21.12.2015 09:00 | MobilMania
Video

Takto mobil zmeníte na počítač: Vyskúšali sme Continuum

Zdroj: redakcia

Špeciálna funkcia mobilných Windows 10 má skutočne veľký potenciál.

Microsoft po dlhom čakaní uviedol na trh so smartfónmi nové vlajkové lode. Lumia 950 a 950 XL sú nástupcami vydarenej, takmer rok a pol starej 930-tky . Jedným z hlavných lákadiel noviniek sa stalo Continuum – funkcia, ktorá vďaka externému monitoru urobí zo smartfónu minipočítač . V týchto dňoch si už vymoženosť môžu vyskúšať prví zákazníci a zvedaví sme na ňu boli aj v redakcii.

Cez dock i podomácky

Základom novej technológie je prepojenie smartfónu a externej obrazovky – či už počítačového monitora alebo televízora. Ide to ako cez kábel, tak aj bezdrôtovo.

fotogaléria
Microsoft Display Dock pre Continuum Zdroj: Martin Hodás

Masívne propagovaným riešením je využitie takzvaného Display Docku . Ide o malú „škatuľku“, ktorá slúži na prepojenie oboch zariadení a zapojenie periférií. Jej cena sa na našom trhu pohybuje okolo 80 eur. Hardvérovo nemožno Display Docku nič vytknúť. Konštrukcia je kovová a spodná strana má protišmykový povrch.

fotogaléria
Microsoft Display Dock pre Continuum Zdroj: Martin Hodás

Výhodou dokovacej stanice je prítomnosť troch USB 2.0 portov, pričom jeden je špeciálne určený aj na nabíjanie iných zariadení. Vďaka USB vstupom sa dá k telefónu pripojiť napríklad externý disk. A keďže Display Dock musí byť zapojený v sieti, smartfón sa pri používaní Continuua zároveň aj nabíja. Obrazový výstup (HDMI či DisplayPort) podporuje maximálne rozlíšenie FullHD pri 60 fps.

Čítajte aj Takto mobil zmeníte na počítač: Vyskúšali sme Continuum

Ak chcete ušetriť, k dispozícii je aj provizórne riešenie, napríklad za pomoci HDMI kábla a redukcie do USB Type-C. Musíme ale dodať, že v tomto prípade môže záležať aj na kvalite použitého príslušenstva. Zároveň nebudete môcť zapojiť bezdrôtové zariadenia, ktoré využívajú USB dongle.

Video:

Ide to aj bezdrôtovo

Continuum si rozumie aj s Miracastom – technológiou na bezdrôtový prenos obrazu. Ak teda nie je k dispozícii dok, stačí TV s podporou tejto funkcie.

Alternatívou je tiež zapojenie vhodného zariadenia, ako napríklad Microsoft Wireless Display Adapter, ktoré funkcionalitu Miracastu sprostredkuje akémukoľvek monitoru s HDMI vstupom. Aj tu však platia isté obmedzenia, hlavne vo vzťahu k zhoršenej kvalite (kvôli kompresii) a odozve.

Kábel je kábel

Z uvedeného vyplýva, že najvyššia úroveň používateľského zážitku je dosiahnutá pri prepojení cez kábel. Zapojenie je jednoduché – stačí pripojiť napájanie a kábel k monitoru. Následne ďalším káblom prepojiť Display Dock so smartfónom.

Mobilná aplikácia vás automaticky prevedie prvým spustením (zdroj: redakcia)

Spojenie sa inicializuje okamžite. Automaticky je aktivovaná mobilná aplikácia Continuum, ktorá sa pri prvom spustení opýta, či používateľ vidí obrazový výstup. V rohoch obrazovky sa pritom objavia šípky, podľa ktorých zistí, či je obraz korektne roztiahnutý na celú šírku obrazovky.

Po úspešnom nadviazaní spojenia je na monitore prehraná prezentácia funkcie Continuum. Neskoršie opätovné pripojenie už prebieha jednoduchšie. Mobilná aplikácia sa sama spustí a na monitore sa ihneď objaví pracovná plocha Windows 10. „Vreckový počítač“ je tak okamžite pripravený na prácu.

Milo nás prekvapilo jednoduché pripojenie periférií, ktoré si nevyžadovalo dodatočné stiahnutie ovládačov. Microsoft v tomto prípade evidentne čerpá zo svojich skúseností s vývojom klasického systému a je to iba na prospech veci.

Známe prostredie v oklieštenej podobe

Používateľa privíta dobre známa pracovná plocha z Windows 10. Panel úloh zahŕňa tlačidlo pre vstup do ponuky Štart, krok späť, spustenie Cortany a tlačidlo pre prepínanie medzi aplikáciami.

Hlavnou zmenou je chýbajúci „tray“ v pravom dolnom rohu, kde nájdeme iba notifikačné centrum. Čo pribudlo je naopak horná lišta s informáciami o signáli, čase či batérii.

fotogaléria
Akčné centrum si žiada drobné úpravy (zdroj: Zdroj: redakcia

Už tu však narážame na prvé nedokonalosti používateľského prostredia. Takzvané „akčné centrum“, na rozdiel od plnohodnotného Windows 10, nepochopiteľne ponúka ovládacie prvky v hornej časti obrazovky. Predvolené sú navyše minimalizované.

Pre prístup k viacerým položkám je preto najprv potrebné otvoriť centrum v pravom dolnom rohu, následne rozbaliť kompletnú ponuku v pravom hornom rohu, čo je značne nekomfortné (a najmä nelogické).

Plnohodnotné nie je ani prepínanie aplikácií. Špeciálne tlačidlo na tento účel si vo Windows 10 našlo miesto najmä vďaka inej prednosti – správe virtuálnych plôch. Na ne však v Continuu môžeme zabudnúť. V popredí môže navyše bežať len jedna aplikácia súčasne, skutočný multitasking tu nehľadajte.

fotogaléria
V popredí môže byť spustená len jedna aplikácia Zdroj: redakcia

Tlačidlo Cortany bude tiež na nič, a to väčšine Slovákov, ktorí používajú systém v rodnom jazyku. Ak totiž telefón nedeteguje regionálne nastavenie pre krajinu, ktorá je digitálnou asistentkou oficiálne podporovaná, fungovať bude len bežné vyhľadávanie cez Bing.

Predvolené tlačidlá v paneli úloh sa nedajú upraviť či odstrániť. Rovnako nejde meniť poradie ikon spustených aplikácií. Používateľ nemôže na pracovnú plochu umiestniť žiadne skratky, dokonca ani len zvoliť jej pozadie. Možnosti personalizácie tak v špeciálnom režime prakticky nenájdeme.

Štart ako ho (ne)poznáme

Samostatnou kapitolou systému je menu Štart. V Continuu na seba prevezme podobu domovskej obrazovky smartfónu s pridruženým panelom aplikácií.

Menu Štart je totožné s domovskou obrazovkou smartfónu (zdroj: redakcia)

Nie všetky z nich sa dajú v tomto režime spustiť. Takéto nástroje sú preto odlíšené šedým filtrom a pri pokuse o ich zapnutie sa objaví chybové hlásenie. Windows 10 v takom prípade používateľovi ponúkne, že danú aplikáciu spustí na smartfóne.

S ním je totiž možné narábať bez obmedzení aj počas prepojenia s externou obrazovkou. Po chvíli používania sa však dostaví citeľné zahrievanie. Príjemné nie je, ale vzhľadom ako veľmi výkonnostne namáhavý je tento režim a že sa smartfón súčasne aj nabíja, je to stále prijateľné.

Univerzálne aplikácie: Otázka pre vývojárov

Princíp Continuua spočíva v škálovaní takzvaných univerzálnych aplikácií. Vedia sa prispôsobiť uhlopriečke zariadenia, preto netreba inštalovať rovnaký softvér dvakrát. Jedna verzia napríklad Wordu tak funguje na mobile a vie sa „roztiahnuť“ aj pri použití na veľkej obrazovke.

Problémom však je, že univerzálnych aplikácií je zatiaľ pomerne málo . Tie základné pochádzajú priamo z dielne Microsoftu. Používatelia tak majú od začiatku k dispozícii aspoň nevyhnutné nástroje v podobe prehliadača Edge, e-mailového klienta a kalendára Outlook, prehrávače multimédií, mapy a v neposlednom rade kancelársky balík Office (hoci len v mobilnej a od budúceho roka spoplatnenej verzii ).

Rozdiel medzi mobilným Outlookom (vľavo) a desktopovou aplikáciou Pošta (zdroj: redakcia)

Všetky z nich sme si aj vyskúšali a musíme uznať, že táto filozofia naozaj funguje. Microsoft dokonca sprístupnil aj univerzálnu aplikáciu pre Facebook, ktorá tak môže slúžiť ako alternatíva k bežnému webovému rozhraniu služby.

No ako Windows 10 Mobile , tak aj Continuum bude opäť raz spoliehať na pomoc vývojárov. Bez ich prispenia totiž v Obchode nebude dostatočné množstvo nástrojov, ktoré by systém i funkciu dostatočne zatraktívnili.

Čítajte aj Takto mobil zmeníte na počítač: Vyskúšali sme Continuum

Výhodou univerzálnych aplikácií je fakt, že fungujú aj na bežných PC. To môže ich tvorcov lákať oveľa viac než len tápajúca mobilná platforma . Skutočným ťahákom pre Continuum by však bola podpora bežných Win32 (a iných) aplikácií, teda softvéru z bežných desktopov.

Vreckový „pseudo-PC“ by sa razom mohol reálne priblížiť skutočnému počítaču a Microsoft už verejne avizoval, že hľadá spôsob, ako takúto podporu dosiahnuť.

Porovnanie Office Mobile (vľavo) a plnohodnotného kancelárskeho balíka (zdroj: redakcia)

Len pre vlajkové lode

Vykresľovanie obrazu na 2K displeji Lumií a (maximálne) FullHD externej obrazovke si vyžiadalo potrebnú dávku výkonu. Minimálnou hardvérovou požiadavkou pre Continuum je procesor Snapdragon 808. Funkcia je tak v súčasnosti obmedzená len na high-end zariadenia.

Napriek špičkovej špecifikácii testovaných zariadení však režim pracovnej obrazovky neponúkne najplynulejší zážitok. Prehliadač Edge si síce poradí so zobrazením flashového obsahu a celkovo náročnejších stránok, často sa však stretneme s dlhším načítavaním a oneskorenou odozvou pri skrolovaní.

Dlhšie občas trvalo aj načítavanie jednotlivých položiek v nastaveniach systému, čo bolo menším prekvapením. Continuum sa celkovo vyznačovalo nekonzistentnosťou po stránke výkonu. Čas od času bol prehliadač natoľko spomalený, že ho bolo ťažké vôbec používať. Išlo však skôr o výnimky.

Viac zamrzeli často „prehliadnuté“ kliknutia, kedy bolo potrebné zvolenú položku spustiť duplicitne. Načítavanie otvorených aplikácií pri prepínaní medzi nimi si taktiež často vyžiadalo chvíľku strpenia. Potešila naopak prítomnosť klasických klávesových skratiek z prostredia desktopov.

fotogaléria
Občas sme si museli počkať aj na načítanie Zdroj: redakcia

Ak vo výsledku vezmeme do úvahy dostupný mobilný hardvér a ešte stále pomerne nevyladený operačný systém, po stránke rýchlosti a odozvy Continuum poskytlo solídny základ pre ďalšie vylepšovanie tejto myšlienky.

Trpí detskými chorobami

Keďže ide stále o horúcu novinku, stretli sme sa aj s viacerými zjavnými chybami. Pomerne časté bolo najmä vypadávanie obrazu , teda pár sekundové sčernenie obrazovky, ktoré by sme práve v káblovom zapojení nečakali. Cudzí nám nebol ani občasný reštart smartfónu.

Po odblokovaní telefónu nepochopiteľne zmiznú všetky predtým otvorené aplikácie v Continuu. Výhodou však je, že progres je naďalej uložený v smartfóne a po otvorení danej aplikácie môže používateľ pokračovať tam, kde skončil.

fotogaléria
Mobilný prehliadač Edge (zdroj: redakcia) Zdroj: redakcia

Anomálie spôsobuje aj práca s myšou. Pri pohybe s ňou sa vždy odblokujú obe obrazovky, na chvíľu sa však kurzor zobrazí aj na telefóne. Raz sa nám dokonca podarilo tento stav zachovať (kurzor po odblokovaní nezmizol), vďaka čomu sme myšou dokázali plnohodnotne ovládať Windows 10 Mobile priamo na obrazovke smartfónu.

Čítajte aj Takto mobil zmeníte na počítač: Vyskúšali sme Continuum

Hodnotenie: Svet budúcnosti

Microsoft sa novými telefónmi pokúsil odlíšiť – priniesť niečo, čo nikto iný neponúka. A v každom prípade sa mu to podarilo. Continuum sa už teraz javí ako funkcia, ktorá by mohla zamávať smerovaním mobilného trhu.

Nebude to však také ľahké. V aktuálnej podobe ju totiž vidíme skôr ako veľmi dobrý marketingový artikel pre vlajkové smartfóny, ktorý však vážne pokrivkáva na poli reálneho využitia. Reálne nahradzovanie klasických počítačov teda ešte nie je na mieste, ide skôr o ukážku budúcnosti a prvé „ostré“ testovanie tejto funkcie.

Veľkým obmedzením je limitovaná ponuka aplikácií, ktoré musia byť pre Continuum špeciálne prispôsobené. Je to logické a neočakávame, že v najbližšej dobe mobilná platforma umožní spúšťanie plnohodnotných počítačových aplikácií. Predsalen ich ale v Store mohlo byť o niečo viac...

Continuum si tak nájde využitie skôr u špecifickej skupiny používateľov, ktorí napríklad nemajú PC a na bežné multimediálne úkony v domácnosti im funkcia bohato vystačí. S rastúcim výkonom mobilných zariadení ale budú pribúdať aj funkcie a podstatné je, že Continuum s celým ekosystémom je iba na začiatku svojej cesty.