzi piatich veľkých značiek, pričom ich konkurencia len zúfalo rátala každý predaný kus?

Dnes by nám na spočítanie dôležitých hráčov nestačili prsty na rukách. Čína hrá extrémne dôležitú rolu, už dávno totiž neponúka iba lacné a nepoužiteľné plastové hračky. Ak chceme dostať čo najviac za čo najmenej, zoznam zaujímavých smartfónov ázijské výrobky okupujú v drvivej väčšine. Ktoré mobily sa naozaj oplatia?

OnePlus X

Značka OnePlus je favoritom na najlepšiu kúpu už od čias ovedenia prvého modelu One . Aj jeho tohtoročný nástupca sa teší veľkej priazni. Niet sa čo čudovať, výbavou sa môže porovnávať so špičkou, cenou sa však zaraďuje podstatne nižšie.

Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Viac ako OnePlus 2 nás ale dostal menší model X. Vynikajúce továrenské spracovanie, vyladený systém či špičkový displej sú v takejto podobe za 269 eur u konkurencie nereálnou požiadavkou. Nevýhodou je nutnosť nakupovania na pozvánky, to sa však dá obísť niektorým z čínskych e-shopov. Ak sa nebojíte. Skúsili sme to aj my, telefón prišiel za 8 dní a navyše sme dostali aj príťažlivú bielu verziu, ktorá sa v Európe nepredáva.

fotogaléria
OnePlus X Zdroj: redakcia

Xiaomi Redmi 2

Priekopníkom v šokujúco nízkych cenách je aj Xiaomi. Kým čakáme na nový top model , určite sa oplatí načrieť aj do ponuky lacnejších kúskov z čínskej dielne. Redmi 2 ponúkne 4,7-palcový HD displej, štvorjadrový procesor, svižný systém Android a tiež slušný 8Mpx fotoaparát.

fotogaléria
Xiaomi Redmi 2 Zdroj: redakcia
Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Mobil možno nevyzerá najluxusnejšie, no tomu zodpovedá aj cena okolo 140 eur. A to už je aj so slovenskou prirážkou.

Huawei P8 Lite

Huawei má dlhšiu dobu silné zázemie aj na európskych trhoch. Nepodarilo sa mu to iba nízkou cenou, veľký podiel mali na tom akciové ponuky operátorov a v neposlednom rade aj technická vyspelosť jeho zariadení.

Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Model P8 Lite sa môže pochváliť kvalitnou konštrukciou, 5-palcovým HD displejom, 13Mpx fotoaparátom a predovšetkým cenou, ktorá štartuje na 200 eurách. V predaji je čierny, biely aj zaujímavý zlatý variant.

fotogaléria
Huawei P8 Lite Zdroj: redakcia

Apple iPhone 6

Apple nikdy nebol jednotkou v papierovom výkone, jeho zariadenia ale majú iné čaro. Štýl, jednoduchý a stabilný systém, široká ponuka kvalitných aplikácií a výborná politika softvérových aktualizácií očividne stoja mnohým za príplatok.

fotogaléria
Apple iPhone 6 Zdroj: redakcia
Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Minuloročný model zďaleka nie je zastaraný, dá sa pritom kúpiť už za 540 eur v základnej 16GB verzii. Nie je to málo, no výrobca ho mieni podporovať aktualizáciami systému iOS ešte niekoľko rokov. Tomu zodpovedá aj pomalý pokles ceny, jeho kúpou preto nevyhodíte peniaze do vzduchu.

LG G Flex 2

Experiment so zahnutým displejom vôbec nebol zbytočný. Aj v redakčnom teste sme si netradičný tvar smartfónu obľúbili, masovka sa z LG G Flex 2 ale nestala. Zásoby banánových smartfónov sa preto dnes predávajú za cenu okolo 300 eur, čo je za nedávny high-end veľmi rozumná čiastka.

Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Okrem kvalitného FullHD panela zaujme mobil zadným krytom, ktorý sám „lieči“ drobné škrabance. Do vyšších tried ho posúva tiež osemjadrový procesor, 13Mpx fotoaparát či rýchle nabíjanie QuickCharge 2.0. Silný favorit.

fotogaléria
LG G Flex 2 Zdroj: redakcia

BlackBerry Q10

BlackBerry nie je v posledných rokoch zrovna na výslní, konkurenčné platformy ukrajujú legende slávu aj vo firemnej sfére. Veľká škoda, stále totiž ide o kvalitné zariadenia s dobre poňatým systémom. Q10 navyše ako jeden z mála ponúkne hardvérovú klávesnicu.

Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Záujemcovia sa musia povzniesť nad slabšiu ponuku aplikácií, ani úzka spolupráca s Androidom tento nedostatok úplne nerieši. Taktiež si treba istý čas zvykať na netradičné ovládanie, za cenu okolo 200 eur je ale tento smartfón veľmi zaujímavou alternatívou k mainstreamu. Dostupný je v bielej i čiernej farbe.

fotogaléria
BlackBerry Q10 Zdroj: redakcia

Lenovo Vibe P1m

Čínske Lenovo má u nás sympatie za to, že sa okrem honby za papierovým výkonom venuje aj kapacite batérií. Model P1m má 4 000mAh akumulátor, ktorý je schopný udržať ho v prevádzke dva až tri dni aj bez výrazného šetrenia energie. Stále to nie je dokonalé, no aj tých pár hodín výdrže navyše poteší.

Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Z výbavy stojí za pozornosť 5-palcový HD displej, 2 GB RAM či 8Mpx fotoaparát. P1m používa lacnejší čipset Mediatek a štvorjadrový procesor s taktom 1 GHz, chod systému ale nie je výrazne spomalený. Lákavá je cena, ktorá podlieza 200-eurovú hranicu.

fotogaléria
Lenovo Vibe P1m Zdroj: redakcia

Microsoft Lumia 535

Ak váš rozpočet nedosahuje trojcifernú sumu, jasnou voľbou je Lumia 535. V e-shopoch sa jej cena dokázala zmestiť pod stovku a to aj napriek tomu, že je vybavená 5-palcovým displejom, štvorjadrovým procesorom, otvoreným operačným systémom Windows Phone 8.1 či vcelku schopným 5Mpx fotoaparátom.

Čítajte aj Tieto smartfóny sa oplatia, vyberáme najlepšie ponuky

Pravdaže, treba počítať s kompromismi. Displej má viditeľný raster kvôli rozlíšeniu 540 × 960 bodov, konštrukcia nepatrí k najkvalitnejším a ponuka aplikácií stále nedobehla konkurenciu. Pozitívne ohlasy množstva majiteľov Windows Phone zariadení ale znejú lákavo.

fotogaléria
Microsoft Lumia 535 Zdroj: redakcia