11.1.2016 16:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Microsoft chce byť virtuálnym operátorom. Ponúkne mobilné dáta

Zdroj: dreamstime

Internetové balíky pre zariadenia s Windows 10 budú dostupné priamo vo Windows Store.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Článok bol uverejnený 9.1. a formulačne spresnený 11.1.

Jednoduchý prístup k mobilným dátam chce zabezpečiť už aj Microsoft, konkrétne pre zariadenia s Windows 10. V súčasnosti vraj testuje vlastný variant SIM karty, ktorý na smartfónoch umožní pomocou aplikácie prepínať medzi viacerými operátormi, a to bez nutnosti viazanosti. Poukázal na to server The Verge, ktorý odkazuje na novú aplikáciu „Cellular Data“.

„Táto aplikácia je určená výhradne pre prácu s konkrétnymi zariadeniami s Windows 10 a vyžaduje Microsoft SIM kartu,“ popisuje aplikácia, ktorá sa už v súčasnosti nachádza v obchode Windows Store.

Nateraz teda nie je zrejmé, pre ktoré špecifické oblasti spoločnosť novinku predstaví a ani to, akú cenu v tomto prípade udá. Predaj však plánuje Microsoft uskutočniť cez Windows Store, čo znamená, že všetky dáta budú viazané na konkrétne Microsoft konto.

Microsoft svoje plány zatiaľ oficiálne nepotvrdil, urobil tak ale jeho partner Transatel. Firma spoločnostiam ako Microsoft umožňuje stať sa virtuálnym operátorom. V súčasnosti po celom svete pokrýva 38 krajín (Slovensko ani Česká republika medzi ne zatiaľ nepatria), pričom do konca prvého kvartálu 2016 ich má byť až 50.

Čítajte aj Microsoft chce byť virtuálnym operátorom. Ponúkne mobilné dáta

Alternatívu predstavila aj konkurencia

Výsledný produkt by tak mohol mať podobnú formu ako napríklad dávnejšie predstavená Apple SIM , dodávaná v USA a Veľkej Británii so zariadeniami iPad Air 2. Pomocou nej si zákazník môže vybrať z ponuky niekoľkých operátorov, u ktorých si priamo zo zariadenia zaplatí krátkodobý dátový program.

O podobnom princípe v minulosti s poskytovateľmi (okrem Apple) jednal aj Samsung . Napriek súhlasu veľkých telekomunikačných firiem sa však konečný výsledok doposiaľ nedostavil.