29.12.2015 06:00 | MobilMania

Test Lenovo Vibe S1: S dvojitým predným foťákom

Zdroj: Ján Trangel

Dizajnovo orientovaný smartfón s prekvapivo výkonným čipsetom od Mediateku.

Rodiny smartfónov majú väčšinou pevne danú hierarchiu. Na vrchu tróni top model, ktorý dokazuje technickú vyspelosť výrobcu a sú na neho zamerané svetlá reflektorov. A pod ním sa rozvíja pavučina iných zariadení, ktoré si často požičiavajú meno najlepšieho modelu a snažia sa vyplniť rôzne medzery na trhu.

Lenovo na to ale ide inak, túto klasickú schému nerešpektuje. Pyramídu otáča a k najlepšie vybavenému smartfónu sa akoby postupne dopracováva. Posledným predjedlom pred príchodom vlajkovej lode v podobe modelu Vibe X3 je Lenovo Vibe S1, ktoré cenou i výbavou siaha do vyššej strednej triedy a zaujať chce špecialitou pre milovníkov selfies.

fotogaléria
Tri čierne bodky nad displejom nie sú vyrážky Zdroj: Ján Trangel

Pozor, aby nevykĺzol

Pri hodnotení konštrukcie treba striktne oddeľovať dve rozdielne stránky – estetickú a praktickú. Z hľadiska tvarov, materiálov a techniky ich pospájania je všetko v najlepšom poriadku. Kovový rám, čistá predná strana bez veľkých ozdôb, zaoblená zadná strana so skleneným povrchom, žiadne vŕzganie pri stláčaní ani krútenie či prehýbanie... Z dizajnu pravdepodobne nikto na zadok nepadne, nápaditý veru nie je a isto sa nájde nejaký kuvik kričiaci „toto som už videl!“

fotogaléria
Zadná strana je zaoblená a pokrytá sklom. Istotne Zdroj: Ján Trangel

Pri prvom dotyku si ale všimnete dve veci: aký hladký a klzký je povrch zadnej strany a že vám zaoblenie zadnej časti aj bokov vôbec nepomáha v istote pri držaní. Vskutku, Lenovo Vibe S1 nie je jednoduché vziať do rúk tak, aby mozog potlačil neustály strach z vypadnutia.

Celkovému dojmu pri používaní výrazne prospieva použitie priehľadného, plastového obalu, ktorý výrobca (už tradične) spolu s telefónom dodáva. Kým bežne sa použitie tohto typu príslušenstva u nás nestretáva s veľkým pochopením, v tomto prípade ho jednoznačne odporúčame; a to napriek tomu, že daňou za istejšie držanie sú väčšie rozmery i hmotnosť a až tragická strata celého estetického zážitku z telefónu.

fotogaléria
Najviac sa nám osvedčilo nosenie telefónu Zdroj: Ján Trangel

Štandard s možnosťami šetrenia

O nabíjanie sa stará MicroUSB konektor, pričom výrobca dodáva štandardnú 5V a 1,5A nabíjačku. Z rýchleho načerpania energie sa tak tešiť nemusíme, na plné nabitie si treba počkať bežné dve hodiny a nejaké drobné.

fotogaléria
Dvojica reproduktorov a štandardný konektor Zdroj: Ján Trangel

Zaoblenie zadnej časti telefónu nie je náhodné, práve v tých miestach sa nachádza batéria. Integrovaný je akumulátor s kapacitou 2420 mAh , čo je oproti modelom z radu P priam smiešne nízka hodnota. Také sú ale trendy, ani mnohí konkurenti na tom nie sú lepšie.

Pri aktívnejšom využívaní sa tak treba pripraviť na nanajvýš jeden deň výdrže; oveľa viac z neho nevyžmýkate, ani keď použijete šetriace funkcie. Tie dokážu napríklad znížiť takt procesora a obmedziť dátové prenosy na pozadí. Používateľ má k dispozícii aj podrobné nastavenia a dokonca aj režim extrémneho šetrenia.

V prostredí telefónu možno nájsť pokročilé nastavenia šetrenia batérie vrátane režimu extrémneho šetrenia, ktorý vypne úplne všetky nadštandardné funkcie a sprístupní iba základné komunikačné potreby

Farby treba vyladiť

Lenovo Vibe S1 má päťpalcový displej, ktorý pracuje vo FullHD rozlíšení. Hustota obrazových bodov je teda vysoká, vyššie rozlíšenie nie je potrebné. IPS panel má veľmi dobré pozorovacie uhly , aj pri extrémnych uhloch sa dostavuje iba mierna deformácia.

Farebnosť je trošku zvláštna, štandardne zobrazuje displej všetky farby zľahka do modra. Našťastie sa ale dá tón farieb aj sýtosť vyladiť v nastaveniach podľa preferencií jednotlivých používateľov, treba na to len trochu trpezlivosti a citu.

fotogaléria
Tlačidlá regulácie hlasitosti a prebudenia Zdroj: Ján Trangel

Jas reguluje automatický senzor a potešila nás aj možnosť voľby režimu extrémneho jasu, ktorý sa hodí pri používaní na priamom slnku. Maximálny jas je vtedy vskutku nadštandardný a čitateľnosť displeja prekvapivo dobrá.

Lenovo je jedným z posledných výrobcov, ktorý ešte pri niektorých modeloch zachováva samostatné systémové tlačidlá pod displejom, v prípade modelu Vibe S1 sú v podobe senzorov. Nad displejom má svoje miesto už spomínaný snímač regulácie podsvietenia a dvojitá predná kamera.

fotogaléria
Systémové tlačidlá nie sú virtuálne, pochvala Zdroj: Ján Trangel

Nečakane výkonný

Lenovo Vibe S1 používa v našich končinách skôr exotický procesor Mediatek MT6752. Má až osem jadier (Cortex A53, každé taktované na 1,7 GHz) a pomáha mu grafický čip Mali T760MP2. V aktuálnom portfóliu výrobcu stojí jeden stupienok pod trónom - úplným high-endom od Mediateku je desaťjadrový procesor Helio X20.

Procesor použitý vo Vibe S1 teda nemá ambíciu bojovať s úplne najlepšími Snapdragonmi či Kirinmi, jeho výsledky ale rozhodne nie sú zlé. Napríklad v 64-bitovej verzii AnTuTu Benchmarku získal telefón 46 410 bodov, čím sa zaradil hneď za Samsung Galaxy Note 4 a v celkovom poradí tohto benchmarku obsadil súčasné 16. miesto. V 32-bitovej verzii benchmarku mu bolo nameraných 41 072 bodov.

Áno, áno. Výsledky benchmarkov nie sú všetko a dajú sa spochybniť v rôznych oblastiach. Použitý čip od Mediateku ale má vskutku sily na rozdávanie

Tabuľky a body sem dávame iba pre ilustráciu – podstatné je, že výkon je dostatočný pre všetky aplikácie či moderné hry a systém Android 5.0 je slušne odladený a mrštný. So sekaním či zamŕzaním sme sa počas testovania nestretli. V tomto smere odviedli čínski vývojári kus dobrej práce.

V samotnom prostredí od Lenova sa však stále nachádza mnoho zbytočného balastu, napríklad čínsky prehliadač UC Browser či demo verzia navigácie Navigon. Toto by si veru výrobca mohol odpustiť, rozhodne by to prospelo kráse. 

Oproti minulosti je systém Vibe S1 zaprasený menej, to je pravda. Týchto 7 aplikácií ale pokojne mohlo ostať vo voliteľnej rovine

Jedna pozitívna aplikácia sa ale predsa len nájde. Volá sa Lenovo Companion – Mobile. Je to výrazne oklieštená verzia ThinkVantage, ktorú poznajú majitelia notebookov ThinkPad. Umožňuje napríklad rýchly prístup k elektronickej verzii manuálu či komunitným diskusným fóram.

Priamo z telefónu si je možné preveriť detaily o záruke alebo možnosti aktualizácií. Najužitočnejšie sú ale pravdepodobne diagnostické nástroje, ktoré môžu odhaliť príčinu prípadných problémov so smartfónom. Na funkčnosti tejto aplikácie by ešte autori mali zapracovať a vieme si predstaviť, že by v budúcnosti mohla byť jedným z veľkých lákadiel smartfónov Lenovo.

Užitočná aplikácia Lenovo Companion – Mobile. Nie že by sa nedali stiahnuť desiatky podobných (a možno aj lepších) vo forme aplikácií tretích strán, pokiaľ ju ale Lenovo dopracuje, bude to výborná pridaná hodnota

Pripravený na rýchle dáta

Prehrievanie tiež nepatrí medzi problémy Vibe S1. Výrazne teplejšia bola zadná časť napríklad pri inštalácii aktualizácie systému, opakovanom spustení AnTuTu Benchmarku alebo keď sme telefón intenzívne využívali ako Wi-Fi hotspot s LTE dátami. To je však pochopiteľné... Inak sa ale teploty držia v rozumných hraniciach a nespôsobujú pri používaní problémy.

fotogaléria
Napriek použitiu skleneného povrchu sa Zdroj: Ján Trangel

Brzdou do budúcnosti nebude ani operačná pamäť, výrobca nadelil modelu S1 rovné 3 GB. Zaujímavo znie aj informácia o vnútornej pamäti. Lenovo Vibe S1 ponúkne štandardne 32 GB pre dáta, pričom k dispozícii je aj rozšírenie za pomoci kariet MicroSD. Tá však využíva priestor pre druhú SIM kartu. Pokiaľ sa teda rozhodnete využívať telefón s dvomi súčasne aktívnymi číslami, nie je už možné použiť pamäťovku.

Napriek čínskemu rodokmeňu nemá Lenovo Vibe S1 problém s prácou vo všetkých na Slovensku používaných LTE pásmach – a to na oboch SIM kartách súčasne. Maximálna rýchlosť sťahovania dát je 150 Mbit/s.

fotogaléria
Lenovo Vibe S1 štandardne podporuje dve SIM Zdroj: Ján Trangel

Dve šošovky pre lepšie selfies

S dvomi spolupracujúcimi šošovkami fotoaparátu už experimentuje aj Lenovo. Kým ale napríklad Honor 6 Plus má hlavný dvojitý hlavný fotoaparát, Vibe S1 takto vylepšil prednú kameru pre selfies. Dve šošovky umožňujú lepšie snímanie popredia a pozadia súčasne, pričom táto funkcia je najlepšie využiteľná spolu s rôznorodými efektmi.

Pozadie na fotografiách zachytených prednou kamerou je možné postupne rozmazávať. Algoritmus na definovanie okrajov ale nefunguje úplne ideálne

Ľahko tak možno napríklad rozmazať pozadie alebo vystrihnúť tvár a vložiť ju na inú fotografiu. Po tejto funkcii síce naše srdcia nepištia, vieme si ale predstaviť, že svoju cieľovú kategóriu má. Pre úplnosť dodávame, že hlavná predná kamera má 8 Mpx a asistuje jej 2Mpx sestrička. Výsledné selfies sú prekvapivo dobré aj pri horšom svetle, potešilo nás najmä malé percento vyslovene rozmazaných záberov.

Automatické definovanie okrajov je možné doplniť manuálnym výberom. Funguje to prekvapivo dobre a jednoducho. Takúto fotografiu je možné vyrezať a vložiť do rôznych prednastavených obrázkov, alebo si vytvoriť vlastný

Hlavný foťák umiestnený na zadnej strane má 13 Mpx, automatické zaostrovanie a podporu HDR. Avšak chýba optická stabilizácia, čo je v dnešnej dobe nedostatok hodný poznamenania. V ponuke sa síce nachádza položka „trojosá stabilizácia“, avšak to je iba funkcia, ktorá využíva senzory smartfónu na zobrazenie roviny tak, aby fotky neboli krivé. Je to užitočné, ale obraz to nestabilizuje.

Automatika vo foťáku si kompozíciu meria veľmi zvláštne. V exteriéroch má tendenciu robiť podexponované zábery. Je to paradoxné, lebo zväčša sa pri mobiloch stretávame s preexponovanými zábermi. Naopak pri makro fotkách sú časté prepálené miesta a telefón ani neumožňuje nejakú rýchlu formu kompenzácie expozície – je potrebné ísť do ponuky a nastaviť manuálne ISO (pokiaľ už teda nie je na najnižšej hodnote). Tak či onak, výsledky vzhľadom k cene nie sú zlé a v cenovom pásme okolo 300 eur môžeme hovoriť o priemere.

fotogaléria
Lenovo Vibe S1: Testovacia foto Zdroj: Ján Trangel

Viac testovacích fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Zalepí medzeru v ponuke

Lenovo Vibe S1 skáče rovnými nohami do arény vyššej strednej triedy. Pri cene okolo 370 eur ponúka veľmi slušný výpočtový výkon a kvalitné továrenské spracovanie. Dvojitá šošovka predného fotoaparátu a samostatné senzorové tlačidlá pod displejom sú len akýmsi malým bonusom.

Mrzí nás nie veľmi praktické spracovanie s priveľmi zaoblenými hranami a klzkým povrchom zadnej strany. Telefón sa tak prekvapivo lepšie používa s dodaným plastovým ochranným obalom, čo samozrejme degraduje inak podarený dizajn.

Prostredie je vďaka výkonnému procesoru veľmi rýchle a počas testovania sa neobjavovalo trhanie. Oceniť tiež musíme snahu výrobcu o eliminovanie rôznorodých „vylepšení“, ktoré tak s obľubou dával do svojich smartfónov v minulosti. Prostredie je čistejšie, stále je v ňom ale mnoho doplnkov, ktoré by sme si pokojne odpustili, alebo aspoň postavili do roviny voliteľných.

V cenovej triede tesne pod 400 eur je aktuálne riadny pretlak dobrých smartfónov. Priamym súperom je napríklad Honor 7 , Huawei G8 alebo pozvánkový Oneplux X s podstatne nižšou cenou. Na výber je aj mnoho minuloročných top modelov. V takto silnom konkurenčnom prostredí sa argumenty hovoriace v prospech nového Lenova Vibe S1 hľadajú iba ťažko.

Názov zariadenia Lenovo Vibe S1
Kódové a iné označenia Lenovo S1a40
Rozmery 143,3 × 70,8 × 7,8 mm
Hmotnosť 132 g
Uhlopriečka displeja 5,0 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS, 1080 × 1920 bodov
Čipset Mediatek MT6752
Procesor 8-jadrový, 1,7 GHz
Grafické jadro Mali T760 MP2
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Áno, max 150 Mbit/s
Hlavný fotoaparát 13 Mpx
Sekundárny fotoaparát 8+2 Mpx, duálna kamera
Operačný systém Android 5.1.1
Cena s DPH 370 eur