6.1.2016 19:35 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

iPhone využíval mobilné dáta v hodnote 2 000 dolárov bez vedomia majiteľa

Zdroj: archív

Teenager používal smartfón v domnienke, že je pripojený na domácu Wi-Fi sieť. V skutočnosti ale zariadenie v rámci funkcie Wi-Fi Assist využívalo mobilné dáta.

Nie je žiadnou zvláštnosťou, že niektoré zariadenia sú vybavené funkciami, ktorým úplne nerozumieme. Na túto skutočnosť doplatil aj teenager menom Ashton Finegold, ktorý kvôli funkcii Wi-Fi Assist na svojom iPhone presurfoval približne 144 GB prostredníctvom mobilnej siete.

A hoci jeho smartfón „poznal“ domácu Wi-Fi sieť, systém usúdil, že signál je prislabý a lepšou voľbou bude využívanie mobilných dát. Ako informoval web CBS News, za vinníka by mohol byť považovaný aj samotný výrobca, ktorý situáciu nekomentoval. Wi-Fi Assist je totiž v iOS 9 predvolene zapnutý.

Čítajte aj iPhone využíval mobilné dáta v hodnote 2 000 dolárov bez vedomia majiteľa

Že niečo nie je v poriadku už naznačovala SMS od operátora, podľa ktorej sa mladík blížil k vyčerpaniu svojho dátového balíčka. Ashton ale s presvedčením, že zariadenie je pripojené k Wi-Fi sieti, správu ignoroval.

Výsledkom tak bola faktúra od mobilného operátora v hodnote 2 021,07 dolára (asi 1 880 eur), podľa ktorej bolo presurfovaných približne 144 GB dát. Bežne sa pritom suma pohybovala okolo 250 dolárov (asi 230 eur) mesačne.

View More: Technology News |Live News |More News Videos

Ako je možné vidieť na videu, vypnutie funkcie nie je zložité. V Nastaveniach sa dotknutá položka nachádza v skupine Mobilné pod zoznamom aplikácií, ktoré môžu využívať mobilné dátové prenosy.

Podobnou funkciou ale disponujú aj konkurenčné Samsungy. V ich prípade je nazvaná ako Inteligentné prepínanie sietí a nachádza sa v menu Wi-Fi sietí.

(1 EUR = 1,0742 USD)