10.12.2015 13:02 | Bleskovky MobilMania.sk

O2 sprístupnilo 4G sieť pre 25 percent populácie

Zdroj: dreamstime

Operátor splnil licenčné podmienky. Rýchlou sieťou už pokrýva štvrtinu populácie.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Mobilný operátor oznámil, že splnil svoj redukovaný plán v pokrývaní LTE sieťou a je dostupná pre štvrtinu obyvateľstva. Rýchlu sieť operátor tento rok sprístupnil v trinástich najväčších mestách.

LTE sieť je dostupná v mestách Bratislava, Košice, Trnava, Martin, Vrútky, Nitra, Prešov, Zvolen, Banská Bystrica, Poprad, Prievidza, Bojnice, Žilina, Trenčín a Považská Bystrica.

Teoretickým maximom siete je 73/23 Mbit/s. Reálne rýchlosti majú byť na úrovni 25/15 Mbit/s.

„Pokrytím 25 percent populácie Slovenska sme splnili licenčnú povinnosť vo vzťahu k pridelenej frekvencii. Neustále sa snažíme efektívne budovať našu sieť a napĺňať reálne potreby zákazníkov,“ uviedol generálny riaditeľ O2 Peter Gažík.

O2 vybudovalo LTE pre štvrtinu populácie – je to presne toľko, koľko jej to prikazuje získaná licencia na 4G frekvencie. Pôvodne mala byť rýchla sieť dostupná do konca roka pre polovicu populácie. Operátor však počítal s tým, že sieť bude stavať spolu s Orangeom.

Pokrytie sa má zvyšovať

Budúci rok má pokrytie LTE siete dosiahnuť necelých 60 percent populácie a na rad majú prísť aj menšie mestá a obce.

„Asi 40 percent zákazníkov na trhu vlastní smartfón, pričom podiel smartfónov schopných pracovať v 4G je približne iba 15 percent,“ uviedlo O2 v tlačovej správe.

Konkurencia je výrazne ďalej  

Telekom má rýchlu sieť pre 74 percent populácie a z miest mu chýba pokryť už iba Kráľovský Chlmec, Veľké Kapušany, Čierna nad Tisou a Želiezovce. Výrazne investuje aj do pokrývania obcí.

Naposledy Orange avizoval dostupnosť 4G siete pre viac než 64 percent populácie. 4G je dostupné už v každom meste s výnimkou mesta Strážske. Swan (4ka) má rýchlu sieť  pre 47 percent obyvateľstva, uvádza operátor. Do konca roka sa má navýšiť na polovicu populácie.