29.12.2015 07:11 | MobilMania

Ako správne nastaviť Windows Hello na Lumii 950 a 950 XL (návod)

Zdroj: redakcia

Windows 10 Mobile kladie dôraz aj na bezpečnosť. Používatelia dostali k dispozícii skener dúhovky.

S príchodom tohtoročných vlajkových smartfónov priniesol Microsoft na trh novinku v biometrickej autentifikácii. Lumia 950 a Lumia 950 XL ako prvé využívajú skener očnej dúhovky v rámci funkcie Windows Hello.

Na identifikáciu majiteľa telefónu sú určené až dve samostatné kamery na prednej strane, pričom jedna je infračervená a druhá je špeciálne navrhnutá na snímanie očí. Spolu s hlavným a predným fotoaparátom tak zariadenia disponujú až štyrmi snímačmi.

Funkciu sme vyskúšali aj v redakcii MobilMania.sk a môžeme potvrdiť, že najmenšie problémy nemá rozpoznávanie dúhovky ani v tme. Smartfón však treba držať pod určitým uhlom a v dostatočnej blízkosti tváre, čo môže byť niekedy nepraktické.

Čítajte aj Ako správne nastaviť Windows Hello na Lumii 950 a 950 XL (návod)

Ako nastaviť Windows Hello

Biometrická identifikácia cez Windows Hello je na smartfónoch oficiálne ešte len v beta verzii. Aktivovať sa dá v nastaveniach po kliknutí na položku Kontá a Možnosti prihlásenia.

Pre využitie skenera dúhovky je potrebné zvoliť najprv zabezpečenie zariadenia prostredníctvom PIN kódu. Slúži ako záložné riešenie pre prípady, kedy Hello nedokáže rozpoznať majiteľa zariadenia.

zdroj: redakcia

Pri nastavení PIN kódu najskôr musíte overiť svoju totožnosť zadaním hesla k Microsoft účtu. Zvolená číselná kombinácia bude potrebná aj na aktiváciu funkcie Hello.

Je dôležité správne zvoliť, kedy bude systém prihlásenie vyžadovať. Ak sa chcete autentifikovať pri každom odblokovaní obrazovky, vyberte možnosť „Vždy“. V opačnom prípade sa Windows Hello aktivuje až po uplynutí zvoleného časového intervalu od posledného uzamknutia.

zdroj: redakcia

Po správnom nastavení ochrany kódom bude dostupná aj funkcia Hello. Systém vás vyzve, aby ste sa zahľadeli na smartfón, ktorý zaregistruje vaše údaje.

Po ukončení procesu ho môžete opätovne zopakovať, napríklad s nasadenými okuliarmi. Hello vás tak ľahšie rozozná pri rôznych podmienkach.

zdroj: redakcia

Bezpečnosť na prvom mieste

Príchod Windows 10 otvoril tému narábania s osobnými údajmi a ich odosielaním na servery Microsoftu. V prípade Hello však spoločnosť uisťuje, že používatelia sú v bezpečí.

Čítajte aj Ako správne nastaviť Windows Hello na Lumii 950 a 950 XL (návod)

Informácie o používateľovi sú uložené výlučne priamo v zariadení. Možná nie je ani spätná reprodukcia tváre či dúhovky. Zaznamenané dáta totiž Microsoft prirovnáva skôr ku grafom, ako k fotografiám.

Vypnúť funkciu Windows Hello je možné kedykoľvek v sekcii Možnosti prihlásenia. Všetky zozbierané údaje sa permanentne vymažú.