3.1.2016 00:00 | MobilMania

Mobilní operátori v roku 2015: TOP 7 udalostí, ktoré zmenili trh

Zdroj: dreamstime

Pozreli sme sa na najdôležitejšie udalosti minulého roka. Prečítajte si, čo sa zmenilo a čo ešte prinesú.

Rok 2015 bol bohatý na novinky na mobilnom trhu. Slovensko sa dočkalo ďalšej konkurencie na poli mobilných poskytovateľov, operátori výrazne budovali siete a EÚ schválila kľúčovú dohodu, aby mohol roaming aspoň napoly skončiť.

Portál MobilMania.sk vám prináša sedem najdôležitejších udalostí minulého roka:

7. Inovuje sa ťažko. Operátori dávajú bonusy

fotogaléria
ikonka SIM karty Zdroj: dreamstime

Všetci poskytovatelia na trhu majú pomerne ťažkú úlohu – aktuálne nemôžu priniesť žiadnu základnejšiu službu, ktorou by mohli strhnúť zákazníkov. Na druhej strane si nemôžu dovoliť permanentne znižovať ceny a preto musia klientov lákať inak – bez toho, aby to výraznejšie pocítili na výnosoch.

Orange napríklad ponúka volania a SMS v skupine zadarmo. Pridal k tomu aj zľavu na internet na rok. Telekom síce nedáva takéto výhody, pre vyššie paušály má ale napríklad hudobnú službu Deezer za nižší poplatok alebo v cene. O2 zároveň začať poskytovať neobmedzené hovory aj k nižším paušálom, ak vás do skupiny pridá niekto s vysokým paušálom.

Mobilní operátori lákajú nových zákazníkov od konkurencie rôznymi bonusmi za prenos čísla. Počas minulého roka ich mal Orange , Telekom aj O2 . Aj keď bonusy na krátky čas z ponuky zmiznú, väčšinou sa po pár týždňoch vrátia. Zvýhodnenie za prenos nemá 4ka.

Čítajte aj Mobilní operátori v roku 2015: TOP 7 udalostí, ktoré zmenili trh

6. Nováčik a zvyšná konkurencia

fotogaléria
operatori Zdroj: FB

Existujúci traja poskytovatelia sa so vstupom 4ky na trh zatiaľ úplne nevyrovnali. Pri aukcii frekvencií sa síce zaviazali , že poskytnú nováčikovi národný roaming, keď nováčik o to požiadal, nezískal ho od nikoho. Orange si na súde dokonca vymohol , aby ho 4. operátora nemusel pustiť do siete.

Operátori hovorili, že nevedia, či chce Swan skutočne pôsobiť ako plnohodnotný operátor. Orange tvrdil, že keby Swan pustil do siete, nemusela by to zvládnuť a mohla by zlyhať . O2 tvrdilo, že sa mu nováčik dlhšie neozýval.

Minulý rok sa nováčik dohodol na technickom spustení národného roamingu s Telekomom. Ide vlastne o sprístupnenie siete konkurencie Swanu. Stále ale nemajú dohodu ohľadom cien.

V minulých týždňoch štátny regulátor opätovne preveroval platnosť licencie Swanu na základe žiadosti prokuratúry. Rozhodol, že si 4. operátor povinnosti splnil a o licenciu nepríde. O2 avizovalo, že zvažuje právne kroky.

Čítajte aj Mobilní operátori v roku 2015: TOP 7 udalostí, ktoré zmenili trh

5. Ceny padajú. Avšak nie pri dátach

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Keď si porovnáte situáciu pred príchodom O2 v roku 2007, dvaja operátori si pri predplatených kartách pýtali za minútu aj 0,48 eura za minútu do inej siete. Aktuálne je cena približne na úrovni deväť až trinásť eurocentov. 4ka svojim príchodom opäť základnú cenu posunula – aktuálne na štyri centy do všetkých sietí do celej EÚ.

Je pravdepodobné, že ceny volaní a SMS budú v tomto roku klesať. FunFón ešte pred pár mesiacmi spustil balík 1000 minút alebo SMS do všetkých sietí za 10 eur mesačne na pol roka. Telekom zas zdvojnásobuje dobitý kredit pri Easy kartách – ceny sú tak prakticky polovičné.

Bude zaujímavé sledovať, či sa zníži aj cena mobilných dát alebo sa prinajmenšom zvýšia objemy balíkov. Operátori totiž aktuálne znižujú ceny iných služieb, mobilné dáta sú stále pomerne drahé. Výnimkou je zatiaľ 4ka, ktorá ponúka 1 GB vo svojej sieti za euro.

4. Budovanie LTE. Najmä do budúcnosti

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Všetci plnohodnotní mobilní poskytovatelia investovali v tomto roku do výstavby sietí štvrtej generácie desiatky miliónov eur. Je to celosvetový trend a budovanie 4G prebieha rýchlo aj v okolitých krajinách.

Aktuálne je však v sieťach operátorov iba menšia časť zariadení, ktoré vedia pracovať v tejto sieti. V O2 to bolo na konci augusta približne 15 percent zariadení, v Orangei 25 percent. Ostatní poskytovatelia údaje nezverejnili.

Aké pokrytie LTE sieťou dosahovali v decembri operátori:

  • Telekom – 74,3 percenta
  • Orange – 64 percent
  • 4ka – viac ako 50 percent
  • O2 – 25 percent

Operátori spúšťaním LTE pomáhajú aj kapacite sietí – čiastočne „vyprázdnia“ svoje 3G siete. Navyše prednosťou LTE je okrem maxím aj lepšia priemerná rýchlosť v špičke či v husto obývaných lokalitách.

Veľkou výhodou je zároveň to, že sa 4G buduje aj na vidieku alebo dosiahne aj do vidieckych lokalít priľahlých miest. Môže sa vám tak stať, že tam, kde doteraz nebola 3G sieť, je zrazu LTE. Je ale pravdepodobné, že operátori nebudú dlhodobo prevádzkovať tri siete. Telekom už naznačil, že 3G v budúcnosti nebude potrebné.

3. Veľmi vysoké rýchlosti v mobiloch

fotogaléria
ikona vseobecna mobil Zdroj: dreamstime

Operátori počas tohto roka sprístupnili cez 4G sieť rýchlosti až do teoretických 300 Mbit/s. Ako prvý odštartoval komerčnú prevádzku 225 Mbit/s siete v Nitre Telekom. V novembri v bratislavskej Petržalke začal poskytovať 300 Mbit/s sieť.

V decembri sa pridal aj Orange, ktorý pokryl 225 Mbit/s sieťou mestá Bratislava, Košice, Martin, Piešťany, Prešov a Zvolen. Plne ju sprístupnil v Banskej Bystrici.

Nakoniec sa pridalo aj O2, ktoré začalo v častiach Bratislavy verejne testovať 4G+. Teoretická rýchlosť je na úrovni 180 Mbit/s.

Vo všetkých prípadoch ale ide o teoretické maximá siete a reálne rýchlosti budú nižšie. Prenosová rýchlosť ďalej výrazne klesá, ak sa nachádzate vo vnútri budov. Je isté, že tento rok sa dočkáme ďalšieho rozširovania takýchto rýchlych sietí a nie je vylúčené, že aj vyšších teoretických rýchlostí.

2. Roaming skončí aj neskončí

fotogaléria
cover big 2013 ic_roaming2 Zdroj: Zive.sk

Od polovice roka 2017 majú byť minulosťou poplatky navyše za využívanie mobilných služieb v zahraničí. Roaming sa má zrušiť vo všetkých 28 krajinách, ktoré sú súčasťou Európskej únie.

Od 30. apríla tohto roka sa znížia poplatky za roaming. Nepôjde ale o maximálne ceny, ale o poplatky, ktoré si môže operátor účtovať k základnej cene za minútu, megabajt, či SMS.

Koľko si budú môcť účtovať operátori k základnej cene v domovskej krajine?

  • K minúte hovoru si môže pripočítať až 0,05 eura
  • SMS v roamingu môže byť o 0,02 eura drahšia ako doma
  • 1 MB dát bude v roamingu drahší najviac o 0,05 eura

Od 1. júna 2017 má roaming skončiť úplne, avšak s významným limitom. Práve preto by sa po správnosti ani nemalo hovoriť o jeho reálnom konci.

Operátori sa totiž budú môcť brániť proti využívaniu týchto služieb vo veľkom. Mobilní poskytovatelia si budú môcť stanoviť množstvo minút, SMS a dát. Za všetky ďalšie služby nad limit si budú môcť pýtať poplatok. Aký bude limit a poplatky, nie je zatiaľ známe. Má to byť ale menej, ako sú aktuálne regulované sumy za roaming.

Čítajte aj Mobilní operátori v roku 2015: TOP 7 udalostí, ktoré zmenili trh

1. Na trh vstúpil 4. operátor

fotogaléria
ikona stvorka Zdroj: Ján Trangel

Aj keď Swan získal licenciu na vhodné frekvencie ešte na začiatku roka 2014, rok neposkytoval žiadne služby, následne službu vraj testoval s vybranými zákazníkmi a potom dlhšie obdobie ponúkal iba mobilný 4G internet za 5 eur mesačne.

Až na jeseň tohto roka sme sa dočkali plnohodnotného mobilného operátora, ktorý má v ponuke hlasové, SMS a internetové služby.

Operátor stanovil jednotné ceny do celej EÚ – 4 centy stojí minúta hovoru, SMS aj 1 MB dát.

1 GB dát vo vlastnej sieti vás vyjde na jedno euro. Rovnaký objem dát, ktorý však môžete využívať aj v sieti Telekomu, stojí 4 eurá mesačne.

Služby sú dostupné cez vlastnú 2G a 4G sieť, ktorá má byť dostupná pre viac ako 50 percent populácie. V lokalitách, kde zatiaľ svoju sieť nemá, ponúka služby cez 2G sieť Telekomu.

Operátor sa spojil so Slovenskou poštou, ktorá predáva jeho služby – vďaka tomu sú služby 4ky dostupné na každej pošte. Na stovkách z nich sú ponúkajé aj mobily. V polovici decembra poskytovateľ avizoval , že má 85-tisíc klientov.

TIP: Operátor 4ka: Všetky informácie na jednom mieste