9.1.2016 01:00 | MobilMania
Video

Nový smartfón od Lenovo detailne zmapuje svet do 3D

Zdroj: Ars Technica

Novinka bude dostupná pre bežných zákazníkov, spadá pod Projekt Tango.

Hoci na trhu existuje už niekoľko prototypov v rámci Projektu Tango od Google, na CES 2016 v Las Vegas sme sa dočkali v tomto dôležitého oznámenia.

Spoločnosť Lenovo totiž počas leta (respektíve v polovici tohto roka) prinesie na trh vlastný smartfón (tabletofón), ktorý bude spadať práve pod spomínaný projekt. No kým súčasné riešenia sú primárne dostupné len pre vývojárov alebo špecialistov, chystaný smartfón od Lenovo bude bežne komerčne dostupný pre bežných zákazníkov. Na tému upozornili Arstechnica.com či Phone Arena.com .

Čítajte aj Nový smartfón od Lenovo detailne zmapuje svet do 3D

Informácií o samotnom zariadení bolo zatiaľ len veľmi poskromne. V rámci prezentácie bolo napríklad spomenuté, že chystaný smartfón bude ako softvérovú platformu využívať operačný systém Google Android. Rovnako je známe, že zariadenie bude mať uhlopriečku displeja menej ako 6,5 palca a v jeho útrobách nájdeme čipset z rodiny Snapdragon od firmy Qualcomm. Nie je vylúčené, že pôjde už o nový čipset Snapdragon 820, ale zatiaľ ide skôr o špekulácie.

fotogaléria
zdroj: Lenovo Zdroj: Lenovo

Telefón sa bude predávať v USA, ale aj ďalších krajinách, pričom orientačná cena by sa mala pohybovať pod hranicou 500 dolárov, respektíve eur.

Hlavná devíza nového smartfónu od Lenovo sa však bude skrývať niekde inde. Pod Projektom Tango sa totiž skrýva celé spektrum technológií (hardvérových aj softvérových). Ich cieľom je posunúť možnosti snímania okolitého sveta mobilnými zariadeniami na celkom inú úroveň.

Za pomoci celého spektra senzorov aj kamier/fotoaparátov totiž mobilné zariadenia Projektu Tango dokážu vytvoriť čo najpodrobnejšiu 3D mapu okolitého prostredia. Či už sa nachádzame v interiéri alebo exteriéri. Za pomoci takto zmapovaného terénu (okolia) môžeme napríklad merať rôzne vzdialenosti medzi objektmi alebo získať oveľa lepšiu orientáciu povedzme v obchode pri hľadaní položiek.

fotogaléria
zdroj: ArsTechnica Zdroj: Ars Technica

Podobne ako napríklad tablet spadajúci do Projektu Tango, aj chystaný smartfón od Lenovo bude vybavený práve rôznymi senzormi a snímačmi. Tie budú zahŕňať 4-megapixelovú zadnú kameru, snímač hĺbky či šošovku pre 180-stupňové rybie oko, čím zaistíme telefónu akési „periférne videnie“.

fotogaléria
zdroj: Lenovo Zdroj: Lenovo

Zariadenie zároveň má byť podporené aj po vývojárskej stránke – Lenovo a Google vyzývajú vývojárov, aby sa zapojili so svojimi nápadmi do inkubátora aplikácií. Nový smartfón tak môže byť už v základe vybavený celým spektrom aplikácií a hier, ktoré budú možnosti Projektu Tango využívať v praxi.

Video: